Moldova, în topul european „Hai, noroc!”
Astfel, ultimele date ale raportului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) clasează Moldova pe primul loc în Europa şi pe locul trei în lume după consumul de alcool în rândul adulţilor.
Totodată, studiul relevă că aproape 50 de mii de persoane suferă de alcoolism cronic, dintre care aproximativ șapte mii sunt femei. Respectiv, consumul per capita în litri de alcool pur constituie în total 18 litri a persoanelor de la 15 ani în sus, în timp ce în Europa media este de 12 litri per capita, iar la nivel mondial cifra ajunge la șase litri. Aceasta în timp ce, în anul 2003, Moldova se situa pe locul patru în Europa după nivelul de consum al produselor alcoolice, conform datelor OMS.
Gheorghe Arpentin, președintele Uniunii Oenologilor din RM, a menționat că la baza studiului realizat de OMS stau date estimative, întrucât consumul de 16-17 litri de alcool pur pe cap de locuitor este prea mare. „Estimările noastre arată că în Moldova se consumă în jur de 9-11 litri de alcool pe cap de locuitor”, a spus Gheorghe Arpentin.
50% din alcoolul consumat provin din gospodăriile casnice
Totuși, în cadrul unui studiu realizat de „Expert-Grup”, specialiștii au relatat că, atât în anii precedenți, cât și în anii recenți, OMS nu ia în calcul cantitățile enorme de băuturi alcoolice care nu sunt înregistrate, deoarece sunt produse în condiții de casă. Astfel, conform estimărilor din studiu, aproximativ 50 la sută din volumul efectiv de produse alcoolice consumate provin din gospodăriile casnice.
„Nu sunt monitorizate băuturile din gospodăriile auxiliare, unde, în special în mediul rural, fiecare gospodărie produce o anumită cantitate de alcool. Iar alcoolul produs în condiții domestice are o pondere destul de mare în consumul de alcool pe țară”, ne-a explicat o reprezentantă a Biroului Național de Statistică.
Totodată, Gheorghe Arpentin a menționat că în RM există, într-adevăr, problema contabilizării alcoolului consumat în gospodăriile auxiliare și, din păcate, poate fi doar estimat.
Autoritățile sunt responsabile de datele cu privire la alcoolul consumat
Totuși, cu referire la datele negative oferite de OMS, o parte din vină aparține și conducerii noastre, remarcă experții.
„Autoritățile umflă mereu informațiile cu privire la cantitatea de struguri culeși sau la vinul produs. Chiar recent Ministerul Agriculturii a declarat că vor fi colectate 400 de mii de tone de struguri, însă aceste date nu corespund deloc realității”, a explicat președintele Uniunii Oenologilor.
Potrivit lui, un alt criteriu după care se conduce OMS în cadrul studiilor este o metoda indirectă de calcul a consumului de alcoolul, adică după numărul de oameni care suferă de ciroză.
Moldovenii consumă de patru ori mai multă votcă decât vin
Dincolo de aceasta, președintele Uniunii Oenologilor ne-a oferit date că anul trecut au fost consumate 44 milioane de butelii de votcă (0,5 l) în comparație cu 10 milioane de butelii de vin (0,75 l).
„Consumăm de patru ori mai multă votcă decât vin, ceea ce este îngrijorător și denotă o alcoolizare a populației, iar statul trebuie să intervină cu accize mai mari la băuturile tari, deoarece statul e responsabil de alcoolizarea populației”, a spus Gheorghe Arpentin.
Totodată, datele arată că băuturile alcoolice tari domină piața, acestora revenindu-le 60 la sută din consumul de etanol.
De cealaltă parte, academicianul Teodor Furdui, vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, afirmă, „cu toată responsabilitatea”, că aprecierea OMS nu este adevărată și că R. Moldova nu este cea mai mare consumatoare de alcool din Europa.
Totuși, ulterior recomandărilor OMS privind realizarea Planului European de Acțiuni în domeniul reducerii consumului de alcool, anul curent, Guvernul a decis aprobarea Programului Naţional privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020. Programul prevede colectarea datelor privind producerea alcoolului şi consumului acestuia de către populaţia RM, dar și acţiuni privind interzicerea publicităţii la băuturile alcoolice, reducerea nivelului permis de alcoolemie la şoferi.
Viceprim-ministrul Mihai Moldovanu, care a prezidat în august prima ședință a Consiliului Naţional Coordonator pentru implementarea Programului Naţional privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020, a menţionat importanţa consecvenţei acţiunilor în scopul reducerii consumului de alcool, având în vedere aprobarea Legii care interzice comercializarea alcoolului între orele 22:00 şi 09:00, votată de Parlament la începutul lunii martie curent.
Datele OMS nu sunt obiective
De cealaltă parte, academicianul Teodor Furdui, membru al Consiliului Naţional Coordonator pentru implementarea Programului naţional privind controlul alcoolului pe anii 2012-2020, susține că este de neînțeles cum statul afirmă, dintr-o parte, că în RM se consumă foarte mult alcool, însă de cealaltă parte se organizează în fiecare an „Sărbătoarea vinului”.
„Mai mult, consider că reprezentanții de la OMS trebuie să se ducă în Rusia să vadă care țară consumă mai mult alcool, pentru că datele referitoare la R. Moldova nu sunt obiective”, a spus în încheiere Teodor Furdui.
Potrivit celui mai recent studiu al OMS, după Moldova, pe locul doi în topul consumului de alcool se află Cehia, cu 16,46 litri per persoană. Ungaria ocupă locul trei – 16,27 litri per persoană, Rusia – locul patru (15,74 litri). Totodată, Ucraina înregistrează 15,59 litri/persoană, iar România este situată pe locul opt, cu 15,29 litri/persoană. În „coada” topului este Letonia, unde este înregistrat cel mai redus consum de alcool – 12,49 litri per persoană.
Estimările alternative arată că în anii 2000 consumul de produse alcoolice a fost în continuă creștere, în prezent depășind nivelul de consum specific pentru mijlocul anilor 1990. Creșterea consumului în mare măsură se datorează majorării veniturilor disponibile.
Efectele nocive ale consumul de alcool, conform OMS, provoacă anual moartea a 2,5 milioane de persoane şi ating cota de 4 la sută din toate cazurile de deces la nivel mondial, făcând mai multe victime decât SIDA sau tuberculoza. 7,4 la sută din totalul cazurilor de boală sau de moarte prematură din Uniunea Europeană sunt cauzate de consumul abuziv de alcool.
Potrivit datelor Ministerului de Interne, în anul 2011, numărul persoanelor care au comis crime în stare de ebrietate a crescut cu 27,3% faţă de anul precedent. De asemenea, circa jumătate din cauzele contravenţionale intentate survin în urma conducerii în stare de ebrietate.
Vox populi
În contextul datelor raportului Organizației Mondiale a Sănătății, conform cărora moldovenii sunt cei de pe prima poziție la consumul de alcool, am întrebat cetățenii ce părere au ei despre cantitatea de alcool consumată de către moldoveni.
Daniela, 22 de ani
Consider că moldovenii consumă alcool în cantități exagerate și, de cele mai multe ori, irațional. Am observat că sărbătorile nu sunt serbate pentru semnificația acestora, ci doar de dragul de a petrece.
Irina, 31 de ani
Studiul nu este unul corect, iar moldovenii nu sunt alcoolici.
Tatiana, 38 de ani
O bună parte din moldoveni sunt cu adevărat alcoolici. Cu părere de rău, vedem tot mai multe persoane tinere deja pierdute. Iar cu privire la poziția noastră în acest clasament, nu aș putea să mă pronunț.
Petru, 26 de ani
Nu cred că noi suntem pe primul loc la consumul de alcool. Da, e adevărat, nu este pădure fără uscături, dar nu toți consumăm cantități mari de alcool.
Cristina, 31 de ani
Am lucrat mult timp în domeniul vinificației și știu că în Moldova consumul de vin îmbuteliat este foarte scăzut. Depinde cum anume au fost calculate aceste date.
Mircea, 19 ani
Da, sunt persoane care, cu sau fără motive, consumă alcool. Majoritatea persoanelor consumă alcool la o sărbătoare, cu un motiv anume. Cât ține de acest studiu, eu cred că Rusia e pe prima poziție, și nu R. Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!