UE / Nato

Moldova: un an face diferenţa

 „Moldova, ţară care arareori îşi face loc în paginile ziarelor occidentale, a ajuns în atenţia publicaţiilor străine datorită scenelor de haos şi dezordine ce au avut loc în faţa Preşedinţiei şi Parlamentului acum un an”, îşi amintesc David J. Kramer, Alina Inayeh şi Pavol Demes, autorii unui articol despre ţara noastră publicat pe neurope.eu.

„Deşi violenţele s-au consumat rapid, conflictul dintre Partidul Comunist şi partidele democratice au provocat un blocaj politic care a fost rezolvat prin organizarea alegerilor parlamentare în iulie 2009. Partidele de opoziţie au repurtat victorie formând o coaliţie susţinută şi de ex-preşedintele parlamentului comunist Marian Lupu. Vlad Filat a devenit prim-ministru şi a format un impresionant guvern de orientare pro-europeană.”

„Moldova este astăzi un loc cu totul diferit”, afirmă autorii articolului. „Când am sosit în această ţară, am întâlnit mai mulţi oameni optimişti. Peisajul informaţional s-a schimbat în mod capital cu o abundenţă de ştiri ce prezintă diferite puncte de vedere. Televiziunea de stat, singura instituţie media care acoperă întreg teritoriul republicii, este condusă de o echipă democratică şi, pentru prima dată în ultimii opt ani, nu este supusă presiunilor politice.”

„Oficialităţile din Occident vorbesc pozitiv astăzi despre perspectivele Moldovei. În mod deosebit admiră noul plan de lucru „Regândeşte Moldova: Priorităţi pentru o dezvoltare pe termen mediu”, care numeşte trei principii de care se vor conduce autorităţile centrale: guvernare responsabilă, dezvoltare economică şi investiţii în capital uman.”

„Pentru prima dată se vorbeşte la modul serios despre posibila aderare la Uniunea Europeană, deşi e mult până la împlinirea acestui obiectiv. Moldova trebuie să parcurgă un proces dificil de apropiere de UE prin încheierea acordului de liber comerţ, de asociere şi de liberalizare a regimului de vize. Aceste realizări ar putea ancora solid Republica Moldova pe un teren prielnic apropierii de comunitatea statelor europene.”

Autorii articolului atenţionează însă că „statul nu a ieşit din desişul de probleme. Având o populaţie de 3,5 milioane de locuitori, Moldova continuă să fie cea mai săracă ţară din Europa. Trupele ruse nu au părăsit încă teritoriul republicii şi sprijină regimul separatist din Transnistria. Dar cea mai mare provocare sunt următoarele alegeri parlamentare. Deoarece actualul Parlament nu a reuşit să aleagă preşedintele ţării, acesta poate fi dizolvat oricând după data de 16 iunie. Alianţa pentru Integrare Europeană este  tânără şi destul de fragilă, de aceea partidele democratice pot deveni mult mai unite pentru a împiedica întoarcerea comuniştilor la putere.”

„Pentru Occident contează viitorul Moldovei. O Moldovă de succes poate deveni o piesă importantă, chiar dacă mică, în puzzle-ul european şi totodată un model pentru alte state mici din regiune. Succesul Moldovei va fi un semnal important pentru europeni că statele din Europa de Est pot schimba lucrurile în bine. Din acest motiv Moldova merită atenţia şi suportul continuu.”

Sursa: Timpul.md


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *