UE / Nato

Moldova va beneficia de tot sprijinul din partea Consiliului Europei

Discuţiile cu oficialii Consiliului Europei au reprezentat un schimb de opinii pe marginea situaţiei din RM. Astfel, în cadrul întrevederii cu dl Thorbjørn Jagland, Secretar General al Consiliului Europei, ministrul Justiţiei l-a informat pe oficialul european despre reformele iniţiate de către noul Guvern în domeniul justiţiei, subliniind necesitatea susţinerii din partea partenerilor internaţionali în procesul de realizare a acestora. Alexandru Tănase a mulţumit Secretarului General al Consiliului Europei pentru asistenţa valoroasă acordată, în special, prin intermediul Programelor comune şi a Pachetului pentru Democraţie pentru RM, aprobat la începutul anului curent, în scopul susţinerii proceselor democratice. La rândul său, Secretarul General al Consiliului Europei a menţionat decizia de principiu a Comisiei Europene şi a Consiliului Europei de a continua asistenţa acordată în domeniul justiţiei prin intermediul unui nou Program Comun, similar Programului comun al Consiliului Europei şi Comisiei Europene pentru sporirea independenţei, transparenţei şi eficienţei justiţiei în RM, care se va finaliza în luna iunie. De asemenea, dl Thorbjørn Jagland a reiterat susţinerea deplină a RM pe calea reformelor şi a declarat că Forul de la Strasbourg va acorda ţării noastre tot suportul de care va avea nevoie.

În final, pentru a menţiona căderea ultimei „cortine de fier” a Europei, ministrul Justiţiei a oferit Secretarului General al Consiliului Europei un fragment din sârma ghimpată de la frontiera Republicii Moldova cu Uniunea Europeană.

Strasbourg-ul urmăreşte îndeaproape soluţionarea crizei constituţionale

În cadrul discuţiilor purtate, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii referitoare la reforma constituţională în RM, inclusiv prin prisma recomandărilor formulate de Comisia de la Veneţia pe marginea acestui subiect. Secretarul General al Consiliului Europei a menţionat că acest aspect este foarte important pentru Consiliul Europei şi că forul de la Strasbourg urmăreşte îndeaproape soluţionarea crizei constituţionale în Republica Moldova.

Încetarea monitorizării până la sfârşitul acestui an

Cei doi oficiali au discutat şi despre eforturile RM de a obţine până la sfârşitul acestui an încetarea monitorizării exercitate de Consiliul Europei privind respectarea angajamentelor asumate. Reamintim că RM este supusă monitorizării de către Consiliul Europei prin intermediul Comitetului de Miniştri, al Adunării Parlamentare şi al Congresului European al Puterilor Locale şi Regionale. În acest context, în perioada 16-19 martie, delegaţia Consiliului Europei, condusă de dl Jean-Louis Laurens, director general al Directoratului General pentru Democraţie şi Afaceri Politice, întreprinde la Chişinău o misiune similară pentru evaluarea situaţiei din RM.

Curtea Europeană priveşte cu optimism reformele demarate la Chişinău

La Strasbourg, ministrul Alexandru Tănase s-a întâlnit şi cu vicepreşedintele Curţii Europene pentru Drepturile Omului, Nicolas Bratza, discuţiile axându-se pe respectarea în RM a drepturilor omului, garantate de Convenţia Europeană privind Apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor Fundamentale. Cu referire la dosarele RM la CEDO şi măsurile de prevenire în ţara noastră a încălcării drepturilor omului, vicepreşedintele CEDO a menţionat patru aspecte pe care le-a identificat Curtea cu privire la cauzele ce vizează RM: condiţiile de detenţie, arestul şi temeiurile de reţinere, plângerile depuse de către cetăţenii RM care au locul de trai în Transnistria şi neexecutarea hotărârilor judecătoreşti naţionale.

În cadrul discuţiilor despre deficienţele sistemului judecătoresc din RM, ministrul Justiţiei Alexandru Tănase a solicitat vicepreşedintelui CEDO detaşarea unui funcţionar al CEDO la Curtea Supremă de Justiţie pentru a asista reformarea instituţională a acestei instituţii după modelul CEDO.

Vicepreşedintele Curţii Europene a salutat iniţiativele de reformă în domeniul justiţiei, apreciind că aceasta este o „nouă eră” pentru RM, pe care CEDO o priveşte cu optimism. La finalul discuţiei, dl Nicolas Bratza şi-a exprimat disponibilitatea de a vizita cu prima ocazie Republica Moldova.

Problema sistemică a executării hotărârilor judecătoreşti

În aceleaşi zile de 15-16 martie, la Strasbourg, ministrul Justiţiei a participat la o masă rotundă organizată de Consiliul Europei, care a întrunit reprezentanţi de nivel înalt din Albania, Azerbaidjan, Bosnia şi Herţegovina, Moldova, Serbia şi Ucraina. Oficialii au discutat despre recursurile efective împotriva neexecutării hotărârilor judecătoreşti naţionale. În adresarea sa, Alexandru Tănase a punctat un şir de probleme cu care se confruntă la moment RM, legate de executarea hotărârilor judecătoreşti, printre care: lipsa unei finanţări adecvate, resursele umane, sistemul de management, lipsa de conformitate dintre lege şi realitate – majoritatea actelor legislative, inclusiv cele care reglementează executarea hotărârilor de judecată sunt vagi, ceea ce fac aplicarea lor complicată.

„Aceste dificultăţi influenţează negativ asupra sistemului, având drept consecinţă circuitul sporit de personal, eşecul autorităţilor de stat de a-şi onora angajamentele, lipsa de transparenţă”, a menţionat ministrul Justiţiei al RM. Totodată, Alexandru Tănase şi-a informat colegii din alte ţări despre reformele demarate în vederea depăşirii problemelor menţionate, şi anume, implementarea sistemului de executori privaţi, care până la finele anului 2010 urmează să fie pus în practică. De asemenea, în perspectiva apropiatei liberalizări a sistemului de executare, s-a convenit că, în toamna acestui an, la Chişinău va fi organizată o conferinţă internaţională cu privire la tranziţia sistemului executorilor judecătoreşti de stat la sistemul executorilor privaţi.

Ca o încununare a vizitei la Strasbourg, Alexandru Tănase a avut o întâlnire cu comunitatea moldovenilor din capitala europeană. El a discutat problemele şi aşteptările lor faţă de noua guvernare, percepţia lor cu privire la situaţia actuală din ţară, criza constituţională şi perspectiva integrării europene a RM.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *