Moldova văzută de o americancă prin prisma satului Florițoaia Veche
Are 30 de ani și este voluntară a Corpului Păcii. A venit în satul cu nume de floare pe 3 august 2012. A reuşit să înveţe nu doar limba băştinaşilor, ci şi tradiţiile. S-a integrat atât de bine în formaţia folclorică ”Țărăncuța”, încât nici nu ai fi spus că nu este moldoveancă. Şi când te gândeşti că, până a veni la noi, știa doar că Moldova ”e o țară foarte mică, se află între Ucraina și România și are voluntari la Corpul Păcii”.
Robyn a reușit să îndrăgească satul și oamenii care au găzduit-o. ”Deja mă simt o părticică din Florițoaia Veche, sunt ca acasă”, ne-a mărturisit, subliniind că a întâlnit aici oameni care ”muncesc nu numai la serviciu, dar și seara acasă”.
Pentru Robyn a fost o descoperire să vadă că viața moldovenilor este strâns legată de pământ, de agricultură, ceea ce nu mai văzuse la ea acasă, în SUA. ”Până a veni aici, nu cunoșteam de unde provin produsele alimentare, mergeam doar la supermarket și cumpăram ceea de ce aveam nevoie. Aici e cu totul altfel. De multe ori, nu trebuie să mergi la magazin, ci în grădină”, spune. A îndrăgit şi bucătăria moldovenească, dar și sărbătorile care, zice, sunt mai multe și mai vesele decât în SUA. Atunci când vine vorba despre bucatele preferate, Robyn începe cu mămăliguța moldovenească, asortată cu brânză de oi, mujdei și pește prăjit. Tot la Florițoaia Veche a gustat pentru prima oară sarmale, de gustul cărora a rămas încântată.
Deşi a găsit multe diferențe între poporul american și cel moldovenesc, Robyn, totuși, vede şi anumite tangențe. De exemplu, şi aici, şi în SUA, oamenii vor să aibă o viață mai bună, să aibă posibilităţi pentru a-şi creşte şi a-şi educa odraslele.
Fiind întrebată care-i sunt planurile după revenirea ei acasă, în SUA, Robyn Savacool a răspuns fără nici o ezitare: ”Vreau, în primul rând, să-mi văd apropiații. În plus, vreau s-o învăţ pe mama mea, care este o bucătăreasă minunată, să prepare bucate tradiţionale moldovenești”.
Contractul de aflare a lui Robyn Savacool în Moldova va expira pe 3 august 2014. Până atunci însă, ea are de gând să deruleze încă multe proiecte pentru copiii și tinerii din Florițoaia Veche, să desfășoare activități educative, dar și să finalizeze teza de masterat în sociologie, la specialitatea dezvoltare comunitară și economie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!