Actualitate

Moldovagaz cere de la Gazprom o amânare a plății în avans pentru luna ianuarie. Ceban: „Toate băncile au refuzat să ne ofere credite”

„Din 63 de milioane de dolari am achitat 23 de milioane de dolari. Vom mai achita încă vreo 15 milioane de dolari până joi și respectiv cred că vom datora încă 25 de milioane de dolari până pe 20 ianuarie. Vedem cu va evolua situația în următoarele zile, dar după situația care este la moment cred că nu vom reuși să achităm până pe 20 ianuarie. Acest subiect se discută la nivel de Guvern, se duc discuții și cu Gazpromul și respectiv facem tot posibilul ca să nu avem diverse situații”, a declarat Vadim Ceban.

Președintele Consiliului de administrație al SA Moldovagaz afirmă că a solicitat companiei ruse de energie Gazprom să amâne pentru câteva zile plata celor 25 de milioane de dolari – bani care trebuie achitați până pe 20 ianuarie.

De asemenea, acesta spune că Moldovagaz a fost refuzată de toate cele patru bănci de la care a solicitat credite pentru a achita avansul.

„Toate băncile au refuzat să ne ofere credite. Noi am solicitat Gazpromului să amâne plata celor 25 de milioane de dolari, sumă care se va micșora până la finele lunii, pentru că noi în fiecare zi vom achita. Noi vom achita, dar puțin mai târziu. Cu atât mai mult că așteptăm o ajustare a tarifelor la gaz”, a precizat Ceban.

Fiind întrebat dacă, în cazul în care gigantul rus nu va da curs solicitării companiei Moldovagaz privind amânarea termenului de plată, Rrpublica Moldova va rămâne fără gaz, Vadim Ceban a afirmat că „facem tot posibilul, suntem în legătură cu Guvernul. Mai multe nu pot să vă spun. Sperăm că totul va fi bine”.

În contextul în care compania rusă de energie Gazprom este acționarul majoritar al Moldovagaz, viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că a cerut președintelui Comitetului de gestionare al companiei ruse, Alexey Miller, să propună soluții, inclusiv să ofere 30 de zile pentru ca Moldovagaz să achite avansul concernului rus pentru luna ianuarie.

Totodată, Andrei Spînu a afirmat că Moldovagaz a începută să achite avansul pentru luna ianuarie și că cel mai probabil suma pe care compania nu o va putea colecta până pe 20 ianuarie curent variază între 25 și 32 de milioane de dolari. Declarațiile viceprim-ministrului au fost făcute luni seară, 17 ianuarie, în cadrul unei emisiuni de la postul de televiziune TVR Moldova.

Marți, 11 ianuarie, vicepremierul Andrei Spînu a declarat în cadrul unei conferințe de presă, că suma avansului pentru luna ianuarie pe care trebuie să-l achite Moldovagaz către Gazprom constituie 63 de milioane de dolari, menționând că Moldovagaz poate achita 30-35 de milioane de euro din această sumă.

Astfel, vicepremierul susține că Moldovagaz poartă discuții pentru contractarea unui credit pentru achitarea integrală a avansului către Gazprom.

Sursa: zdg.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *