Moldovence, traficate în Grecia pentru prelevare ilegală de ovule sau folosite ca mame surogat. Precizările MAEIE
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Nicu Popescu, a venit cu o reacție după ce în spațiul public au apărut informații despre destructurarea unei rețele internaționale de trafic de persoane, care acționa în Grecia, dar avea victime din România, Ucraina, Moldova, Bulgaria şi Georgia.
„Ambasada țării noastre în Republica Elenă s-a autosesizat în legătură cu apariția informațiilor în presa greacă despre destructurarea unei rețele de trafic de persoane și organe umane. Până la moment însă, informații oficiale de la autorități despre cetățeni moldoveni vizați sau de la eventuale victime în adresa ambasadei nu au parvenit”, anunță MAEIE.
De asemenea, ministerul a subliniat că a expediat demersurile de rigoare către autoritățile elene și este în așteptarea informațiilor oficiale.
Menționăm că vineri, 11 august, publicația News.ro, a publicat un material în care se menționează că INTERPOL-ul a destructurat o reţea internaţională de trafic de persoane, care acţiona în Grecia, dar avea victime din România, Ucraina, Moldova, Bulgaria şi Georgia. Gruparea exploata femeile pentru prelevare ilegală de ovule sau le folosea ca mame surogat, fiind ţinute în cel puţin 14 case. Din 2022, anchetatorii au probat 182 de cazuri de exploatare, dar reţeaua acţiona încă din 2021. 9 persoane au fost arestate, între care o româncă, alţi suspecţi fiind daţi în următire internaţională, scrie News.ro.
Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică anunţă că, urmare a informaţiilor iniţiale primite de la Asociaţia RoOmenia – Voluntari în Europa şi a datelor colectate din cercetări online, contribuit, alături de INTERPOL, la destructurarea unei reţele internaţionale de trafic de persoane exploatate pentru prelevare ilegală de ovule şi ca mame surogat.
”9 persoane au fost arestate în Creta, printre care şi o româncă, iar altele sunt date în urmărire internaţională sub suspiciunea comiterii a cel puţin 10 infracţiuni: constituirea şi aderarea la un grup infracţional organizat, trafic de persoane, mediere pentru adopţia ilegală a unui minor, încălcări ale legii privind punerea în aplicare a reproducerii asistate medical, infracţiuni împotriva familiei, înşelarea pacienţilor cu proceduri medicale false, fraudă, fals în acte publice, vătămare fizică şi încălcarea legislaţiei privind medicaţia”, anunţă organizaţia.
Potrivit acesteia, 30 de tinere din România, Ucraina, R. Moldova, Bulgaria şi Georgia au fost identificate în Creta ca fiind traficate în scopul exploatării pentru prelevare de ovule şi ca mamă surogat, multe fiind deja însărcinate, iar unele se aflau în ultimele săptămâni de sarcină.
”O clinică medicală din Creta şi personalul său sunt investigate pe fondul suspiciunilor că ar fi funcţionat ca paravan şi intermediari pentru adopţii ilegale. Printre cele 9 persoane arestate se numără un cunoscut medic ginecolog în vârstă de 73 de ani din Chania care coordona grupul infracţional, medici, personalul clinicii, o femeie din România şi două femei din Georgia. Alte 2 femei din Moldova sunt date în urmărire internaţională, în timp ce lucrările de cercetare pentru a se stabili întinderea activităţilor infracţionale continuă. Gruparea avea o structură ierarhică specifică, cu activitate ilegală de lungă durată în comercializarea de ovule, fertilizarea în vitro şi adopţia ilegală de bebeluşi”, a mai transmis organizaţia.
Venitul grupării de criminalitate organizată provenit din fiecare surogat era între 70.000 şi 100.000 de euro, ajungând în unele cazuri la 120.000 de euro, cu un profit net de cel puţin 70%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!