Economie

Moldovenii își pot micșora rata dobânzii pentru creditele ipotecare. La ce soluții ingenioase apelează unii

Moldovenii care au luat credite ipotecare cu rată flotantă în valută națională s-au pomenit într-o situație destul de complicată. Disperați, oamenii fac față cu greu cheltuielilor, iar unii riscă să rămână fără locuințele pe care le-au luat în ipotecă.

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), majorarea ratei la dobânda creditelor este cauzată de faptul că rata de referință a crescut de la 4,12% până la 9,47%. Acest lucru a determinat băncile comerciale să majoreze  dobânda la creditele ipotecare cu câteva puncte procentuale. 

Șocul i-a lovit și pe cei care și-au procurat imobile prin programul de stat Prima Casă. În luna iulie, povara financiară pentru aproape 8000 de familii s-a mărit semnificativ. 

Totuși, mai afectați sunt cei care și-au cumpărat imobile prin ipotecă, în valută națională cu rată flotantă. BNM ar urma să vină în următoarea perioadă cu noi ajustări a ratei de referință, ceea ce va duce la o nouă creștere a dobânzilor.

Brokerul în credite Lilian Sînică recomandă moldovenilor ce au luat credite ipotecare în lei cu rată flotantă, refinanțarea acestora în valută.

“Refinanțarea din lei în valută străină este o soluție unică pentru cei care lucrează peste hotarele țării și primesc salariul în valută străină, dar au un credit în valută națională. Totodată, soluția se referă și la moldovenii care activează în țară, dar veniturile sunt atașate de valuta internațională”, a precizat Lilian Sînică.

Refinanțarea din lei în valută străină, o soluție unică care îți micșorează dublu plata creditului.

Spre exemplu la un credit de 1 milion de lei, pe un termen de 360 de luni, plata lunară este de 560 euro. Pentru echivalentul acestei sume de 50 000 euro, în același termen, plata lunară este 300 euro”. 

Pentru a solicita un exemplu de calcul pentru refinanțarea creditului din lei în valută străină completați formularul.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *