Social

Moldovenii nu au bani de locuințe

Potrivit experților imobiliari, motivele ar fi veniturile mici și cheltuielile mari suportate pentru produsele alimentare și întreținere. Totuși, se pare că, în prezent, norocul e alături doar de cei care au bani puși deoparte pentru cumpărarea unui apartament, întrucât prețurile vor scădea și în acest an.

Dacă la începutul anului 2011 costul mediu de piață al unui metru pătrat într-un apartament era în jur de 614 euro, atunci în luna decembrie a anului trecut, prețul mediu a constituit 590 de euro. De altfel, experții spun că, anul trecut, prețurile apartamentelor din capitală au scăzut, în medie, cu zece la sută, iar tendința va continua și în 2013.

„Apartamentele din blocurile noi nu se vând, iar scăderea vânzărilor este simțitoare”

„Prețurile la apartamentele mici – cu o cameră sau două -, fiind cele mai solicitate de către oameni, s-au micșorat cu până la cinci la sută în 2012, iar cele mai mari, cu suprafața de 70-80 metri pătrați, au scăzut cu mai mult de 10 la sută, chiar dacă sunt în același bloc de locuit”, a declarat pentru TIMPUL Nicolae Ostafeiciuc, șeful biroului „Decebal” al unei agenții imobiliare din Chișinău.

Potrivit expertului imobiliar, apartamentele foarte mari sunt pentru cei înstăriți, însă în R. Moldova nu sunt atâția oameni bogați care să-și cumpere apartamente mari, în blocuri noi. „Mai mult, cei înstăriți și-au cumpărat de mult timp apartamente. Mai există și un alt aspect – exodul masiv al oamenilor peste hotare. Practic, 50 la sută din cei care își vând apartamentele se duc peste hotare sau doresc să-și micșoreze suprafața locativă, din cauza prețurilor destul de ridicate la serviciile comunale”, a menționat expertul imobiliar.

Totodată, și apartamentele de pe piața secundară se vând greu. „E un cerc vicios. Doritori de a avea apartamente cu suprafața mai mică sunt foarte mulți, dar, ca să facă asta, trebuie să vândă locuințele mari, care se vând cel mai greu”, a punctat Nicolae Ostafeiciuc. În consecință, apartamentele cu două camere din blocurile vechi pot fi cumpărate cu 40 la sută mai ieftin decât acum cinci ani.

„Când vom auzi că s-a schimbat ceva înspre bine și nu va exista lupta oamenilor cu sărăcia, atunci se va semnala și creșterea prețurilor la apartamente. Deocamdată, oamenii nu au bani să cumpere apartamente, deoarece vin tot mai puțini bani de peste hotare, iar cheltuielile sunt mult mai mari. Niciun om nu își va pune problema unei noi locuințe, dacă el stă flămând”, a remarcat Nicolae Ostafeiciuc.

Datele Biroului Național de Statistică arată că gradul de asigurare a populației cu spațiu locativ pe un locuitor, în medie, pe țară, a constituit 22,4 metri pătrați, în localitățile urbane – 20,8 metri pătrați, rurale – 23,6 metri pătrați. Iar la începutul anului trecut fondul locativ al RM a cuprins 1315,3 mii apartamente, dintre care în localități urbane – 768,2 mii unități, iar în cele rurale – 547,1 mii unități.

Din volumul total al apartamentelor existente, 10,5 la sută revin apartamentelor cu o cameră, 32,3 la sută – cu două camere, 36,2 la sută – cu trei camere, 21% – cu patru și mai multe camere. Cota preponderentă a locuințelor se află în proprietate privată a cetățenilor și persoanelor juridice, constituind 97,4% din totalul fondului locativ al RM.

În anul 2012, băncile au acordat credite pentru imobil în sumă de peste 650 milioane de lei, la o rată a dobânzii în scădere cu peste 13 la sută, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Astfel, dacă în ianuarie 2012 rata medie a dobânzii la finanțările bancare pentru imobil a fost de 12,42%, în luna decembrie aceasta a coborât la 10,77 la sută. În concluzie, cererea pentru credite în 2012 s-a menținut aproape la nivelul anului precedent, ba chiar a înregistrat o mică scădere.

VOX POPULI
realizat de Elena Podoleanu

Ce credeți despre prețurile la apartamente?

Tatiana, 30 de ani

Situația care este la moment în țară nu cred că ne permite să cumpărăm un imobil, deoarece salariile sunt mici, chiar mizere, aș putea spune, astfel că nici măcar în zece, 20 de ani nu este posibil să procuri un apartament.

Sergiu, 24 de ani

Depinde de salariul pe care-l câștigi. În R. Moldova, acele posturi de muncă care ți-ar permite să aduni bani pentru un apartament sunt mai rare. Tinerii nu au posibilitatea de a agonisi suma necesară de bani, așa că merg peste hotare, adună bani și apoi revin în R. Moldova și-și cumpără un apartament.

Vasile, 73 de ani

Lucrurile bune trebuie să coste, inclusiv cele pe care le fac cetățenii. Pentru un cetățean care-și consumă toate capacitățile sale aici ar trebui să nu fie o problemă prea mare procurarea unui apartament. Alta e problema tinerilor care nu au experiența și salariul respectiv. Prin urmare, ei ar trebui susținuți prin credite preferențiale.

Oleg, 43 de ani

E imposibil ca un salariat să-și permită luxul de a cumpăra un apartament la prețurile actuale. Aceasta constituie și una dintre cauzele plecării peste hotare a multor cetățeni ai R. Moldova.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *