Monopoliştii au… înghiţit farmaciile mici

În lume, businessul farmaceutic ocupă locul trei după profit, fiind devansat doar de afacerile cu petrol/gaze şi armament. Deşi piaţa din R. Moldova constituie doar 0,013% din volumul celei mondiale, totuşi, domeniul farmaceutic de la noi este rentabil, încasările anuale trecând de un miliard de lei, ritmul de creştere fiind de aproape 30% pe an. Dar farmaciştii afirmă că nu se activează în condiţii egale, că sunt favorizaţi monopoliştii şi înlăturaţi concurenţii mărunţi.
Liliana Palihovici susţine că deputaţii din comisie pregătesc o iniţiativă legislativă pentru modificarea Legii cu privire la activitatea farmaceutică şi s-au gândit că cel mai bine ar fi să discute cu farmaciştii, care cunosc mai bine acest domeniu.
Marea majoritate a farmaciştilor au menţionat că una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă este faptul că farmaciile sunt amplasate la o distanţă prea mică una de alta. De exemplu, în Sângerei, pe o distanţă de 100 de metri sunt patru farmacii. Iar în restul oraşului nu găseşti niciuna. Farmaciştii au propus ca, prin lege, să fie reglementat ca distanţa minimă dintre farmacii să fie de 500 de metri. Totodată, printr-un ordin al ministrului Sănătăţii, din 2006, se permite să fie deschise farmacii doar în localităţile care au peste 8000 de locuitori. Unii participanţi la şedinţă au propus ca indicele respectiv să fie micşorat până la 5000.
Specialiştii s-au plâns că, în timp ce marile reţele se dezvoltă cu paşi gigantici, multe farmacii mici au fost nevoite să-şi sisteze activitatea, fiind înghiţite de monopoliştii de pe piaţă, susţinuţi de guvernul comunist, care a creat condiţii înrobitoare pentru micul business. Prin hotărârea nr. 85 „Cu privire la implementarea sistemului informaţional automatizat”, „Nomenclatorul de stat al medicamentelor” a contribuit la închiderea a câteva sute de farmacii din republică, cele mai multe fiind rurale, unde oamenii n-au parte de medici de familie, iar acum – nici de unde cumpăra o aspirină. Această hotărâre prevede ca pe toate medicamentele să fie aplicat un cod de bare, iar la comercializare – toată informaţia privind medicamentul vândut să fie inclusă în calculator. Aceasta a presupus achiziţionarea tehnicii performante, dar şi instalarea unui soft care era vândut cu 45 de mii de lei, de către o singură firmă.
Farmaciştii din raioane s-au mai plâns că reprezentanţii farmaciilor „Orient” se înţeleg cu unii medici, contra unor sume de bani, să mobilizeze bolnavii să cumpere medicamente doar din această reţea. Cu acelaşi scop, se prescriu cele mai scumpe medicamente etc.
Despre lanţul farmaceutic „Orient”, cel mai extins ca număr de farmacii şi ca cifră de afaceri, se spune că l-ar avea în spate pe „cel mai iubit fiu” din R. Moldova. Totuşi, acest lucru nu poate fi demonstrat fără documente. Conform informaţiilor oferite de Camera Înregistrării de Stat, administrator al ÎM „Vinamex”, din care face parte şi reţeaua de farmacii „Orient”, este vietnamezul Nguyen Si Trung Ky (partenerii din R. Moldova îi spun dl Nicolae).
Liliana Palihovici a spus că toate problemele farmaciştilor vor fi discutate în comisie şi vor fi pregătite modificări necesare pentru Legea cu privire la activitatea farmaceutică.