Eveniment

Monumentul celor trei martiri va renaște la Chișinău

E vorba despre monumentul celor „Trei martiri ai sfintei cauze naţionale”: Alexei Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea. 

Istoricul Iurie Colesnic a publicat de curând în TIMPUL un articol intitulat „Monumentul celor trei martiri cu un destin aproape omenesc” despre o operă sculpturală din perioada interbelică care a existat în Parcul Catedralei din Chişinău reprezentând efigiile de bronz a trei personalităţi: Alexei Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea. Iurie Colesnic a prezentat soarta monumentului de la instalare în 1922 până la evacuarea în România în tragicul an 1940. La sfârşitul textului, istoricul a dat de înţeles că povestea nu s-a încheiat şi că monumentul ar putea să cunoască o a doua viaţă.


Andrei Hodorogea


Simion Murafa


Alexei Mateevici

Întra-adevăr, unul din urmaşii lui Andrei Hodorogea a venit cu iniţiativa de a reproduce monumentul şi a-l instala în locul unde cândva se afla originalul. Viceministrul Agriculturii, Dumitru Godoroja, născut ca şi predecesorul său în satul Slobozia-Hodorogea din raionul Orhei, consideră că e o chestiune de onoare să fie comemorat astfel unul din cei mai de seamă reprezentanţi ai neamului. „Andrei Hodorogea a fost un om înstărit şi influent. Din datele pe care le am, ştiu că Onisifor Ghibu a trăit în Moldova, a fost găzduit în casa lui Andrei Hodorogea, fiindcă erau buni prieteni. El a stat la bazele formării Partidului Naţional Moldovenesc. Facem parte din aceeași familie, doar că numele meu a fost rusificat”, a declarat Dumitru Godoroja. Anul trecut, proiectul monumentului a fost aprobat de Ministerul Culturii și a ajuns deja pe masa consilierilor municipali. Dumitru Godoroja și-a asumat cheltuielile pentru sculptarea monumentului, iar Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români efectuează cercetări în arhivele din București. Monumentul va fi amplasat în preajma Catedralei, acolo unde, în prezent, se află o placă comemorativă din marmoră instalată în memoria celor trei martiri de către Societatea Culturală „Ginta Latină” în anii ‘90. Compoziția sculpturală va fi executată din piatră de celebrul restaurator Eugen Zbârnea. Deși documentele istorice spun că plăcile de bronz cu chipul martirilor au fost evacuate la București în 1940, după atâtea decenii, acestea nu au fost de găsit. De aceea, efigiile vor fi turnate din nou în R. Moldova. Dumitru Godoroja speră că monumentul va fi instalat în a doua jumătate a anului 2013.

Cei trei martiri, Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, au murit de tineri în plin proces de eliberare națională a Basarabiei. Erau prieteni care luptau pentru aceeași cauză – reîntregirea neamului românesc. Alexei Mateevici a fost răpus de tifos exantematic, pe 13 august 1917, la o lună după ce a scris poezia „Limba noastră”. O săptămână mai târziu, o bandă de militari ruși bolșevici care mai mișunau prin Basarabia îi asasinează pe redactorul ziarului „Cuvânt Moldovenesc” Simion Murafa și inginerul Andrei Hodorogea. Actul a șocat întreaga societate, pentru că Murafa și Hodorogea erau importante figuri ale vieții politice și culturale. Reinstalarea Monumentului celor trei martiri ar fi o recuperare necesară pentru memoria colectivă a românilor moldoveni. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *