Ultima oră

Moscova îşi menţine imperiul prin atacuri economice

Decizia Kremlinului faţă de Lituania este cu atât mai importantă cu cât Lituania deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene.

UE a făcut apel la Rusia să-şi clarifice poziţia după decizia de interzicere a importurilor de produse lactate lituaniene, pe fondul unor tensiuni în creştere între Vilnius şi Moscova generate de eforturile Lituaniei în vederea apropierii fostelor republici sovietice de Uniunea Europeană, informează Agerpres.

“Conform regulilor Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), orice restricţie decisă de Rusia din motive sanitare trebuie justificată prin demonstrarea riscului, iar măsura luată trebuie să fie proporţională cu nivelul riscului identificat’, a declarat Frederic Vincent, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru sănătate, Tonio Borg, citat de AFP. “Comisia face apel la Rusia pentru o acţiune proporţională după posibila detectare, ce trebuie confirmată de Rusia, a unei abateri faţă de anumite standarde sanitare ruse”, a insistat purtătorul de cuvânt, conform agenţiei de presă citate.

Agenţia rusă pentru protecţia consumatorului a indicat luni, într-un comunicat, că a constatat o serie de nereguli de reglementare ce “reflectă o diminuare a controalelor în Lituania (…) şi necesitatea de a introduce restricţii la importurile de produse alimentare”.

Afirmând că sistemul de siguranţă alimentară al UE “asigură un nivel înalt de protecţie a consumatorilor”, Vincent a evocat numeroasele diferenţe între standardele europene şi ruse. “În anumite cazuri, UE crede că unele standarde ale Rusiei sunt inutil de stricte şi merg dincolo de ce este necesar din punct de vedere ştiinţific pentru protecţia consumatorilor”, a adăugat purtătorul de cuvânt.
Lituania precedată de Moldova

Disputa între Rusia şi Lituania survine în contextul în care cea din urmă, care asigură preşedinţia semestrială a UE, militează pentru apropierea fostelor republici sovietice de Uniune, în cadrul Parteneriatului Estic, ceea ce suscită iritarea Moscovei, care vede în aceasta o ingerinţă în zona sa de influenţă. Lituania este prima dintre republicile sovietice care şi-a proclamat independenţa după prăbuşirea URSS în 1990.

Aceeaşi abordare a avut-o Moscoiva şi faţă de Republica Moldova, prin care Serviciul sanitar rus “Rospotrebnadzor” a impus embargo la importurile de vinuri moldoveneşti. Motivul ar fi conţinutul sporit de dibutilftalat, substanţă nocivă care afectează în special rinichii şi ficatul. Serviciul sanitar rus a declarat că este vorba despre opt loturi de producţie alcoolică ale întreprinderilor moldoveneşti „Purcari”, „Cricova” şi „Aroma”, prezente activ pe piaţa românescă.

Incidentul vine într-un moment în care Republica Moldova se pregăteşte să semneze, la summit-ul UE de la Vilnius din luna noiembrie, un acord istoric de asociere cu Uniunea Europeană.
 
Sursa: http://www.focus-energetic.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *