Actualitate

Moscova va avea din ce în ce mai mare nevoie de R. Moldova şi Transnistria din cauza crizei din Ucraina, susține fostul membru CUC

Fostul membru al CUC a presupus că evenimentele din Ucraina pot evolua conform a două scenarii:

"Autorităţile vor merge la suprimarea maidanului, indiferent de amploarea distrugerilor şi numărul de victime. În acest caz Moscova va insista asupra accelerării formării Uniunii Vamale (UV) cu aderarea Ucrainei la aceasta, îl va susţine pe preşedintele Victor Ianukovici şi va diminua sancţiunile inevitabile din partea Uniunii Europene".

"A doua variantă, dacă maidanul îşi va atinge scopurile, atunci situaţia doar se va înrăutăţi, deoarece deja a fost vărsat sânge şi Ucraina puţin probabil îşi va păstra unitatea", presupune acesta.

Potrivit expertului, aceste nuanţe periclitează situaţia Moldovei datorită forţelor care vor promova ideea vectorului estic de dezvoltare:"Dacă spre vară din Moscova vor reveni acasă muncitorii migranţi indignaţi, atunci părtinitorii UV se vor decide la acţiuni mai radicale, inclusiv mitinguri, marşuri, ultimatumuri cu scopul de a destabiliza situaţia, obligarea autorităţilor la desfăşurarea alegerilor anticipate sau refuzul de a semna Acordul de Asociere cu UE. În tot acest scenariu, un rol important ca executor al proiectului îl va avea Autonomia găgăuză", este convins expertul.

Leahu consideră că în viitorul apropiat nu vor fi obţinute rezultate semnificative în procesul de reglementare a conflictului transnistrean. "Moldova în mod deschis suprimă orice manifestare de nervozitate din partea Tiraspolului. Până când nu vor fi semnate documentele cu UE Moldova nu va întreprinde nimic, chiar dacă provocările din partea Transnistriei vor curge gârlă", a menţionat acesta.

sursa: epochtimes-romania.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *