ROMÂNIA

Mugur Isărescu dorește să recupereze tezaurul de la ruși: Ce demersuri întreprinde BNR după un secol de negocieri cu Rusia

Tezaurul României de la Moscova este o necunoscută în acest moment la nivel european – este declarația făcută de Mugur Isărescu. Guvernatorul Băncii Naționale susține că va susține demersul europarlamentarului Eugen Tomac la Bruxelles pentru recuperarea aurului.

Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a anunțat că instituția va organiza o serie de evenimente cu scopul de a reafirma dreptul de creanță al României asupra depozitului său de aur evacuat la Moscova în perioada 1916-1917.

Aceste acțiuni urmăresc să consolideze argumentele istorice și juridice care susțin pretențiile legitime ale României în ceea ce privește aceste rezerve de aur. Guvernatorul a făcut aceste declarații cu ocazia participării la un important simpozion de specialitate în domeniu.

„Anul acesta, se împlinesc, în decembrie, 107 ani de la evacuarea la Moscova a tezarului României. Începând din anul 1991, Banca Națională a României a pus consecvent în aplicare o strategie privind prezentarea pentru opinia publică internă și externă a problemei tezaurului trimis la Moscova și apoi sechestrat de Uniunea Sovietică”, a spus guvernatorul BNR.

„Un drept de creanță al României mai vechi de un secol. Nu suntem la primele acțiuni pe această linie. Cu ocazia aderării Rusiei la Consiliul Europei în anul 1995, România, alături de alte state foste comuniste, au prezentat propuneri pentru restituirea bunurilor confiscate de Uniunea Sovietică. Atunci, comisia pentru afaceri juridice și drepturile omului a Consiliului aprecia că aceste probleme trebuie rezolvate între statele membre interesate”, a mai spus Mugur Isărescu.

Oficialul BNR a explicat că Rusia a respins discuția cu privire la restituirea depozitului de aur evacuat la Moscova în 1916-1917.

Această respingere a venit sub pretextul că Rusia se află în procesul elaborării unei legi de restituire a bunurilor materiale aparținând altor state, care au fost depozitate în Uniunea Sovietică în timpul războiului.

„Ulterior, proiectul de lege invocat de experții ruși a fost respins de Duma de Stat a Rusiei”, a continuat Mugur Isărescu.

„Această evoluție a evenimentelor a făcut să devină evidentă necesitatea de a informa corect opinia publică internațională pe bază de documente incontestabile. Iar acest lucru a însemnat informarea istoricilor, oamenilor de știință din domeniul cercetării, oamenilor politici, diplomaților și în ultimul rând a decidenților europeni.”

„Ca urmare, principala noastră preocupare, spun, de preocupare a Băncii Naționale, a fost să facem cunoscute documentele pe care le deținem referitoare la această problemă.

Mă refer la documentele originale, subliniez originale, reunite în dosarul special care se păstrează se seiful guvernatorului BNR încă din 1922.

Dosarul Tezaurului a fost predat din mână în mână de la un guvernator la altul din 1922, inclusiv în perioada comunistă. Așa l-am primit și eu – ca o dovadă a hotărârii Băncii Naționale a României de a recupera bunurile ce îi aparțin.

Directorul Sucursalei Iași a BNR primea instrucțiuni să-l aștepte la gară pe directorul Theodor Căpitanovici, „joi, 8 septembrie, orele cinci după-amiază”, să pregătească trăsuri și să rezerve cinci camere la hotel”, a mai afirmat guvernatorul Isărescu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

    1. Asta e mentalitatea de pierzător cu care ne-au obișnuit cetățenii celei mai „independente și neutre” respublici din univers. De aceea are rusul câștig de cauză și curaj să dea din coadă în râma. Pentru că știe că poate, că i se permite. Pentru că acolo etnia nu contează. Toți sunt egali, numai că unii sunt mai egali decât toți ceilalți.

      1. crezi ca Japonia va mai vedea vre-o data Kurilele, sau China pamanturile siberiene care candva le-a apartinut ? Daca Romania nu si-a putut recupera tezaurul cand era parte a lagarului socialist si aparent prieten cu rusia , o va putea face acum, in plin razboi ? good luck ! dar de etnie insisti in zadar, nu cred ca mai exista etnii pure, totul e amalgamat demult, studiul genetic a demostrat ca in rusia nici rusi etnici nu au mai ramas, sunt preponderent tataro-mongoli si finladezi, doar mentalitatea velico-rusa le-a ramas.. cu fundul gol , in schimb Krim nash…

        1. Nu vorbesc de puritate etnică. Așa ceva nu există. Vorbesc despre cum se identifică unii ca aparținători ai unei etnii sau a alteia. Iar cine pricepe ce vreau să zic pricepe, cine nu îmi ține teoria etnicității. De aia vorghiți rusăști și deaghia așteptați sî treciți înapoi la kirilițî: cî tari ghini mai era în cccp când pînea era 16 kapeici… Unde nu-i cap sî chiamî cî îi respublika pobedist-bolșevikă di rit moscălesc RâMa. Hai, tăt normal șî bravo la tine în pobedistanul moldovenist!
          Și da, ai să ai unele surprize când o să vezi că unii, mai însistenți, mai dârji și cu memoria nealterată își vor recupera ceeea ce a fost a lor cândva. La voi, la respublikă nu e cazul, voi ați fost „ocupați” de români vreo 22+3 ani, voi în cccp ați fost ca peștele în apă. Se vede după ce „exemplare” de molotoivani se plimbă prin Europa și prin lume. Se vede și după politica ce o duceți de peste 33 de ani: curvăsărie și cerșetorie la nivel „statal”!

  1. Chintesenta problemelor Basarabiei Ciuntite si “Independente” din zilele noastre; altfel spus raspunsul la intrebarea ne-re-unirii partii cotropite a Moldovei, a fost formulata magistral de catre Burebista – icapacitate populatiei transprutene de a se identifica ca etnie.
    Magistrale formularile lui Burebista – bune de inramat:

    “…mentalitatea de pierzător cu care ne-au obișnuit cetățenii celei mai „independente și neutre” respublici din univers. De aceea are rusul câștig de cauză și curaj să dea din coadă în râma. Pentru că știe că poate, că i se permite. Pentru că acolo etnia nu contează.”

    “…De aia vorghiți rusăști și deaghia așteptați sî treciți înapoi la kirilițî: cî tari ghini mai era în cccp când pînea era 16 kapeici… Unde nu-i cap sî chiamî cî îi respublika pobedist-bolșevikă di rit moscălesc RâMa. Hai, tăt normal șî bravo la tine în pobedistanul moldovenist!
    Și da, ai să ai unele surprize când o să vezi că unii, mai însistenți, mai dârji și cu memoria nealterată își vor recupera ceeea ce a fost a lor cândva. …..Se vede după ce „exemplare” de molotoivani se plimbă prin Europa și prin lume. Se vede și după politica ce o duceți de peste 33 de ani: curvăsărie și cerșetorie la nivel „statal”!

    Cozi de topor, ca Dodon, au facut mult rau raspandind si aplicand aceasta metntalitate de pierzator indoctrinata de catre parsivul ocupant. Sindromul cu pricina ar trebui sa se redenumeasca – Sindromul Stocholm-Chisinau.

    Tot atat de bune de inramat, sunt si alte din zicerile lui Burebista. Cautati-le, recititi-le.

  2. Așa cum 300 de miliarde de dolari au fost deja confiscate și potențial folosite pentru reparațiile de război în Ucraina, la fel și tezaurul României poate fi luat în considerare în echilibrul acestor 300 de miliarde imobilizate. Mai mult, atunci când Rusia va decide că este mai bine să iasă din izolare, la acel moment creanțele vor trebui să fie deja validate de actorii financiari internaționali și considerate o condiție prealabilă pentru ieșirea din autoizolarea autoimpusă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *