Actualitate

Nadeja Busuioc va investiga pretinsele ilegalități comise de către Dumitru Robu, în urma sesizării lui Stati

Vineri, 15 iulie 2022, Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) l-a desemnat pe procurorul Nadejda Busuioc să investigheze unele pretinse ilegalități comise de către actualul Procuror General interimar, Dumitru Robu. Astfel, conform datelor procurorilor, din anul 2013-2016 aceasta a activat în calitate de procuror la Procuratura Anticorupție (PA).

Ea a muncit, pentru o perioadă scurtă de timp, în cadrul Procuraturii Generale (PG). Prin ordinul Procurorului General, la începutul lunii august, a fost transferată în funcția de procuror în cadrul PCCOCS. Însă, acuzatoarea de stat a cerut să fie transferată în cadrul Procuraturii Anticorupție (PA), ținând cont de faptul că cele două instituții sunt de același nivel. Însă, cererea Nadejdei Busuioc a fost respinsă de CSP din cauza că nu ar fi realizat toate procedurile ce preced numirea în funcție prin transfer, transmite Sinteza.

Ulterior, procuroarea a contestat în instanță decizia CSP și a depus o cerere la Curtea Constituțională prin care solicita ridicarea excepției de neconstituționalitate a art.22  alin. (4) și art. 54 alin. (1) din Legea cu privire la Procuratură.

Astfel, conform Hotărîrii nr. 369 din 08 februarie 2013, Colegiul de calificare al procurorilor a considerat promovat examenul de capacitate cu media 8,31, de către candidata privind suplinirea funcţiei vacante de procuror în Procuratura Anticorupție, Busuioc Nadejda.

Conform sursei citate, Nadejda Busuioc este nepoata lui Nicolae Chitoroagă, fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

De asemena, Busuioc ar fi gestionat și dosarul fostului premier, Vlad Filat, dar este și procurorul pe caz într-un dosar a lui Ruslan Popov, fostul adjunct al lui Alexandr Stoianoglo.

Vă amintim că fostul șef de la Moldatsa, Sorin Stati îl acuză pe actualul procuror General interimar, Dumitru Robu de protecționism. Potrivit lui Stati, Robu ar fi încălcat legislația, mușamalizând dosare penale. De asemenea, Stati a depus și o sesizare la CSP. Sesizarea urma să fie examinată marți, 28 iunie, însă membrii CSP au decis să o amâne până săptămâna viitoare.

Prezent la ședința Consiliului Superior al Procurorilor, Sorin Stati i-a cerut ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, să declare abținere, înainte ca sesizarea sa în privința lui Dumitru Robu să fie examinată. 

Sesizarea lui Sorin Stati, depusă la CSP, vizează perioada februarie – decembrie 2011, când el ocupa funcția de administrator la „Moldaeroservice”. Stati susține că Robu ar fi mușamalizat cazul unui agent economic care s-ar fi conectat clandestin la o sursă de energie electrică ce aparținea întreprinderii. 

Pe acest caz s-ar fi intentat un dosar penal, aflat în gestiunea Procuraturii Transporturilor, mai exact a lui Dumitru Robu. Sorin Stati declară că Robu ar fi încercat să îl convingă să renunțe la revendicarea prejudiciului adus întreprinderii. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *