Moldova

Nantoi, Țăranu și Ciurea despre vizita lui Merkel la Chișinău

De vreme ce unii moldoveni mai văd Germania în chipul lui Joachim von Ribbentrop, iar frica repetării istoriei încă mai persistă, atenţia pe care ne-o acordă Germania lasă loc de interpretări. Astfel, deja primele teze au fost făcute publice de către unii actori politici, care au pus sare pe rană – Merkel vine la Chişinău pentru a impune un plan de federalizare a RM. În acest context, am solicitat opinia unor persoane competente, care să ne spună de ce totuşi vine cancelarul german la Chişinău.

Oazu Nantoi, analist politic



Venirea lui Merkel înseamnă că RM este văzută ca o ţară reală, cu care trebuie de menţinut un dialog. E dificil de prognozat ce va fi, deoarece noi nu avem experienţa semnării unor acorduri interstatale, care au adus schimbări pozitive în domeniul economic, de infrastructură, investiţii. Rămâne de văzut. Dar psihologic, pentru cetăţenii RM, cred că este un lucru pozitiv. În pofida faptului că RM este un teritoriu mic, aici se observă interferenţa intereselor mai multor actori – Rusia, Ucraina -, iar vizita ei demonstrează că şi Europa este interesată de Moldova. Să nu ne grăbim să căutăm consecinţe, dat fiind faptul că multe şanse pentru RM au fost compromise de guvernările noastre. Vizita lui Merkel este una necesară, dar insuficientă. Dacă calitatea guvernării din RM va rămâne aceeaşi, atunci poate veni Papa de la Roma şi prim-secretarul partidului comunist al Chinei, lucrurile oricum nu vor merge bine. …Atunci când oamenii vorbesc despre federalizare, ei sunt fie provocatori plătiţi de Federaţia Rusă, fie oameni care doresc să-şi promoveze incompetenţa. Atunci când se vorbeşte de unire sau de federalizare, nu se răspunde la o întrebare simplă – cum să fie realizat acest lucru? Cum să evacuăm trupele ruseşti, cum să facem aşa ca pacificatorii ruşi să nu-i ucidă pe moldoveni etc.? Nu mai vorbim de datoriile de 3 miliarde jumătate ale Transnistriei…

Anatol Ţăranu, analist politic

Este o vizită care se înscrie în relaţiile bilaterale dintre două ţări, deşi, cu siguranţă, RM nu este o prioritate a politicii externe a Germaniei. În acelaşi timp, vizita lui Merkel spune despre aceea că Germania are interese în această zonă, şi, indiscutabil, este o recunoaştere a simpatiei pe care o are Germania faţă de guvernarea de la Chişinău. Consider că era imposibilă o asemenea vizită pe timpul guvernării comuniste. Există tot mai multe interese pentru reglementarea conflictului în Transnistria, dar nu cred că acesta este singurul motiv pentru care Merkel vine la Chişinău. Nu cred că Germania este ţara care promovează ideea federalizării RM, mai degrabă ea este ţara care promovează o reglementare politică în Transnistria, bazată pe principiul instaurării unui regim democratic, fără ca să se impună condiţionări de gen imperialist.

Cornel Ciurea, expert IDIS „Viitorul”



Consider că vizita Angelei Merkel la Chişinău implică discutarea conflictului transnistrean şi a viitoarelor soluţii, dar nu cred că ea vine cu unele condiţionări. La fel nu cred că vizita este consacrată în exclusivitate conflictului, se va discuta un spectru mai larg de probleme. Consider că Germania are mai multe scenarii de soluţionare a conflictului transnistrean, şi desigur, diferite de cele ale Rusiei. Nu este vorba despre nicio impunere, de vreme ce tot s-au făcut mai multe aluzii în acest sens.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *