Naționalitate sau etnie? Răspund liderii partidelor extraparlamentare
1. Există diferență între noțiunile „naționalitate” și „etnie”?
2. Cum ați răspunde la întrebarea din ancheta recensământului „De ce etnie/naționalitate sunteți”?
Tatiana Nița, membru al PSD
Evident că este diferență între acești doi termeni. Naționalitate este ceea ce este scris în buletin, etnia este originea.
La mine și una, și alta coincid. Spre exemplu sunt oameni care sunt moldoveni, dar de origine bulgară. La mine în pașaport scrie „naționalitatea -moldoveancă”.
Sergiu Mocanu, liderul Mișcării Populare Antimafie
Eu nu văd diferențe. Bine, acum există o diferență în sensul în care, în Europa, se echivalează naționalitatea cu cetățenia. Dar lingvistic, românește, cred că ar fi același lucru.
Eu sunt român.
Sergiu Perciun, membru al Partidului „Patrioții Moldovei”
Naționalitatea și etnia sunt lucruri diferite. Poți să trăiești în Moldova, dar să fii de etnie român sau ucrainean.
Eu mă consider moldovean și vorbesc moldovenește.
Nicolae Chirtoacă, Partidul „Forța Poporului”
Sigur că este o diferență între termeni. Dacă noi mergem spre Europa, unde s-a consacrat noțiunea de „identități multiple”, identitatea poporului, identitatea țării, identitatea etnico-culturală, omul se autoidentifică prin prisma mai multor identități, ceea ce îl face să se simtă mult mai bogat decât formula „ori-ori”, mai ales că politicienii încearcă în mod obraznic și destul de sfidător, fiind agramați la acest capitol, să le bage pe gât cetățenilor întrebarea cine sunt ei, în loc să le ofere șansa să se identifice ca cetățeni ai Europei, pentru că Moldova a fost este și rămâne un stat european.
(La a doua întrebare, Domnia Sa ne-a spus s-o lăsăm baltă).
Anatolie Prohnițchi, liderul Partidului Verde Ecologist
Nu aș vedea mare diferență. Deși etnia ar putea să nu se încadreze în definiția naționalității. Sunt puncte de vedere diferite la acest capitol.
Modul în care e formulată întrebarea creează probleme. Ar trebui făcute niște precizări, dacă vor să facă un studiu pe baza datelor din recensământ. Totuși, eu voi răspunde că sunt român.
Vitalia Pavlicenco, liderul Partidului Național-Liberal
În primul rând, aș aminti că, în ultima sa ședință, Consiliul Unirii și-a propus ca obiectiv, pentru recensământul din acest an, să îi încurajeze pe românii din R. Moldova, care sunt absolut majoritari, să se identifice ca români. În acest sens, salutăm inițiativa TIMPULUI de a promova campania legată de identitatea românească în cadrul recensământului.
În al doilea rând, suntem convinși, toți național-liberalii, că actuala guvernare nu se va deosebi de guvernarea comunistă și va încuraja, prin pârghiile sale ascunse și prin resursele administrative, moldovenismul stalinist. Aceasta e cauza harababurii create de guvernanții proruși, legat de etnie, naționalitate, cetățenie, tot felul de limbi. Al doilea stat românesc are un specific unic în lume și invocarea standardelor internaționale este un paravan pentru scopurile politice și electorale murdare ale forțelor politice antiromânești, în primul rând – ale guvernanților proruși șantajabili.
Diferența dintre etnie și naționalitate (frontiera fiind vagă) este că „etnia” nu include parametrul „teritoriu istoric”. Avem mai multe grupuri etnice în R. Moldova, care își au patriile și teritoriile istorice de constituire în altă parte. Spre deosebire de națiunea română, formată de români de naționalitate, constituită istoric și pe teritoriul din stânga Prutului.
Eu, Vitalia Pavlicenco, sunt de naționalitate română. Prin naștere, prin naționalitatea de români a bunicilor și a părinților. Sunt de naționalitate română și prin cetățenia României, pe care o am alături de cetățenia Republicii Moldova, unde locuiesc.
Conform unei hotărâri de Guvern din 21.12.2012, Ministerul Culturii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Biroul Relaţii Interetnice şi Instituţia publică naţională a audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova” vor acorda Biroului Naţional de Statistică (BNS) suport în organizarea măsurilor de informare a populaţiei despre scopul, obiectivele, pregătirea şi efectuarea recensământului. Șefa Direcției statistică demografică și recensământul populației, Valentina Istrati, ne-a informat că BNS va elabora un logo, un slogan și va realiza spoturi video. Campania de informare va începe cu o lună înainte de recensământ.
REFERINȚE:
CAMPANIE NAȚIONALĂ: Vorbesc românește, sunt, deci, român!
C. Tănase: CINE ȘI CÂȚI vom fi după recensământul din 2014
Moldovenii sunt români și punctum. CAPCANELE recensământului
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!