NATO respinge solicitarea Rusiei de a renunţa la aderarea Ucrainei
„Nu vom face niciun compromis asupra dreptului Ucrainei de a-Åi alege propria cale, nu vom face niciun compromis asupra dreptului NATO de a-Åi proteja Åi apÄra toÅ£i aliaÅ£ii Åi nu vom face niciun compromis asupra faptului cÄ NATO are un parteneriat cu Ucraina", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, dupÄ o întâlnire cu preÅedintele ucrainean Volodimir Zelenski la sediul AlianÅ£ei din Bruxelles.
„Din 2014, de la începutul rÄzboiului, Rusia a împins Ucraina spre NATO Åi astÄzi este pe cale sÄ paveze drumul dificil al aderÄrii sale", a declarat la rândul sÄu preÅedintele ucrainean.
"Ucraina are dreptul de a se apÄra, ca toate statele suverane, iar NATO îi va furniza sprijin practic, instruindu-i Åi consiliindu-i forÅ£ele armate, participând la exerciÅ£ii comune Åi furnizându-i echipament", a mai spus Stoltenberg, potrivit nato.int.
El a Å£inut sÄ sublinieze cÄ AlianÅ£a este alÄturi de Ucraina, dar cÄ "sprijinul NATO nu este o ameninÅ£are pentru Rusia", scrie Agerpres. El Åi-a reiterat apelul cÄtre Rusia de a reveni la diplomaÅ£ie, de a face paÅi pentru detensionarea situaÅ£iei Åi de "a respecta suveranitatea Åi integritatea teritorialÄ ale Ucrainei".
„Orice nouÄ agresiune împotriva Ucrainei va avea consecinÅ£e severe. Åi ar avea un preÅ£ ridicat", a atras atenÅ£ia secretarul general al NATO. „În acelaÅi timp, aliaÅ£ii NATO sunt pregÄtiÅ£i sÄ discute cu Rusia. Åi ne reiterÄm invitaÅ£ia cÄtre Moscova pentru o întâlnire a Consiliului NATO-Rusia", a mai afirmat el.
Rusia este în prezent suspectatÄ în Occident cÄ pregÄteÅte o nouÄ invazie a Ucrainei Åi cÄ desfÄÅoarÄ forÅ£e considerabile la frontiera lor comunÄ, noteazÄ AFP. Rusia i-a transmis miercuri secretarului adjunct american pentru Europa, Karen Donfried, cu prilejul deplasÄrii sale la Moscova, o listÄ de „propuneri" privind garanÅ£iile juridice solicitate aliaÅ£ilor.
Karen Donfried a ajuns joi la Bruxelles pentru a prezenta aceste propuneri la NATO în cursul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre, informeazÄ surse diplomatice din cadrul NATO.
Aderarea a fost promisÄ Ucrainei Åi Georgiei în cadrul summitului NATO de la BucureÅti din 2008, în pofida avertismentelor FranÅ£ei Åi Germaniei. ÎnsÄ aderarea unui nou membru trebuie sÄ fie aprobatÄ în unanimitate, a reamintit Jens Stoltenberg.
AlianÅ£Ä defensivÄ, NATO nu a intervenit când a avut loc campania militarÄ a Rusiei în Georgia în 2008, nici când a avut loc anexarea Crimeei în 2014. Articolul 5 nu se aplicÄ decât în cazul membrilor, nu Åi al Å£Ärilor partenere, explicÄ aliaÅ£ii.
PreÅedintele ucrainean este conÅtient de aceastÄ regulÄ.
„DacÄ armata noastrÄ eÅueazÄ, asta va avea consecinÅ£e pentru toate statele membre NATO, pentru cÄ Ucraina este un avanpost", a subliniat el.
Volodimir Zelenski nu Åi-a ascuns decepÅ£ia dupÄ ce s-a întâlnit miercuri cu liderii UE, dintre care 21 sunt membri ai NATO.
„MulÅ£i lideri europeni nu înÅ£eleg în general ceea ce se întâmplÄ la frontierele noastre", a spus el, dupÄ ce a solicitat în van adoptarea de sancÅ£iuni preventive împotriva Moscovei.
Liderii UE reuniÅ£i în cadrul unui summit la Bruxelles vor discuta joi diferite opÅ£iuni pentru a reacÅ£iona la o eventualÄ nouÄ intervenÅ£ie militarÄ rusÄ în Ucraina. De asemenea, ei vor prelungi sancÅ£iunile economice deja în vigoare din 2014.
„Sunt deja în vigoare sancÅ£iuni Åi suntem gata sÄ adÄugÄm Åi altele dacÄ va fi necesar", a dat asigurÄri miercuri searÄ Charles Michel, preÅedinte al Consiliului European.
FiÈi la curent cu ultimele noutÄÈi. UrmÄreÈte TIMPUL pe Google News Èi Telegram!