Nazarbaev s-a lasat convins de Voronin?
La 13 martie, TIMPUL a publicat un amplu articol in care arata cum clanul Voronin incearca sa puna mana pe afacerile lui Anatol Stati din Kazahstan – „Cine si ce are cu ASCOM?”. La acel moment, am apreciat faptul ca autoritatile kazahe nu s-au lasat prinse in mrejele tesute de sfetnicii fostului presedinte al RM. Acum cateva saptamani insa, lucrurile au luat o alta turnura in Kazahstan…
Activitatea financiara a doua companii petroliere din Kazahstan – „KazPolMunai” si „Tolkinneftegaz”, apartinand Grupului financiar-industrial ASCOM, condus de cunoscutul om de afaceri moldovean Anatol Stati – sunt verificate de Agentia pentru combaterea coruptiei si a crimelor economice din aceasta tara. Potrivit saptamanalului social-politic „Sunkar” din regiunea Atirau, autoritatile kazahe l-au arestat deja pe cetateanul moldovean Sergiu Cornegruta, care este director general la „KazPolMunai”, motivul invocat fiind „eschivarea de la achitarea impozitelor”. Aceasta, in pofida faptului ca, la inceputul acestui an, autoritatile din Kazahstan au mai supus unei verificari totale aceleasi companii, dar nu au gasit incalcari grave.
Situatia ASCOM sta la baza unui articol despre noile metode de expropriere din Kazahstan, autorii mentionand ca „lipsa unor reguli de joc pe piata petroliera kazaha a adus cea mai importanta ramura a economiei tarii la o etapa de continua re-distribuire a proprietatilor”. Drept dovada, publicatia vorbeste despre Compania canadiana „PetroKazahstan”, „aruncata de pe piata la „comanda” chinezilor”. „Orice companie – nationala sau internationala – poate deveni victima unor dosare fabricate, difera doar metodele de expropriere”, mentioneaza „Sunkar”.
In cazul companiilor ASCOM, a fost invocat „procentajul fortei kazahe de munca”. Astfel, in urma verificarilor, politia financiara a constatat prezenta la cele doua companii a mai multi angajati provenind din R. Moldova, Rusia si Turkmenistan. „Numarul acestora nu se precizeaza, dar potrivit surselor „Sunkar” el abia depaseste 10% din numarul total de angajati. Desi, remarca saptamanalul, alte companii petroliere din Kazahstan au un numar mult mai mare de forta de munca din alte tari, acestea nu sunt hartuite de autoritati. Totusi, Sergiu Cornegruta a fost arestat la 26 aprilie, iar oficiile celor doua companii au fost verificate chiar si in timpul sarbatorilor de la inceputul lunii mai… Dovada ca fata de ASCOM (iarasi) exista un interes aparte.
Mai ales ca Anatol Stati, „aparut in Kazahstan in 1997 si care a primit licenta pentru explorarea a doua sonde considerate neimportante si deficitare chiar, a depasit cele mai bune asteptari in calitatea sa de investitor strain – cantitatile de petrol extras au crescut considerabil si nici macar ecologistii nu au avut vreo obiectie vizavi de activitatea sondelor ASCOM.
Ce, asadar, s-a schimbat intr-o clipa?”, se intreaba ziarul. Iar raspunsul pe care il da „Sunkar” a fost publicat in TIMPUL inca la 13 martie 2009. Este vorba de celebra deja scrisoare expediata de Vladimir Voronin omologului sau kazah, Nursultan Nazarbaev, in care il „ruga frumos” pe acesta sa verifice activitatea ASCOM in aceasta tara si, pentru conformitate, aducea cele mai neverosimile acuzatii la adresa companiei lui Stati, cum ar fi cea ca face „business pe sange in Sudanul de Sud” ori ca „finanteaza opozitia din RM”. Atunci, am apreciat faptul ca autoritatile kazahe nu s-au lasat prinse in mrejele tesute de sfetnicii fostului presedinte moldovean. Acum cateva saptamani insa, lucrurile au luat o alta turnura in Kazahstan. Iar explicatia pentru aceasta turnura ar putea fi… Gabriel Stati, fiul presedintelui ASCOM, arestat la 15 aprilie si invinuit de organizarea si finantarea protestelor din 7-8 aprilie la Chisinau.
Chiar daca autoritatile RM nu au nicio dovada a vinovatiei tanarului Stati, pietrele ce au zburat in Presedintia si Parlamentul de la Chisinau pot baga groaza in orice sef de stat, mite in Nazarbaev, ale carui trecut si mentalitate sunt la fel de sovietice ca ale lui Voronin. Din pacate, indiciile ca Nazarbaev s-a lasat, in cele din urma, „convins” de Voronin sunt tot mai multe. Ca s-a intamplat printr-o noua „scrisoare de dor” ori in urma unui telefon venit de la Kremlin – care, cu certitudine, stie de faptul ca la un moment dat Anatol Stati se gandea sa aduca gaze mai ieftine in Moldova – nu mai conteaza. Mecanismul anti-ASCOM a demarat si in Kazahstan.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!