Actualitate

Nemerenco, despre vaccinurile expirate: „Devierile au fost produse prin admiterea erorilor la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor”

Potrivit ministrei, ”devierile au fost produse prin admiterea erorilor la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor”, transmite Știri.md.

”Curtea de Conturi în cadrul auditului său a evaluat peste 527 mii de înregistrări în sistemul informațional de evidență a vaccinărilor împotriva COVID-19 și în 520,2 mii cazuri (98.7%) nu a identificat nici o abatere, iar pentru 6.804 cazuri (ce constituie 1,3%), înregistrate în Sistemul Informațional în perioada mai – august 2021, auditul a raportat înscrieri de vaccinuri cu termen expirat la data înregistrării în sistem. Din aceste 6.804 cazuri raportate cu abateri la înregistrare, comisia de anchetă a Ministerului Sănătății a analizat 1.967 cazuri, efectuând cu acest scop vizite în 12 instituții medicale din țară.

Au fost verificate înscrierile în sistem, facturile de recepționare a loturilor de vaccin, registrele ținute pe hârtie, care au permis următoarele constatări. În marea sa parte, devierile au fost produse prin admiterea erorilor la introducerea datelor în sistemul electronic de evidență a vaccinărilor și anume: la înregistrarea vaccinului administrat se alegea tipul vaccinului, precum și seria, dintr-o listă prestabilită din meniul derulant, unde erau indicate toate seriile recepționate în țară, atât cele disponibile, cât și cele deja epuizate.

Aceste imperfecțiuni ale sistemului au permis la introducerea datelor, alegerea eronată a seriilor de vaccin. Probabilitatea omiterii de erori la înregistrarea vaccinului în sistem a fost posibilă din cauza volumului excesiv de lucru, gradul înalt de epuizare fizică și morală a lucrătorilor medicali responsabili pentru realizarea campaniei de imunizare, derulată într-un ritm accelerat în vara 2021, cu desfășurarea maratoanelor de vaccinare, în paralel cu asigurarea tuturor celorlalte obligațiuni de funcții, pe un fon de criză de cadre în domeniu.

Precizăm că încă în luna septembrie au fost operate îmbunătățiri ale sistemului informațional cu aplicarea filtrelor de inteligență adiționale, care previn introducerea datelor eronate, inclusiv a seriilor de vaccin epuizate, și asigură un nivel mai înalt de acuratețe a datelor.

Cazurile care au presupus o legătura cu eliberarea certificatelor de vaccinare fictive, au fost transmise organelor legii. Medicina e o profesie mai complicată și nu degeaba se învață de la 9 la 15 ani.

Acum, în era Internetului, cu un acces atât de larg la orice informație, adesea departe de adevăr, fiecare e în drept să se creadă puțin medic. Și da, avem un sistem de sănătate departe de cel care ni-l dorim, cu spitale, în mare parte mai mult hidoase decât frumoase și prietenoase, și cu atâtea lipsuri în ele. Dar în același timp avem atâția medici de calitate, care fac minuni, și fiecare dintre Dvs a întâlnit măcar odată în viața așa un Doctor. Și să încurci “administrarea” vaccinului (care rezumă inocularea lui prin înțepătură) cu “înregistrarea” în sistem, tocmai acum, în an pandemic, când țara se ține doar pe medici – obosiți de un maraton lung de circa 2 ani, epuizați moral, chinuiți, fără concedii, mi se pare o eroare inadmisibilă. Și tocmai acum, când ceea ce trebuie să reabilitam întâi și întâi este încrederea oamenilor, încrederea în ceea ce spun medicii, încrederea în vaccinare.

Unica parte bună este că sunt ferm convinsă că auditorii nu au făcut-o cu rea intenție, sau alte motive, dar din necunoștință de termeni, și echipa Curții de Conturi ne-a asigurat că aceste confuzii de esență vor fi excluse prin redactarea raportului final. Asigurăm cetățenii că vaccinarea împotriva COVID-19 oferă cea mai bună protecție împotriva virusului și îi încurajăm să se vaccineze. Pentru a fi siguri, conform standardelor, vă atenționăm repetat să solicitați lucrătorului medical să vă prezinte flaconul din care este extrasă doza de vaccin pentru a verifica tipul vaccinului și termenul de valabilitate indicate pe flacon”, a declarat Nemerenco.

Sursa: știri.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *