Social

Nevoia de adrenalină și cunoștințe noi scoate oamenii, noaptea, din casă

Echipe formate din jucători de vârste diferite și cu ocupații din cele mai diverse, „înarmați” cu lanterne, harta Chişinăului și telefoane mobile cu GPRS, colindă orașul pentru a găsi coduri și a dezlega mistere. Acești oameni dornici de adrenalină și cunoștințe noi își pun la încercare capacitățile în cadrul proiectului City Quest.

Sarcină: „Într-o zi, Păcală și Tândală au mâncat niște ficat pe foc, pentru a avea destule puteri la drum. Păcală a luat doi cărbuni din foc și i-a pus în buzunar.
– Ce faci, Păcală? De ce-i iei cu tine?
– Lasă, să fie pentru popor. Au încălecat pe un vultur și s-au pornit la marea sărbătoare”.

Întrebare: „Maria Mirabela, Şatra, Vânt sălbatic, Luceafărul. Printre ultimele – Patul lui Procust în 2001. Cine este moldoveanul născut la 1 martie 1937, în raionul Râbniţa?”.

Aceasta este una din sarcinile propuse de un grup de tineri entuziaști care organizează de trei ori pe săptămână jocul City Quest (Cercetarea Orașului). Acest proiect a început cu șase ani în urmă, motivați de tendința internațională de a organiza tot felul de jocuri interactive, ghicitori, rebusuri care trebuie rezolvate, descifrate pentru a putea ajunge la un anumit loc și a trece la următoarea etapă. Primele quest-uri (jocuri cu întrebări de logică) au apărut în Belarus, după care au urmat Rusia și unele state europene.

De la entuziasm la profesionalism

Eugen Poleacov, membru al echipei, și-a început activitatea în City Quest (CQ) în rol de jucător, dar în scurt timp a devenit organizator. „Totul a început din entuziasm curat, organizam quest-uri intuitiv. Acum, însă, cunoaștem pe dinafară întreg sistemul, cum ar trebui să fie organizat un joc și ce prezintă el în general. CQ este o alternativă atât pentru tineri, cât și pentru adulți de a petrece inteligent timpul liber”, povestește Eugen.

Aceste jocuri îți permit să te odihnești și să te eliberezi de toată energia negativă acumulată în decursul zilei de lucru în timp ce-ți pui la încercare cunoștințele și logica și te reîncarci cu energie pozitivă. Tematicile acestor jocuri sunt cele mai diferite – de la chimie, fizică, biologie, până la film, muzică și literatură. „Noi încercăm să lansăm ideea că să fii inteligent e la modă. Din păcate, în ultimii ani, în rândurile tinerilor a crescut gradul de indiferență față de acest aspect, ei punând mai mult accent pe obiectele personale, lux, modă vestimentară, cluburi etc.”, susține Eugen.

Prieteni cu legea, în goana după coduri

„Mai demult lumea era foarte sceptică în privința activităților noastre. Ne vedeau noaptea cu lanternele în mână, alergând prin clădiri părăsite, evident că ne considerau neadecvați”, explică Eugen.
Acum însă, forțele de ordine publică știu că, dacă pe lângă ei a trecut o echipă grăbită luminând peste tot cu lanternele, ea nu trebuie deranjată, căci este o echipă de oameni care-și petrec timpul liber într-un mod deosebit, fără să încalce regulile de circulație, cu atât mai mult, legile civile sau penale.

Casnice, giuvaiergii și manageri se odihnesc cu cap

„Participanții sunt total diferiți, atât ca vârstă, cât și ca ocupație. În decursul a șase ani, la jocurile noastre au participat studenți, casnice, mecanici, giuvaiergii, manageri, ingineri etc. Singurul lucru care-i unește este acest joc, fiindcă sunt oameni care preferă să se odihnească activ și cu cap”, spune organizatorul.
„Majoritatea noilor participanți se integrează destul de repede, căci află despre noi de la prieteni. Astfel, ei ajung să joace făcând parte dintr-o echipă de cunoscuți, de la care primesc sfaturi. Un joc-două sunt suficiente pentru a deprinde logica și ritmul evenimentelor în cadrul competiției”, explică Nina Tertîcinîi, care a făcut cunoștință cu City Quest câteva luni în urmă și a fost invitată să facă parte din grupul de organizatori.

Cum funcționează?

Jocul se organizează în două forme – Quiz Night Quest și City Quest. Primul este un concurs, petrecut în șase runde, fiecare fiind alcătuită din 12 întrebări. Rundele sunt limitate în timp. Obiectivul jucătorilor este să răspundă la întrebări și să acumuleze maximum de răspunsuri corecte, apreciate cu un anumit număr de puncte. Acest joc, având loc într-un local public, are mai mare succes. Oamenii se adună seara, în timpul săptămânii: marți – pentru echipele vorbitoare de română și miercuri – pentru vorbitorii de rusă.
Pe parcursul City Quest, al doilea tip de joc, participanții trebuie să găsească coduri ascunse în oraș, să rezolve probleme logice şi intelectuale şi să realizeze sarcini amuzante. Fiecare etapă se deosebeşte de cea anterioară. Fiece joc constă din 8-10 etape, diferite după complexitate şi tip. „Acest joc se bazează, de asemenea, pe cunoașterea orașului, pe denumirile vechi și noi ale străzilor, pe orientarea în spațiu și capacitatea participanților de a găsi anumite obiective, care, de obicei, sunt locuri abandonate, pentru a nu deranja pe nimeni”, relatează Nina. Un astfel de joc va fi organizat în prima sâmbătă din luna martie și se va numi „Legenda Mărțișorului”.

100% fabricat în Moldova

În comparație cu toate proiectele de acest gen, City Quest este singurul care nu e franciză, adică este 100% fabricat în Moldova, conceptul și conținutul fiind elaborate de organizatorii lui. Tot ei sunt cei care plasează codurile ascunse în clădirile părăsite și formulează întrebările și problemele. „Nu e posibil să calculezi timpul necesar pentru pregătirea concursului. Creierii noștri sunt în permanentă căutare de ghicitori și informații codificate. La momentul potrivit ele formează un întreg. Așa apare un nou concurs”, explică Eugen.
Unicele surse financiare vin din partea participanților care achită de la 75 la 300 lei per echipă, prețul fiind stabilit în funcție de complexitatea și greutățile întâmpinate în organizarea jocului. Astfel, jucătorii își autofinanțează o seară petrecută neordinar, înconjurați de oameni interesanți, noi și inteligenți.


„Trebuie să treceți și voi prin asta!”

De la începuturile sale, jocul a fost acompaniat de trei echipe fidele „Top Team”, „Discovery” și „Uite acești băieți”. Alți jucători vechi, ale căror echipe s-au destrămat, au format altele noi și rămân activi în joc. „Desigur că avem participanți noi, dar 30-40% sunt jucători vechi. Cel mai în vârstă a împlinit recent 40 de ani și a fost poreclit „Bunicul”. Dacă înainte credeam că publicul țintă, pentru jocul în oraș, ar avea vârsta de 18-25 de ani, acum jucătorii noștri au 20-40 de ani”, explică Eugen. De jocurile în săli, însă, se interesează și persoane mai în vârstă, care vin cu membrii familiei, prietenii, ori ultimii îi ajută de acasă, prin telefon. „Starea pe care ți-o dă acest joc nu poate fi exprimată prin cuvinte. Noi întotdeauna am afirmat că, pentru a înțelege, trebuie neapărat să participi. Trebuie să treceți și voi prin asta!”.

Indiciu 1. – Bre Tândală, promit eu că o să ajungem acolo unde ne-am pornit! 
Indiciu 2. Liceul „Prometeu-Prim”, str. Nicolae Iorga, 2
Liceul „Prometeu-Prim”, str. Constantin Stere, 2
Logica. „Ficat pe foc”, „a luat cărbuni”, „pentru oameni”, „vultur” sunt elemente din legenda despre Prometeu; „doi cărbuni” – indiciu că sunt două obiective; „promit eu” – Prometeu.
Răspuns – Eugen Doga.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *