CSI / Rusia

Newsweek: Frigiderele goale ale rușilor încep să învingă televizoarele lui Putin

Dar de când Vladimir Puţin a anexat Crimeea, profeţiile sumbre au început să sune tot mai frecvent. Mai ales în contextul haosului din economia rusă, cauzat de sancţiunile occidentale şi scăderea preţurilor la petrol.

Cu toate acestea, notează ziarul, în ciuda deprecierii rublei, creşterii inflaţiei şi scăderii puterii de cumpărare a populaţiei până la nivelul anilor 90, rating lui Puţin rămâne la un nivel aproape de necrezut de înalt, de 80 la sută. Şi toate acestea din cauza aventurilor militare şi a furtunii propagandiste patriotice, apreciază publicaţia.

Cu toate acestea, potrivit ziarului, există semne că la Kremlin se pregătesc pentru posibilitatea sfârşitului perioadei de unitate naţională şi începerii tulburărilor sociale. În decembrie, Duma de Stat a adoptat în ritm alert o lege care să permită ofiţerilor FSB să tragă cu armele spre femei, minori şi persoanele cu handicap, în caz de „rezistenţă armata sau atac armat” din partea lor.

În plus, membrii OMON (trupe speciale ale poliţiei) au salariile neschimbate, în timp ce pentru restul unităţilor de poliţie acestea au fost reduse cu 10 la sută. În acelaşi timp, Ministerul de Interne a majorat de cinci ori achiziţiile de aruncătoare de grendae RGS-50M, concepute pentru dispersarea mulţimilor.

Apoi, la mijlocul lunii decembrie, postul de televiziune „Ostankino” a fost împrejmuit cu sârmă ghimpată. Lucrările s-au făcut pentru a împiedică pe eventualii protestatari să pătrundă în clădire. Tododata, guvernul a înlocuit paznicii civili cu o unitate de elită a FSB.

„Televiziunea joacă un rol-cheie în crearea zelului patriotic, chiar dacă trebuie să plătească pentru asta cu creşterea preţurilor şi scăderea nivelului de trăi, – spune publicaţia. Ruşii au botezat această adversitate – lupta între televizor şi frigider. Acum, se pare că frigiderul începe să câştige. Potrivit unui sondaj recent al Levada Center, încrederea publică în ştirile TV a scăzut de la 79 la sută în 2009, la 41 la sută în prezent”.

Până acum, Kremlinul a reuşit să stăpânească nemulţumirea publicului cu „trucuri vechi de când lumea şi pământul”. El da vină pentru toate problemele pe duşmanii din străinătate. La început au fost americanii, apoi ucrainenii, iar acum turcii.

Institutul de Psihologie al Academiei ruse a constatat că trei sferturi dintre ruşi încă mai învinovăţesc Occidentul pentru dificultăţile economice din Rusia, dar numai 38 la sută sunt de acord „cu noi sacrificii pentru asigurarea victoriei asupra duşmanilor Rusiei”.

Autorii studiului avertizează că, în cel mult 18 luni, „înşelăciunea colectivă se poate destramă complet şi furia populară se va îndrepta împotriva puterii politice interne”.

În ultima vreme, nemulţumirile în rândul ruşilor, atât printre angajaţii de la stat, precum şi în mediul de afaceri, au crescut semnificativ. Această schimbare de atitudine în societate a alarmat guvernul, iar acum se iau contramăsuri. Astfel, „garda pretoriană personală a lui Puţin” – FSO – a fost instruită să monitorizeze nivelul de nemulţumire din Rusia. Cu o problema similară a fost însărcinat şi un grup de lucru special, condus de Irina Makieva, fostul adjunct al preşedintelui Vnesheconombank.

Între timp, unii experţi cred că, l în realitate, Kremlinu nu se pregăteşte pentru eventuale răsturnări sociale. Astfel, Mark Galleoti consideră că obiectivul real al autorităţilor ruse este crearea „teatrului tiraniei – un stil de guvernare, în care Guvernul încearcă să pară mai dur şi mai periculoase decât este în realitate”.

„Teatru sau nu, dar câţiva oameni deja au fost sacrificaţi pentru a descuraja eventuale noi proteste viitoare,” – subliniază publicaţia. Mai mulţi activişti au fost arestaţi în 2011 şi au primit pedepse cu închisoarea. Totodată, de îndată ce oligarhul fugar Mihail Hodorkovski a decis să între în politică în Rusia, Procuratura Generală din Rusia l-a acuzat de crimă şi s-a asigurat, astfel, că acesta nu se va mai întoarce niciodată în patrie.

„Cu toate acestea, pentru că cei de la Kremlin să elimine o dată pentru totdeauna orice posibilitate de nemulţumire, Rusia trebuie să redevină o ţară prosperă. Într-o era a preţurilor scăzute la petrol, acest lucru ar însemna că ţară ar trebui să devină competitivă. Pentru a face acest lucru, statul ar trebui să creeze un sistem judiciar funcţional şi echitabil şi să suprime instinctele agresive ale birocraţilor şi serviciilor speciale. Dar această ar însemna distrugerea însăşi a fundamentului sistemului cleptocratic, construit de Puţin. Deci preşedintele rus mai are la dispoziţie doar două instrumente principale: represiunea şi zelul patriotic. Până acum cele două l-au slujit bine. Întrebarea este dacă ruşii vor mai crede mult televizorul cu frigiderele goale”- încheie publicaţia.

sursa: paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *