Nicolae Andronic: Toţi cei care au clocit dosare politice sunt protejaţi
Procurorul Igor Popa refuză să-şi ceară oficial scuze de la politicianul Nicolae Andronic pentru dosarele pe care i le-a fabricat acestuia în timpul guvernării comuniste, chiar dacă legea îl obligă s-o facă. Situaţia pare să nu deranjeze deloc conducerea Procuraturii Generale (PG) care, ciudat, îl protejează în continuare pe Popa, cunoscut şi ca autorul dosarelor Pasat, şi ca cel care, în aprilie 2009, a trimis judecătorii în comisariatele de poliţie. „Cuibul lui Gurbulea a rămas intact. Toţi cei care au clocit dosare politice sunt protejaţi. Niciunul nu a fost dat afară”, se arată nedumerit Andronic. Şi pentru că PG a refuzat să-i satisfacă cererea de a-l trage la răspundere pe Igor Popa, astăzi instanţa urmează să se pronunţe în această privinţă.
Imediat ce a fost achitat pe cele două dosare penale, fabricate de Popa pe vremea domniei lui Voronin şi în care era învinuit de escrocherie şi abuz în serviciu, Andronic a solicitat PG să-l tragă pe procuror la răspundere. Dar politicianul a primit o scrisoare prin care era anunţat că acţiunile lui Popa sunt legale. De atunci, Nicolae Andronic a trimis o sumedenie de plângeri la Procuratură, şi întotdeauna a primit asemenea misive, semnate de diferiţi procurori cu misiuni speciale. „Aceasta, deşi Codul de Procedură Penală (art. 274, al.5) prevede că, în asemenea cazuri, procurorii trebuie să emită ordonanţe motivate de pornire sau de refuz al urmăririi penale, care pot fi mai lesne atacate în instanţă”, afirmă Iurie Oancea, avocatul lui Andronic.
Andronic cere un milion de lei şi scuze
În februarie 2011, Nicolae Andronic a acţionat în judecată PG şi Ministerul Finanţelor, solicitând – pentru prejudiciile materiale şi morale ce i-au fost aduse şi pentru hărţuirea politică la care a fost supus – despăgubiri în sumă de un milion de lei şi scuze publice. În replică, Oleg Gavriliţă, reprezentantul PG în proces, susţine că scuzele trebuiau solicitate în scris, căci „nu toate persoanele achitate au nevoie de scuze”. La rândul său, Iurie Oancea spune că invocarea unor asemenea motive contravine legii, care nu stipulează necesitatea unei cereri în scris, ci prevede clar că „procurorul care a condus sau a exercitat urmărirea penală aduce scuze oficiale persoanei care a fost supusă neîntemeiat urmăririi penale”. Cu atât mai mult, cu cât toţi procurorii ştiu că Andronic aşteaptă scuzele oficiale. „Le-am spus: „Măi băieţi, măcar să fi avut obraz să vă cereţi scuze, aşa cum aţi făcut-o cu Filat, fără nicio cerere. Ar fi fost o mulţumire omenească, după ce m-aţi purtat pe drumuri şi m-aţi făcut de râs”, spune Andronic. Până şi ex-procurorul general, Valeriu Gurbulea, pe timpul căruia au fost fabricate dosarele Andronic, susţine că, odată cu achitarea acestuia, Procuratura este obligată să-i prezinte scuze.
…şi tragerea la răspundere penală a lui Popa
Şi după ce a depus cererea în judecată, politicianul a continuat să solicite PG iniţierea unui dosar penal pe faptul abuzurilor comise de Igor Popa, iar la începutul acestei luni el a cerut instanţei să oblige PG să pornească acest dosar. Decizia judecăţii urmează să fie pronunţată astăzi. „Pentru noi, orice decizie a instanţei e lege, deşi consider că cererea dlui Andronic în judecată este lipsită de sens”, consideră reprezentantul PG în acest proces, Andrei Pascari. Întrebaţi de TIMPUL de ce nu au emis o ordonanţă motivată ca răspuns la plângerile lui Andronic, procurorii care i-au trimis scrisorile s-au eschivat de la răspuns. „Am procedat aşa cum am procedat şi acţiunile mele au fost contestate de către dl Andronic. Mai mult nu vă pot spune nimic”, ne-a răspuns Vitalie Bodean. „Eu ce, trebuie să-ţi explic matale? Luaţi Codul de Procedură Penală şi studiaţi, dacă vă interesează. Am constatat că nu e vorba de infracţiuni în acţiunile lui Popa. A fost doar o abatere disciplinară, dar a trecut termenul în care poate fi aplicată”, ne-a spus Natalia Cernous.
În loc să fie sancţionat, Popa poate fi avansat în funcţie
Amintim că, în timpul guvernării comuniste, lui Nicolae Andronic i-au fost interceptate convorbirile telefonice, i s-a pus interdicţia de a ieşi din ţară, el a fost adus forţat la Procuratură, iar în campania electorală din aprilie 2009, PG a cerut permisiunea Comisiei Electorale Centrale să-l tragă pe politician la răspundere. În acea vreme, Popa a solicitat Cadastrului să aplice sechestru pe imobilul lui Andronic, fără să existe în acest sens o încheiere a judecăţii, după cum prevede legea. „Popa într-adevăr a admis o încălcare procesuală şi a recunoscut singur că nu era în drept să facă aşa ceva. Însă de atunci a trecut mai mult de un an, iar tragerea la răspundere administrativă presupune anumiţi termeni”, afirmă şi procurorul Andrei Pascari. În acest sens, putem admite că procurorii special au tergiversat emiterea unei ordonanţe, pentru a-l scoate basma curată pe Popa. O altă abatere a procurorului a fost utilizarea ca principală probă contra lui Nicolae Andronic a copiei unui act, al cărui original nu l-a văzut nimeni şi care s-a constatat ulterior că nici nu a existat.
Prin această scrisoare, Igor Popa a trimis judecătorii în comisariatele de poliţie după 7-8 aprilie 2009
Cu toate acestea, în prezent, Popa are toate şansele să se aleagă cu o nouă funcţie – cea de procuror al sectorului Râşcani din capitală. Irina Vârlan, secretara Consiliului Superior al Procurorilor, ne-a confirmat că el s-a înscris la concurs. În procuratură se vorbeşte că el e ca şi ales. Straniu pare faptul că, după ce presa a făcut publică scrisoarea prin care el solicita magistraţilor să judece protestatarii din 7-8 aprilie 2009 în comisariatele de poliţie, procurorul general Valeriu Zubco a anunţat că îl va sancţiona, dar în scurt timp Popa a devenit procuror cu misiuni speciale… Din păcate, n-am putut descoperi misterul, pentru că Igor Popa nu ne-a răspuns la niciun apel, iar Valeriu Zubco, tradiţional, ne-a spus că e ocupat, ne-a rugat să revenim, după care ne-a tot închis telefonul… Totodată, Iurie Oancea consideră că „nu poate omul în genere să lucreze la Procuratură, după ceea ce a făcut la 7 aprilie” şi se întreabă retoric: „De ce judecătorii care au mers în comisariate au fost pedepsiţi, dar omul care i-a trimis acolo e avansat în funcţie?”.
În opinia lui Nicolae Andronic, situaţia creată se explică prin faptul că Valeriu Zubco nu a făcut schimbări în interiorul Procuraturii. „Procurorul general nu a dorit să schimbe sistemul. El nu s-a debarasat de cei care şi-au bătut joc de cetăţeni pe vremea guvernării comuniste, ba chiar i-a tolerat într-un fel. E mare păcat că, deşi Puterea s-a schimbat, demnitarii s-au gândit doar la restabilirea bunului lor nume, iar cetăţenii batjocoriţi şi chinuiţi de comunişti nu-i mai interesează”, spune Andronic care, în „războiul” său cu Popa, a depus o cerere şi la CEDO, după ce procurorul, încălcând prezumţia nevinovăţiei, l-a declarat infractor în public, la o conferinţă de presă…