Opinii și Editoriale

Războiul hibrid: Cum răspunde Curtea Constituțională – Nicolae Negru

Curtea Constituțională e așteptată să dea azi, 19 iunie, verdictul în privința Partidului Șor, vom afla dacă acesta va fi scos în afara legii sau își va continua nestingherit, triumfător, activitatea în Republica Moldova. Nu cunoaștem ce au decis sau urmează să decidă magistrații, dar putem presupune ce se va întâmpla dacă Partidul Șor iese învingător din această bătălie legală, constituțională.

Avocații lui Șor, plătiți sau voluntari, afirmă că în acest proces inedit se hotărăște soarta democrației, a pluralismului, a libertății de exprimare în Republica Moldova. Da, se hotărăște, însă în alt sens decât îl prezintă ei. Pentru prima dată, democrația, pluralismul, libertatea de exprimare sunt apărate de abuz, de pervertire, de folosire în scopuri străine interesului public, național, împotriva statului care și-a obținut suveranitatea și independența în august 1991, odată cu implozia imperiului rus în ediție comunistă și sovietică, dar care încă nu e lăsat în pace de Rusia, scrie Nicolae Negru într-un editorial pentru Ziarul Național.

De decizia Curții Constituționale va depinde dacă Șor (sau Plahotniuc) va putea să se implice și să investească pe ascuns, pe căi ilegale, sume enorme în campaniile electorale din Republica Moldova, cheltuind mult mai mult decât permite legea să cheltuiască în alegeri, asigurând avantaje pentru unii concurenți, mituind alegătorii, prezentând rapoarte false, creând de facto zone aflate în afara legislației și Constituției.

Dar oricât s-ar da mare și tare Șor, statul, așa mic și slab cum este, îi poate veni de hac. Pericolul e în spatele său, pe aceeași portiță cu Șor intră și serviciile speciale ale Rusiei, FSB sau GRU, întreținând în continuare lideri politici locali și partidele lor. Sigur, nu e singura portiță de intrare pentru Rusia, războiul ei hibrid nu se rezumă doar la aceasta, e doar vârful aisbergului, dar domeniul electoral e din cele mai importante, fiindcă aici se întâlnesc eforturile din celelalte domenii, începând cu propaganda, dezinformarea, manipularea etc.

Dacă se adoptă o decizie în favoarea lui Șor, se legalizează de fapt diversiunea, eforturile Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova, de răsturnare a guvernării și organizării de alegeri anticipate falsificate, cu injecții financiare nelimitate, din surse obscure, ilegale. Interesele oligarhilor fugari și ale Rusiei imperiale se împletesc la această etapă. În asemenea condiții, efectul sancțiunilor aplicate lui Șor și Plahotniuc, unor oameni de afaceri din Rusia,de către SUA, Marea Britanie, UE, Canada… se va minimiza;fără un efort corespunzător din interior, rostul sancțiunilor rămâne mai mult simbolic.

O decizie de interzicere a Partidului Șor nu va opri războiul hibrid al Rusiei împotriva Republicii Moldova (așa cum pierderile de zeci de mii de vieți omenești, cheltuielile și sancțiunile nu o fac să-și retragă trupele și să înceteze războiul din Ucraina). Dar va fi o primă, serioasă lovitură de răspuns, un semnal că statul Republica Moldova a hotărât să se apere de imperialismul rus, să lupte cu adevărat pentru independența sa, să nu-i permită Rusiei să se amestece în afacerile sale.

Nu excludem din partea Curții Constituționale și o decizie de tipul celei adoptate în cazul simbolurilor militariste și ale agresiunii ruse în Ucraina, decizie care să nu rezolve nimic, dar să urmeze tradiționala, prin părțile noastre, cale a „păcii”, a împăcării lupului cu oaia sau caprei cu varza. Ar fi o rușine!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *