Actualitate

Nisporeni, tărâmul morilor de vânt

Talpa scutului este cel de-al doilea element individualizator pentru localitate, bazat pe etimologia populară a numelui orașului. Partiționarea tălpii în tablă de șah, de aur și negru, a fost folosită în calitate de arme grăitoare. Pătratele de aur și negre amintesc în această stemă cristalele de nisip. Aurul (galbenul) invocă denumirea heraldică a culorii negre în limba franceză – sable, adică nisip. 

Coroana murală de aur cu trei turnuri, care timbrează scutul heraldic, marchează statutul de oraș-reședință de raion.

steagul a fost elaborat în baza stemei. Steagul reprezintă o panză dreptungiulară albastră, cu o talpă tăiată în două brâie, galben și negru, purtând în mijloc, așejat pe talpă, o moară de vânt, albă.

Stema și drapelul orașului Nisporeni, elaborate de autor și pictor Iurie Caminschi, au fost aprobate în ședința CNH din 4 noiembrie 2005 (proces-verbal nr. 117-III). Inițiativa creării lor a aparținut primarului Victor Rusu și a consilierului Grigrie Dragan, specialist principal pentru tineret și sport.

În prezent nu s-a mai păstrat nici o moară de vânt, însă au rămas mai multe poze de epocă.
Fotografia de mai jos a fost imprimată în cartea “Pe drumuri Basarabene (A doua zi dupa unire)” scrisă de Căpitanul Aurel I. Gheorghiu. În ea se descriu și melegurile noastre prin anul 1919.

La moment nu s-a mai p[strat nicio moară de vânt.

sursa: http://nisporeni1618.wordpress.com
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *