Ultima oră

NIT instiga la crima

Indemnurile pe care le lanseaza sunt: „Omorati! Spanzurati! Exterminati!”

Ieri-dimineata, privind stirile de la ora 7.00 ale postului de televiziune NIT, am ramas ingrozit de ura, intoleranta si indemnurile la rafuiala fizica ce se revarsau din reportajul despre protestele unui grup de pensionari nemultumiti.

Isteria generala, montata cu o deosebita iscusinta regizorala, a fost amplificata la NIT de declaratiile batranilor intaratati pe care reporterul sau editorul le-a selectat premeditat si tendentios. Astfel, prin fata telespectatorului matinal s-au perindat chipuri de pensionari inraiti, care, rand pe rand, chemau la rafuiala fizica cu conducatorii capitalei. „Trebuie omorati!”, „Trebuie impuscati!”, „Trebuie exterminati!” – iata indemnurile pe care le lansau acestia si iata mesajul proliferat de NIT in mod premeditat. Or, nu s-a auzit nici o condamnare a acestor instigari la crima, nici un cuvintel de desolidarizare a celor de la NIT de aceste indemnuri.

Ba mai mult, chiar in imediat urmatorul material, redactorii de la aceasta televiziune au amplificat mesajul de ura, difuzand o compilare tendentioasa si instigatoare in baza unor mesaje anonime de pe forumul unei agentii on-line. Au fost alese toate injuriile posibile la adresa pensionarilor si difuzate cu multa patima partinica pentru a genera si mai multa ura sociala, pentru a aduce protestatarii la limita comiterii unor crime. Atacul de marti asupra primarului general, cand acesta a fost lovit de unii pensionari, este un prim semnal ca discursul manipulator, produs si lansat de NIT dupa alegerile parlamentare din 29 iulie, s-a transformat deja intr-un pericol social. Chemarile directe si deschise la violenta, la crima, la moarte de om lansate pe fundal de xenofobie, ura si dorinta de revansa politica a patronilor acestei televiziuni califica NIT-ul ca un post extrem de periculos pentru stabilitatea din RM si-l plaseaza la categoria delicventilor aflati sub incidenta Codului Penal. Acest comportament editorial al celor de la NIT ofera Consiliului Coordonator al Audiovizualului, dar si organelor de drept, un argument serios pentru a intreprinde actiuni prin care sa fie pusa stavila terorismului mediatic.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *