Noi descoperiri arheologice la Crihana Veche
De data asta, este vorba de 18 morminte, fiecare datând din perioade diferite și având o apartenență culturală diferită. Cercetările arheologice de la Crihana Veche sunt efectuate de către Centrul de Arheologie, în colaborare cu primăria satului, Agenția Națională Arheologică din cadrul Ministerului Culturii și Asociația „Răsăritul Românesc”. La săpăturile arheologice au participat atât cercetători moldoveni, cât și voluntari din România.
Ion Ciobanu, arheolog la Centrul de Arheologie al Institutului Patrimoniului Cultural al Academiei de Științe a Moldovei, a declarat pentru „Gazeta de Sud” că în prezent arheologii cercetează tumulul numărul 9 de pe moșia satului Crihana Veche, care este sub protecția statului. În cazul în care acesta se deteriorează, este necesară cercetarea arheologică pentru a nu permite pierderea artefactelor și informației cu caracter științific și istoric. Potrivit arheologului, unul din morminte are o vechime de circa 4 mii de ani. „Defunctul avea în mâna dreaptă un toporaș de piatră, ceea ce demonstrează că pe atunci încă nu se folosea fierul, ci era dezvoltată mai mult industria pietrei”, spune Ion Ciobanu.
14 situri preistorice, o sursă bogată de informare
Vestigiile care au fost descoperite pe teritoriul localității urmează a fi plasate în vitrinele unui muzeu care va fi deschis tot la Crihana Veche, dar nu înainte de a fi cercetate, restaurate și conservate în laboratoarele de profil de la Centrul de Arheologie și în laboratoarele de restaurare de la Muzeul Național de Istorie al Moldovei. După asta, scheletele urmează a fi studiate și din punct de vedere antropologic, pentru aceasta vor merge pentru o analiză mai detaliată în România, unde un doctor antropolog va putea să schițeze un fel de portret-robot al defunctului, oferind o informație mai completă privind vârsta, sexul, patologiile din timpul vieții, modul de viață și cauza morții acestuia.
Pe aceeași porțiune de teren, a fost descoperit și un mormânt ce datează din secolul II după Hristos. Acesta are și o construcție a camerei funerare, fiind acoperit cu bârne de lemn.
„Pentru Crihana Veche, este desigur un eveniment foarte important ceea ce se întâmplă acum pe șantier, deoarece încercăm să scriem o filă albă a istoriei localității noastre. Bineînțeles că acest lucru va fi reflectat ulterior în niște rapoarte și în niște fotografii ce vor fi expuse la muzeul localității, care va fi deschis în curând”, a spus Rodica Cucereanu, primarul satului Crihana Veche.
Până la momentul actual, patrimoniul arheologic al comunei Crihana Veche cuprinde 14 situri arheologice și sute de bunuri ce constituie singura mărturie pentru întreaga perioadă a istoriei străvechi și o sursă esențială pentru cunoașterea unei serii de fenomene social-culturale și economice din preistorie, antichitate, evul mediu și epoca modernă. Primele cercetări arheologice pe teritoriul localității au fost întreprinse în anul 1966 de către Vsevolod Marchevici, care a descoperit și inclus în circuitul științific trei situri, doi tumuli și o așezare.
Sursa: gazetadesud.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!