Noile prinţese ale Europei
Povestea noilor prinţese a început, de fapt, când actriţa americană Grace Kelly s-a căsătorit, în 1956, cu Prinţul Rainier al III-lea de Monaco. Toată lumea s-a convins că povestea Cenuşăresei există şi nu trebuie să ai sânge albastru pentru a deveni o prinţesă. Cea care a dat o nouă semnificaţie titlului nobil a fost Prinţesa Diana care, dintr-o fată modestă, a devenit peste noapte „prinţesa inimilor”, transformându-se într-un adevărat etalon al modei şi al eleganţei. Astăzi, tot mai multe prinţese ale lumii adoptă nonconformismul, poartă tricouri cu aceeaşi lejeritate cum ar purta o rochie semnată Oscar de la Renta. Nu e de mirare, dacă ţinem cont că noile prinţese ale lumii nu au sânge albastru şi au fost alese din rândul fetelor simple.
Prinţesa Maria, soţia Prinţului Frederik al Danemarcei, s-a născut în Australia. Cuplul a făcut cunoştinţă în 2000, într-un bar, în timpul Jocurilor Olimpice de Vară din Sydney. În afară de cei doi copii pe care îi are deja, prinţesa va da naştere la începutul lui 2011 unor gemeni.
Dacă, pe vremuri, viitoarele prinţese erau alese şi confirmate de părinţii viitorului rege, astăzi dragostea bate vechile reguli. La nunta dintre actriţa franceză Clotilde Courau şi Prinţul Emmanuel Phillibert de Savoy (nepotul ultimului rege al Italiei), mireasa era însărcinată în şase luni. Pentru „a salva” aparenţele, dar şi pozele de nuntă, viitoarea prinţesă a fost ajutată de creatorul Valentino, care i-a cusut rochia perfectă.
Una dintre cele mai mediatizate poveşti de dragoste dintre un prinţ şi o fată „din popor” este cea dintre Prinţul Filip al Spaniei şi Letizia Ortiz. Relaţia dintre cei doi s-a bucurat de atenţia presei şi datorită profesiei de jurnalistă a Letiziei. Cuplul este urmărit şi acum de blitzurile fotografilor, mai ales pentru a capta ţinutele Prinţesei de Asturia, mereu clasice şi elegante. Totuşi, prinţesa îşi arată şi latura pragmatică a modei, deseori fiind văzută cu aceeaşi pereche de pantofi sau piesă vestimentară purtată într-o diferită combinaţie.
Sângele albastru sau un titlu nobil nu reprezintă însă obligatoriu „biletul” către o viaţă perfectă sau o relaţie fericită. Prinţesa Madeleine a Suediei, mezina Regelui Karl XVI Gusttaf şi a Reginei Silvia, s-a logodit anul trecut cu avocatul Jonas Bergstrom. Chiar dacă nunta a fost programată pentru 2010, aceasta a fost anulată din cauza infidelităţii viitorului prinţ. Cea care s-a bucurat de o adevărată nuntă ca-n poveşti a fost sora lui Madeleine, prinţesa Victoria, care s-a căsătorit cu „un om de rând” – fostul ei antrenor Daniel Westling. Ceremonia a fost una somptuoasă, fiind considerată cea mai mare nuntă regală din Europa de la căsătoria prinţului Charles al Marii Britanii cu Diana Spencer. Prinţesa Victoria, în vârstă de 32 ani, este moştenitoare tronului Suediei, urmând să devină prima femeie monarh a acestei ţări după Ulrika Eleonora, care a domnit între 1719 şi 1720.
Poveştile moderne cu prinţi şi prinţese ne învaţă să nu mai stăm la fereastra castelului pentru a vedea când vine alesul. El poate fi persoana căreia îi soliciţi un interviu, cu care ciocneşti o halbă de bere într-un bar sau pe care îl antrenezi…
Sursa: Timpul Suplimentul "Femeia"