CSI / RusiaInternaționalRăzboiUcraina

Noul Parchet internațional de la Haga va trage la răspundere ”regimul rus”, susține procurorul general urainean

Deschiderea noului Parchet internaţional de la Haga are obiectivul de a aduce în faţa justiţiei liderii de la Moscova vinovaţi de crime de război în cadrul invadării Ucrainei, a afirmat luni, 3 iulie, procurorul general ucrainean Andrii Kostin, transmite AFP și Agerpres.

Deschiderea acestei noi instituţii este ”un semnal clar că lumea este unită şi inflexibilă atunci când este vorba despre tragerea la răspundere a regimului rus pentru toate crimele sale”, a declarat Kostin într-o conferinţă de presă la Haga.

Numit oficial Centrul internaţional pentru urmărirea în justiţie a infracţiunii de agresiune contra Ucrainei (ICPA), noul Parchet reuneşte procurori de la Kiev, din UE şi SUA şi de la Curtea Penală Internaţională (CPI).

De partea sa, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, a dat asigurări că aliaţii Kievului vor fi ”alături de Ucraina atât timp cât va fi necesar”.

”Nu putem tolera încălcarea gravă a interdicţiei recurgerii la forţă”, a mai adăugat reprezentantul executivului UE în aceeaşi conferinţă de presă, la care mai participă procurorul CPI, Karim Khan, şi procurorul general adjunct al SUA, Kenneth Polite.

Deschiderea ICPA este considerată o primă etapă înaintea creării unui tribunal special pentru a judeca cele mai înalte oficialităţi ruse pentru declanşarea războiului din Ucraina.

Cererile de creare a unui tribunal special dedicat războiului din Ucraina s-au multiplicat, CPI neavând competenţe pentru judecarea crimelor de război şi a crimelor contra umanităţii comise în Ucraina.

Vă amintim că în luna martie, CPI, cu sediul la Haga, a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru presupusa deportare de copii ucraineni, potrivit surselor citate.

Ucraina a exercitat constant presiuni pentru crearea unui tribunal special după descoperirea a sute de cadavre în urma retragerii, în aprilie 2022, a trupelor ruse din oraşul ucrainean Bucea, situat în apropiere de Kiev. Sprijinul internaţional pentru acest demers a sporit treptat, iar în luna februarie Comisia Europeană a anunţat crearea ICPA. Bruxellesul a declarat că acest centru are drept ”ultim obiectiv aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili pentru invadarea” Ucrainei. 


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *