Politică

Nu este o glumă! Salariul judecătorilor de la Curtea Constituțională va fi de 82 000 lei pe lună

Cei cinci judecători ai Curții Constituționale vor primi salarii lunare semnificativ mai mari, datorită schimbărilor în politica bugetar fiscală, cât și în Legea Bugetului, aprobate recent de Parlament. Potrivit calculelor făcute de fostul premier al țării, Ion Chicu, leafa magistraților CC se ridică de la 44.735 la aproape 82.000. Deputatul PAS, Olesea Stamate, a explicat pentru AGORA aceste majorări, menționând că „independența țării trebuie asigurată și cu o remunerație decentă”.

Printr-un amendament la Politica bugetar-fiscală, semnat de deputații PAS, Igor Grosu, Olesea Stamate și Veronica Roșca, pentru judecătorii Curții Constituționale se majorează sporul specific la 100%. În traducere, asta înseamnă un venit lunar mai mare. În motivația parlamentarilor se arată că magistrații CC din alte țări câștigă mult mai bine, iar ai noștri prea prost. Pe lângă asta și volumul de muncă al membrilor CC a crescut de cinci ori în ultimii șapte ani.

Deputata PAS, Olesea Stamate ne-a explicat ce a stat în spatele acestei decizii: „Curtea Constituțională e fundamentul apărării democrației în orice stat și nu e o țară în Europa care să își permită să achite asemenea salarii mici cum achita Moldova. În România, un judecător CC primește 6.000 euro pe lună. Nu ne permitem să le achităm salarii egale, însă considerăm că asigurarea independenței trebuie asigurată și cu o remunerare decentă a judecătorilor constituționali și indiscutabil suntem de părerea că salariile în întreg sectorul public trebuie majorate, dar bugetul nu permite majorarea considerabilă. Vom merge cu majorarea salariilor treptat, dar impactul bugetar pentru șase judecători e unul minim, dar important.”

Amintim că PIB-ul României la care se raporteaza doamna Stamate este în jur de 300 de miliarde de dolari, iar R. Moldova este cea mai săracă țară din emisfera nordică a globului.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *