„Nu urmăresc televiziunile rusești. Mă informez din Internet”
Minciuna, jumătățile de adevăr, instigarea la ură interetnică, manipularea și amenințarea cu războiul, fac parte din recuzita așa-zișilor jurnaliști de la posturile TV centrale de la Moscova. Am solicitat opinia redactorilor publicațiilor de limba rusă din Republica Moldova, întrebându-i dacă televiziunile rusești difuzate în țara noastră fac jurnalism sau propagandă.
Marina Bzovaia, redactor-adjunct „SP” (Bălți)
Jurnaliștii se conduc după reguli deontologice. Dacă nu sunt respectate, atunci e vorba de propagandă. Consiliul de Coordonare al Audiovizualului trebuie să monitorizeze situația și să pedepsească pentru încălcarea normelor. Eu nu urmăresc posturile de televiziune rusești centrale, mă informez din alte surse.
Cred că influența acestor televiziuni este foarte mare, chiar dacă sunt reflectate mai mult evenimentele din Ucraina. Moldova, din fericire, rar ajunge în atenția televiziunilor rusești, dar prin prisma Ucrainei, desigur, ne influențează. Unele posturi rusești tensionează relațiile interetnice și promovează extremismul.
Larisa Veverița, redactor-șef „Ekspert novostei” (Chișinău)
Nici eu, nici familia mea nu urmărim televiziunea rusă din principiu. Nu pot să vorbesc în numele altor oameni. Dacă ați văzut publicația noastră, știți ce politică editorială urmărim.
Artiom Varenița, redactor-șef adjunct, „Kommersant Info” (Chișinău)
Întrebarea este dificilă pentru că noi în Moldova nu avem posturi de televiziune originale în limba rusă. Trebuie să vorbim despre posturile locale care retransmit televiziunile rusești, pentru că pe teritoriul țării sunt difuzate doar anumite emisiuni. Nu știu după ce criterii sunt selectate acestea. Orice post de televiziune și orice instituție mass-media sunt în același timp instrumente de propagandă și surse de informare. Uitați-vă la posturile de televiziune ucrainene. Cu ce se ocupă ele? Fac propagandă sau informează cititorii? Apropo, e un necaz mare al jurnalismului nostru, pentru că aproape toți fac astăzi propagandă. În ziua de astăzi e foarte dificil să găsești informație veridică. Dacă analizăm cum se oferă știrile din Donețk și Kiev, vedem că e o diferență ca între cer și pământ. Diferența se menține și în modul în care ne informează SUA și Rusia sau România și Republica Moldova. Vreau să vă atrag atenția că, numai anul trecut, SUA, Europa și România a investit în mass-media din Moldova circa 20 milioane de dolari, în aceeași perioadă Rusia a alocat trei mii de dolari, care probabil au și fost furați pe drum. Așa că nu putem să vorbim de propaganda rusă la modul serios.
Nu cred că posturile de televiziune rusești influențează opinia publică. De fapt, cei care fac propagandă prorusă în Moldova sunt gasterbaiterii noștri din Rusia. Oamenii care lucrează în Europa și cei care lucrează în Rusia influențează într-un mod sau altul opinia rudelor de acasă. Este interesat că, acum cinci ani, când majoritatea gasterbaiterilor noștri lucrau în Europa, în Moldova au început să crească numărul adepților integrării europene, iar când în Europa a început criza și muncitorii moldoveni s-au reorientat spre piața de muncă rusă, simpatizanții Rusiei s-au înmulțit.
Serghei Mișin, redactor-șef, „Ekonomiceskoie obozrenie” (Chișinău)
Sunt un om ocupat, nu privesc televizorul. Nu cred că un jurnalist trebuie să întrebe așa ceva alți jurnaliști, pentru că e vorba de o părere subiectivă. Noi trebuie să prezentăm opinia altora, nu a noastră.
Serghei Ciurikov, redactor-șef, „Komsomolskaia Pravda”, ediția de Moldova
Sincer să fiu, eu nu privesc televizorul mai mult de un an. Mă informez pe Internet, unde găsesc informații diverse și mult mai obiective. Internetul îmi dă posibilitatea să compar știrile din surse diferite. Noi avem un televizor în redacție și urmărim preponderent posturile locale de televiziune. Totuși sondajele de opinie arată că influența televiziunilor rusești e foarte mare în Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!