Numărul toxiinfecţiilor alimentare, cu 50% mai mare faţă de anul trecut
Printre cei mai frecvenţi factori de transmitere se numără produsele preparate din carne, ouă, salatele cu maioneză, produsele de patiserie cu cremă, dulciurile, ciocolatele.
Centrul de Sănătate Publică din Chişinău anunţă că doar pe parcursul a 8 luni au fost înregistrate 1129 cazuri de toxiinfecţii alimentare, faţă de perioada similară a anului 2014, când au fost înregistrate 735 cazuri. În 23,5% de cazuri, produsele au fost procurate din pieţele municipiului, în 25,8% – din magazinele de comerţ alimentar. 6,9% din cazurile de îmbolnăvire se referă la întreprinderile de alimentaţie publică.
Specialiştii recomandă ca produsele alimentare uşor alterabile să fie procurate doar din locurile unde este permisă vânzarea lor. Nu se recomandă cumpărăturile de la persoane particulare care vând în stradă şi pieţe improvizate.
De asemenea, se recomandă citirea cu atenţie a datelor de pe etichete despre condiţiile de păstrare şi termenul de valorificare. Este indicată spălarea pe mâini înainte de a purcede la prelucrarea produselor alimentare. Nu se recomandă consumarea bucatelor care au fost păstrate mai mult de 2 ore la temperatura camerei.
În caz de apariţie a simptomelor de îmbolnăvire, solicitaţi imediat asistenţă medicală.
Sursa: IPN