Eveniment

Nunta de aur de Duminica Mare

De Duminica Mare, ograda lui Tudor Cristea din Cazanesti, r-l Telenesti, era inundata de bujori de-ti parea ca in tot satul nu a mai ramas vreo floare neatinsa. Era prezenta si secretara primariei in fata careia mirii Tudor si Anastasia, pentru a doua oara in viata, si-au jurat credinta si dragoste pana la moarte.

Sotii Cristea, in aplauzele nuntasilor, au dansat un vals, caci asa se obisnuieste pe la nunti. E dansul cu care au pornit in viata. Numai ca acum, avand in spate 73 de ani, mirele nu a mai putut sa-si invarteasca mireasa pana ce pe aceasta ar fi apucat-o ametelile, ca in tinerete. Dar nici matusa Anastasia nu mai e ca in tinerete. Dupa ce s-au sarutat pe obraz, sotii Cristea au trecut printr-un coridor de flori si s-au asezat in capul mesei, unde le sede bine mirilor. Exact asa s-a intamplat si acum 50 de ani, cand Anastasia, o fata de 18 ani, si-a unit destinul pentru totdeauna cu Tudor, un flacau chipes de 23 de ani. Acum mirii sunt un pic garboviti, inalbiti de vreme. A ramas aceeasi doar coronita pe care Anastasia o purtase pe cap la nunta si pe care a pastrat-o ca pe o relicva, marturie a dragostei pentru sotul ei.

Si cum se obisnuieste la nunti, toti oaspetii au venit cu cadouri – cuverturi, stofa, vesela, ca la o familie tanara care de abia porneste in viata. Sotii Cristea isi amintesc cu haz de cadourile ce le-au primit in tinerete. „Atunci nu era ca acum. Se obisnuia ca in afara de bani sa se daruiasca si cate o oaie. Chiar la inceputul casniciei ne-am ales cu 20 de oi.”

Fiind preocupati de problemele vietii, sotilor Cristea nici prin gand nu le putea trece sa-si faca nunta de aur cu vornicei, lautari, oaspeti adunati din toata republica. Dar copiii le-au spus: „Ati trait impreuna 50 de ani, trebuie sa sarbatoriti nunta de aur, ca sa aiba nepotii o amintire frumoasa”. „Am taiat un purcelus, cateva gaini si am umplut masa cu bucate. Daca este mancare, un pahar de vin si lautari, toata lumea-i bucuroasa”, spune multumit mos Tudor. La inceput oaspetii erau mai timizi, retragandu-se pe langa pereti. Dar dupa un pahar de vin au inceput sa salte incetisor din umeri pana cand picioarele le-au luat-o inainte si s-a incins o hora de se auzea pana in satul vecin.

„Am avut noroc in viata ca mi-am ales o nevasta harnica si intelegatoare, dar si de cei trei baieti care au ajuns oameni cu carte, respectati si cu dragoste fata de parinti”, se lauda mos Tudor. „Nu mi-a fost greu sa o cuceresc pe Nastea. Fetelor tinere le placeau baietii cu armata facuta. Desi eram dintr-un sat, am vazut-o prima data cand avea 18 ani. Mi-a cazut tronc la inima tigancusa, ca tare frumoasa si smechera era. Ma sfredelea cu privirea incat ajunsese pana la inima. N-am mai putut dormi linistit pana nu am convins-o sa-mi fie prietena. Norocul meu e ca nu s-a lasat mult timp rugata. In cateva luni ne-am casatorit, ne-am construit o casa si am dat nastere la trei baieti. Cel mai mare, Ionica, e jurist si traieste la Orhei. L-am numit in cinstea socrului. Anatol e pictor si s-a stabilit cu traiul in capitala. A fost numit in cinstea unui unchi. Iar mezinul, Gheorghe, e dirijor de profesie si a ramas sa traiasca in sat, mai aproape de parinti”.

Familia Cristea nu se poate lauda ca a trait pe roze, dar nici nu doresc sa se planga pe soarta. Ei cred ca le-a mers bine in gospodarie fiindca le-a placut munca si s-au respectat unul pe altul. Chiar si acum, la batranete, nu stau linistiti. Au doua hectare de pamant, animale grase in curte. Ambii au lucrat toata viata in colhoz – mos Tudor a fost in brigada de constructii, iar matusa Anastasia a lucrat la tutun. Desi il dor picioarele, mos Tudor se trezeste in zori si incet-incet pana la apusul soarelui le aranjeaza pe toate la locul lor. Pe pensie nu se pot baza, caci impreuna cu nevasta primesc mai putin de o mie de lei. „Daca nu am avea gospodarie buna, nu stiu cum ne-am descurca”, se vaieta barbatul. Cei mai tineri il rugara pe mire sa le spuna cand, in 50 de ani, a fost dragostea mai mare. „Cand era tinerica Nastea clar ca o iubeam altfel, cu foc. Dar acum tot cu dragoste lucram impreuna si ne merge bine in gospodarie. In aceste momente ne privim cu duiosie, cu jale cand e cazul”. Apoi incheie: „Femeia mea e ca un inger. E cuminte, desteapta. Si eu sunt cam la fel”.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *