RăzboiUcraina

NYT: Dovezile sugerează că explozia cu victime produsă într-o piaţă aglomerată din oraşul Kostiantinivka a fost provocată de o rachetă ucraineană rătăcită

Dovezile sugerează că explozia cu victime produsă într-o piaţă aglomerată din oraşul Kostiantinivka (Konstantinovka), în estul Ucrainei, în ziua de 6 septembrie, a fost cauzată de o rachetă rătăcită lansată de forţele ucrainene, scrie cotidianul The New York Times (NYT) în ediţia de marţi, potrivit Agerpres.

Ucraina a spus la vremea respectivă că explozia, care a ucis cel puţin 16 persoane, fusese provocată de o rachetă rusească.

”Dovezile strânse şi analizate de The New York Times, inclusiv fragmente de rachetă, imagini din satelit, relatări ale martorilor şi postări pe reţelele sociale, sugerează cu putere că lovitura catastrofală a fost rezultatul unei rachete antiaeriene ucrainene rătăcite, trasă de un sistem de lansare BUK”, a relatat publicaţia americană.

Aceasta citează experţi în domeniul apărării aeriene care spun că rachete precum cea care a lovit Kostiantinivka pot devia de la traseu din diferite motive, precum o defecţiune electronică sau o aripă de ghidare care se strică sau se rupe în timpul lansării.

Conform NYT, filmările cu camere de supraveghere au arătat racheta zburând spre Kostiantinivka din direcţia teritoriului controlat de Ucraina, nu din spatele liniilor ruse.

The New York Times mai citează dovezi conform cărora, cu câteva minute înainte de lovitură, armata ucraineană lansase din oraşul Drujkivka, la 16 km nord-vest de Kostiantinivka, două rachete sol-aer spre linia frontului trupelor ruse.

Publicaţia citează doi martori care spun că au văzut rachetele fiind trase din Drujkivka în direcţia liniei ruse a frontului în jurul momentului loviturii. Unul din martori spune că rachetele s-au îndreptat în direcţia Kostiantinivka.

NYT mai afirmă că măsurătorile găurilor cauzate de explozie şi fragmentele găsite la faţa locului sunt concordante cu racheta 9M38, care este lansată de un vehicul antiaerian mobil BUK.

Sistemul BUK este folosit atât de Ucraina, cât şi de Rusia.

Reuters menţionează că nu a putut verifica în mod independent informaţiile din articolul NYT şi că un consilier prezidenţial ucrainean nu a răspuns deocamdată solicitării sale de a comenta.

La rândul său, The New York Times citează un purtător de cuvânt al forţelor armate ucrainene care spune că serviciul de securitate al ţării investighează incidentul, dar că legile în vigoare nu îi permit să comenteze suplimentar.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *