CSI / RusiaRăzboiUcraina

O anchetă ONU aduce dovezi suplimentare privind torturile la care au fost supuși ucrainenii de către ruși, dar și „câteva cazuri” de violențe comise de ucraineni

Ocupanții ruși i-au torturat pe ucraineni atât de brutal încât unele dintre victimele lor au murit, au declarat luni membri ai unui organism de investigație mandatat de ONU, în ultimele lor constatări după ancheta derulată pe teritoriile din care rușii s-au retras, relatează Reuters. Totodată, potrivit acestora, soldații ruși au forțat familiile să asculte cum ei violau femeile într-o încăpere alăturată. Pe de altă parte, organismul de anchetă a găsit dovezi ale unor „cazuri” de violențe comise de forțele ucrainene.

Erik Møse, președintele Comisiei de anchetă privind Ucraina, a declarat Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU de la Geneva că echipa sa a „colectat dovezi suplimentare care indică faptul că utilizarea torturii de către forțele armate ruse în zonele aflate sub controlul lor a fost larg răspândită și sistematică”.

„În unele cazuri, tortura a fost aplicată cu atâta brutalitate încât a provocat moartea victimei”, a spus el.

„Soldații ruși au violat și au comis violență sexuală împotriva femeilor cu vârste cuprinse între 19 și 83 de ani” în părțile ocupate din provincia Herson, a declarat el.

Frecvent, familia era ținută alături, fiind forțată astfel să audă cum femeile sunt violate, a adăugat el.

Rusia a refuzat să ofere vreun răspuns privind atrocitățile de care sunt acuzați soldații ei

Rusia neagă săvârșirea de atrocități sau vizarea civililor în Ucraina. Møse a spus că încercările comisiilor de a comunica cu Rusia au rămas fără răspuns. Moscova a avut ocazia să răspundă acuzațiilor la ședința de consiliu, dar niciun reprezentant rus nu a participat. Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat unei solicitări de comentarii.

Fiind întrebat la o conferință de presă ulterioară despre numărul de cazuri de tortură care au dus la deces, membrul comisiei Pablo de Greiff a spus că este imposibil de știut din cauza accesului restricționat, dar că este un „număr destul de mare și… provine din regiuni foarte diferite din toată țara, apropiate și departe de liniile de luptă”.

În luna august și septembrie, comisia lui Møse a vizitat părți ale Ucrainei deținute anterior de forțele ruse, cum ar fi regiunile Herson și Zaporojie. Acesta a constatat că tortura a fost comisă în principal în centrele de detenție administrate de autoritățile ruse și în principal împotriva persoanelor acuzate că sunt informatori ucraineni.

Comisia a declarat anterior că încălcările comise de forțele ruse în Ucraina, inclusiv utilizarea torturii, pot constitui crime împotriva umanității.

Ucraina a comis violențe la rândul său prin atacuri asupra deținuților ruși

Organismul ONU a găsit, de asemenea, „câteva cazuri” de violențe comise de forțele ucrainene, a spus Møse, spunând că acestea se refereau la cazuri de atacuri nediscriminatorii și de rele tratamente aduse deținuților ruși.

Kievul a declarat anterior că verifică toate informațiile privind tratamentul prizonierilor de război și va investiga orice încălcări și va lua măsurile legale corespunzătoare.

Comisia a fost mandatată de consiliu în martie 2022 să investigheze abuzurile din Ucraina de la începutul războiului și a vizitat de mai multe ori țara, efectuând sute de interviuri. Uneori, dovezile strânse de anchetele mandatate de ONU sunt folosite pentru procese naționale și internaționale, inclusiv pentru cazuri de crime de război.

Sursa: Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *