Actualitate

O bacterie rezistentă la antibiotice se răspândește rapid în spitalele din Europa

Ce este Klebsiella pneumoniae?
Klebsiella pneumoniae este o specie de bacterie Gram-negativă, imobilă, încapsulată, lactozo-fermentativă, facultativ anaerobă, care se prezintă sub formă de bacil. Deși este răspândită în flora normală bucală, a pielii și intestinală, Klebsiella pneumoniae poate să producă patologii oamenilor și animalelor, la nivelul plămânilor, inducând pneumonie cu eliminare de spută cu sânge sau mucus. Mai poate produce infecții de tract urinar sau meningite. Este cel mai important reprezentat al genului Klebsiella din familia Enterobacteriaceae, iar speciile K. oxytoca și K. rhinoscleromatis au fost de asemenea întâlnite în cazuri clinice.

Numărul deceselor cauzate de K. Pneumoniae au crescut de 6 ori în ultimii ani
În cadrul unui sondaj la nivel european, realizat pe familia de bacterii Enterobacteriaceae, cercetătorii de la Centre for Genomic Pathogen Surveillance, în colaborare cu Wellcome Sanger Institute șiUniversitatea din Freiburg, au analizat genomii a aproape 2.000 de probe Klebsiella pneumoniae prelevate de la pacienți din 244 de spitale din 32 de țări. Oamenii de știință au identificat un număr mic de gene rezistente la carbapeneme, care produc enzime numite carbapenemaze. Acestea se combină cu antibioticele, făcându-le inutile.

Rezultatele, publicate luni în revista științifică Nature Microbiology, vor ajuta astfel autoritățile de sănătate publică să controleze răspândirea acestor infecții în spitalele din Europa.

Se estimează că 341 de decese în Europa au fost cauzate de K. Pneumoniae, rezistentă la carbapenem în 2007; până în 2015, numărul morților a crescut de șase ori, până la 2.094. Numărul mare de decese se datorează faptului că, odată ce carbapenemele nu vor mai fi eficiente împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice, rămân câteva alte opțiuni. Sugarii, persoanele în vârstă și persoanele imuno-compromise sunt în special în pericol.

Ce trebuie să facă autoritățile de sănătate publică?
Preocuparea autorităților de sănătate publică este apariția recentă a unui număr mic de clone „cu risc ridicat” care poartă una sau mai multe gene de carbapenemază, care s-au răspândit rapid. Se crede că utilizarea excesivă a antibioticelor în spitale favorizează răspândirea acestor bacterii foarte rezistente, care acaparează alte tulpini mult mai ușor de tratat cu antibiotice.

Sistemele naționale de sănătate în ansamblu joacă un rol important în răspândirea acestor bacterii rezistente la antibiotice, sugerează oamenii de știință.

În ciuda amenințării clare pe care o reprezintă K. pneumoniae rezistente la carbapenem pentru pacienți, un control mai eficient al infecțiilor în spitale, inclusiv luarea în considerare a modului în care pacienții se deplasează între spitale și intervențiile de igienă, vor avea un impact major.

https://www.tabu.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *