Cultură

O expoziţie de icoane a pictorului Constantin Musteaţă a fost vernisată la Galeria ”C. Brâncuşi”

Expoziţia cuprinde 43 de icoane, realizate de artist de-a lungul anilor. La eveniment au participat reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Chişinău, pictori, critici de artă, scriitori, ziarişti, precum şi alţi admiratori ai artelor plastice.

Solicitat de MOLDPRES, preşedintele Uniunii Artiştilor Plastici din Moldova, Dumitru Bolboceanu a menţionat că Constantin Musteaţă este unul dintre cei mai mari artişti iconografi din ţara noastră.

„În ultimii 20 de ani Constantin Musteaţă a activat în Grecia, unde a pictat şi restaurat mai multe icoane, precum şi a realizat designul interior al unor biserici şi mănăstiri din diferite oraşe – Atena, Zakynthos, Salonic ş.a. Lucra, de obicei, în atelierul său din Atena. Expoziţia vernisată astăzi a fost programată la începutul anului trecut. Acum un an nu-mi puteam imagina că vom inaugura această expoziţie fără el”, a constatat Dumitru Bolboceanu.

Potrivit criticului de artă Tudor Braga, Constantin Musteaţă este un artist care s-a realizat în pictură, sculptură şi design. „Dintre toate acestea şi-a ales pînă la urmă arta iconografică. În 2013 el a restaurat 96 de icoane şi designul interior al Muzeului Holocaustului din Grecia. A creat lucrări de-a dreptul excepţionale în istoria artelor plastice de la noi şi a celor din Grecia”, a subliniat Tudor Braga.

Constantin Musteaţă s-a născut la 31 mai 1959 în oraşul Făleşti. În anii 1974-1978 a studiat la Şcoala Republicană de Arte Plastice „I. E. Repin” (actualmente Colegiul de Arte Plastice „A. Plămădeală”), în clasa prof. Ion Serbinov, iar în 1978-1984 – la Institutul de Arte Plastice „V. I. Surikov” din Moscova, clasa academicianului Ilia Glazunov şi cea a lui Viktor Ţîpleakov. A avut expoziţii în R. Moldova şi Grecia. Lucrările sale se păstrează în colecţii private din Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Republica Moldova şi SUA. Constantin Musteaţă s-a stins din viaţă pe 18 februarie 2016, la Atena, Grecia. A fost înmormîntat la Chişinău.

Expoziţia de icoane „Să înviem şi noi cu sufletul…” va fi deschisă pînă la 3 aprilie.

Sursa: Moldpres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *