Social

O mamă căreia i s-a răpit copilul e ignorată de autorități

Iulia Tocarenco este o mamă care nu-și poate găsi liniștea de 7 luni, de când socrii i-au răpit copilul și nu-i permit nici să-l viziteze. Paradoxal, deși are toate revederile legii în favoarea sa, tânăra femeie se bate inutil cu un sistem care ignoră drepturile elementare ale celei care a dat naștere copilului. Între timp, soțul ei, fiu al unei familii de oameni extrem de bogați, plătește amenzi în sume minore pentru fapte care ar trebui să îl incrimineze în fața unei justiții normale.

Femeia împreună cu soțul locuiau in casa socrilor milionari, unde cei din urmă își agresau psihic nora. Comportamentul acestora a devenit și mai neomenesc după ce s-a născut nepotul Ilie Tocarenco. La 30 iunie 2012, părinții lui Alexandru Tocarenco au luat nepotul de numai 5 luni, care încă se mai alimenta natural, cu pretextul că pleacă în vizită la străbunei pentru câteva ore. În lipsa părinților, Alexandru și-a anunțat soția să-și strângă lucrurile și să părăsească casa din cauza că nimeni nu are nevoie de ea. Iulia a fost de acord să plece numai cu fiul ei. Socrii s-au întors acasă fără copil, la ora 22:00, și au alungat nora din casă agresând-o atât psihic cât și fizic. Iulia Tocarenco declară: ,,După ce am fost alungată din casă, soțul mi-a spus că nu-mi voi vedea niciodată fiul și nici să nu încerc să caut dreptate, deoarece ei au multe legături și totul este cumpărat’’. Iulia a chemat poliția care a constatat lipsa copilului în locuință. Ulterior au urmat nenumărate plîngeri la poliție pentru faptul maltratării ei, violenței fizice și psihice și răpirii copilului.

Neștiință a legii sau corupție?

Avocata Iuliei, Violeta Gașițoi susține: ,,Colaboratorii poliției nu au luat nici o măsură, iar răspunsurile oferite de ei erau: ,,Noi am dus discuții profilactice cu soțul dumneavoastră că este ilegal să țină ascuns copilul ’’, ulterior a fost sancționat contravențional’’. Iulia era hotărîtă să lupte mai departe și a depus cca 20 de plângeri la procuratură și la organele de poliție. La procuratură plângerile Iuliei au fost repartizate spre examinare procurorului Galina Balan, care i-a comunicat că nu vede necesitatea intervenției procuraturii, din motiv că drepturile copilului sunt respectate. Avocata Iuliei, Violeta Gașițoi a declarat: ,,Apare întrebarea dacă doamna Galina Balan cunoaște care sunt drepturile copilului’’.
După ce a văzut că organele de drept nu iau nici o poziție, Iulia a depus plângeri la Direcția pentru protecția drepturilor copilului a sectorului Botanica, unde doamna Ioniță i-a răspuns identic, că drepturile copilului nu se încalcă. Acest răspuns a fost atacat cu o cerere către Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului, cu scopul de a întoarce copilul mamei și de a stabili un grafic pentru Alexandru Tocarenco pentru a-și vizita fiul. Direcția municipală a decis că este necesar ca fiul să locuiască cu mama, luând în considerație vârsta fragedă a lui, însă nu au această împuternicire din cauza lipsei hotărârii instanței de judecată. Astfel, i-au stabilit Iuliei un grafic de întrevederi cu copilul. Pentru că de fiecare dată când Iulia a mers să-și viziteze fiul, nimeni nu a deschis ușa, Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului s-a adresat Procuraturii Municipale pentru investigarea cazului. Aceasta i-a aplicat lui Alexandru o amendă de 400 lei, pe care soțul a plătit-o fără probleme.

Avocata Violeta Gașițoi afirmă: ,,După tot ce s-a făcut la nivel național, unica soluție pe care am văzut-o este adresarea către Curtea Europeană, deoarece noi vedem că în cazul în care Direcțiile pentru protecție drepturilor copilului invocă că drepturile copilului nu sunt încălcate, bănuim că aceste organe fie nu cunosc legislația, fie sunt corupte’’.

Bătută de socru

La data de 2 noiembrie 2012, Iulia a încercat să-și vadă copilul insistând la poarta socrilor, unde a fost lovită violent de socrul ei. La plângerea Iuliei depusă cu această ocazie, socrul s-a ales cu o amendă, care nu reprezintă nici o problemă pentru o familie cu destule surse financiare. Iulia Tocarenco susține: ,, Nu mi-am văzut copilul din august, de atunci când soțul a plecat peste hotare cu el fără ca eu să știu’’. Mama Iuliei, Violeta Comaniuc spune: ,,Pașaportul copilului a fost făcut ilegal, fără acordul mamei’’.

Iulia speră că astăzi își va putea vedea fiul și-l va putea felicita cu împlinirea a 1 anișor de la naștere. Avocatul Roman Zadoinov a declarat: ,, În cazul dat sunt violate două articole principale ale Convenției Europene a drepturilor omului; Art. 3. Dreptul la interzicerea torturii și art. 8. Dreptul la viața privată’’.

Irina Frumusachi, stagiară
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *