Social

O mamă cu 3 copii riscă să înghețe într-o cameră de 14 metri pătrați. „Mai avem lemne doar pentru câteva săptămâni”

Familia trăiește din alocațiile pentru cei mici și ajutorul social – în total 1500 de lei lunar. Ca să dezmorțească aerul și să gătească ceva de mâncare, fac focul în sobă doar câteva ore pe zi. Lemne mai au doar pentru două-trei săptămâni și le este teamă că nu vor putea ține piept frigului. Uneori ajung la sfârșit de lună fără un bănuț în casă. O duc greu. Le lipsesc multe, dar nu-și plâng de milă. Luptă. 

În timp ce unii caută destinații exotice, unde să-și petreacă vacanța de iarnă, să sărbătorească Crăciunul sau să întâmpine cât mai pompos noul an, pe alții îi preocupă gândul cum să găsească resurse ca să-și hrănească copiii. Într-o situație dificilă s-a pomenit și Angela Diaconu, o mămică de 26 de ani, care educă singură trei copii. Cel mare se numește Cosmin, Mihaela, e fiica mijlocie, iar pe mezină o cheamă Patricia.

Cu brad, dar fără cadouri

Femeia ne-a întâmpinat în pragul căminului în care locuiește, cu fetița cea mică în brațe. Rușinoasă, ne-a invitat în locuința sa. Acolo, lângă ușă, Cosmin trăgea un pisic de coadă, iar Mihaela încerca să stea copăcel, rezemată de pat. Trăiesc într-o cameră, modestă, dar curată și îngrijită. Lângă intrare au un frigider vechi, practic gol, pe el „tace” un televizor „născut” la începutul anilor 90.

Încăperea este îngustă, iar două paturi cu greu încap acolo. La geam, un dulap mare fură din lumina zilei. Vizavi de el, stă lipită de perete o sobă. La ora 11, când am venit în vizită, aceasta era rece. „Facem economii. Nu ne permitem să ținem focul toată ziua. Lemnele-s scumpe și mai avem doar pentru câteva săptămâni”, se arată îngrijorată gazda. Între dulap și sobă, dă culoare camerei un brăduț artificial, frumos împodobit. Are aproape toate componentele: globulețe, luminițe și argint, lipsesc doar cadourile. Angela remarcă, arătând cu degetul spre cei mici, că „l-am împodobit doar de dragul lor, măcar așa să simtă atmosfera de sărbătoare. Jucării, dulciuri sau bucate alese, acum nu ne permitem. Poate pe viitor vor fi alte vremuri”.


Bradul a fost împodobit de către toți membrii familiei

Până a deveni mamă, Angela Diaconu a stat la un internat pentru copiii orfani care se află în satul Visoca, raionul Soroca. A ajuns acolo la vârsta de șapte ani, împreună cu fratele său. Mama lor a fost lipsită de drepturile părintești pentru că făcea abuz de alcool. După ce a absolvit 10 clase, a mers la o școală profesională din Chișinău, unde a deprins meseria de croitoreasă. „N-am apucat să lucrez pe specialitate, pentru că la 23 de ani am născut primul copil. Cu tatăl lui Cosmin nu țin legătura. Între timp el s-a însurat cu o altă femeie. Știe că are un fecior, dar nu-l ajută cu nimic, nici nu se interesează cum ne descurcăm”, povestește dezamăgită interlocutoarea mea.


Cosmin așteaptă dulciuri de la Moș Crăciun

Fetițele au un alt tată. Cu el discută periodic, însă nici acesta nu oferă sprijin copiilor. Ea îl caracterizează drept „bărbatul cu care a crezut că va fi toată viața împreună”, dar atunci când a apărut cel de-al treilea copil și respectiv mai multe greutăți, el i-a părăsit fără să stea mult pe gânduri.

Nu au apă, baie și nici veceu

Camera în care locuiesc acum, este moștenită de la părinți. Alături de Angela și cei trei copii, acolo stă periodic și fratele ei. Comoditățile sunt pentru toți locatarii. „Bucătăria o împărțim împreună cu vecinii. De veceu și baie în genere nu ne putem folosi pentru că sunt într-o stare deplorabilă. Apă nu am și aduc cu găleata de la o vecină de peste drum. La sfârșit de lună îi plătesc pentru ceea ce consum. Este o fântână mai în deal, dar e departe și n-am cu cine lăsă copiii”, povestește femeia din Stăuceni. Un lucru care-i mai permite să-și pună la punct treburile casnice este faptul că băiatul merge zilnic la grădiniță.


Din cauza vecinului de sus pe pereți apare umezează și mucegai

Banii din care trăiește familia Diaconu sunt alocațiile pentru copii și ajutorul social, oferite de Primărie. Cei 1500 de lei îi ajung pentru mâncare, plata serviciilor comunale și procurarea lucrurilor necesare pentru copii. Până în anul 2014, camera era încălzită cu un reșou electric, însă acesta consuma foarte multă energie, iar plățile lunare băteau la buzunar. Din acest considerent, Angela a decis să-și construiască o sobă, dar și cu aceasta cheltuielile nu sunt mici. „Lemnele costă peste trei mii de lei, foarte scump pentru noi. Am strâns bani vara și am cumpărat câteva, dar pentru a doua jumătate a iernii o să încerc să împrumut bani de la cineva și încetișor o să-i întorc înapoi. Cel mai mult îmi este frică să nu înghețăm de frig”.

„Nu voi permite nimănui să ne despartă”

Despre starea dificilă în care s-a pomenit tânăra mamă, cunosc și autoritățile locale. Rar, când sunt ajutoare umanitare sau alte resurse, membrii acestei familii sunt printre principalii beneficiari. Asistenta socială din localitate are doar cuvinte de laudă la adresa femeii. O descrie drept „o doamnă cumsecade, un pic timidă, dar care îngrijește de copii, indiferent de greutățile prin care trece”.  

În încăpere am observat câteva jucării de pluș, rătăcite în jurul bradului. Cei mici încercau să le ascundă cu disperare, de teama ca oaspeții necunoscuți să nu le fure.


Cosmin își ascunde jucăriile

Chiar dacă știa că-i va fi greu să crească un copil, ulterior al doilea și de câteva luni, deja trei, Angela Diaconu recunoaște cu mâna pe inimă că nu s-a gândit să facă avort. Ea se arată încrezătoare că atât Cosmin și Mihaela, cât și mezina Patricia, au norocul și soarta lor. Femeia își face semnul crucii și promite cu privirea-i țintită spre icoană: „Nu-i voi lăsa niciodată și nu voi permite nimănui să ne despartă”.

În anul 2017, tânăra mamă din Stăuceni își dorește doar să aibă pâine pe masă ca să-și poată hrăni copiii și lemne de foc. „Restul sunt mărunțișuri, care contează mai puțin”, consideră ea. Zilnic se uită pe geam și speră ca gerul să mai zăbovească. 


Familia Diaconu, Stăuceni, 21 decembrie 2016 

În cazul în care doriți să ajutați familia Diaconu cu haine și încălțăminte pentru copii, produse alimentare, jucării sau bani, puteți contacta autorul acestui articol (Dorin Galben) la numărul de telefon: +37368681878 sau la fix 0 (22) 85-29-91.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *