Externe

O mină rusească a explodat lângă un reactor al centralei Zaporojie, susţine compania ucraineană Energoatom

O mină rusească a explodat în apropierea sălii motoarelor unui reactor de la centrala nucleară Zaporojie, potrivit companiei de stat ucrainene Energoatom, relatează News.ro.

Centrala, care este ocupată de armata Moscovei încă din primele luni ale războiului, este cea mai mare din Europa, are şanse reactoare, dar niciunul dintre ele nu este în prezent funcţional.

”O mină rusească a explodat în apropierea camerei de control a celei de-a patra unităţi energetice de la centrala nucleară ZNPP. Ocupanţii ruşi continuă să transforme centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară prin minarea perimetrului din jurul centralei. Iar aceste acţiuni nu pot să nu aibă consecinţe”, a declarat joi, 13 aprilie, compania ucraineană Energoatom într-un comunicat.

”Potrivit unor surse, o explozie a răsunat în apropierea camerei motoarelor celei de-a patra unităţi de putere. După cum au declarat chiar teroriştii nucleari, mina lor a explodat. Zgomotele exploziei au fost auzite de lucrătorii ucraineni din domeniul nuclear care continuă să lucreze la ZNPP. Cu toate acestea, ruşii au încercat să îi ”liniştească” pe muncitori şi să îşi acopere rapid urmele pentru ca experţii AIEA să nu o vadă”, susţine Energoatom în comunicat.

”Cea mai mare instalaţie nucleară din Europa continuă să sufere de pe urma acţiunilor arbitrare ale militarilor ruşi şi a acoliţilor lor, în timp ce personalul ucrainean încearcă cu disperare să menţină siguranţa nucleară şi a radiaţiilor pe întreg continentul”, mai adaugă comapania ucraineană pentru energie nucleară.

Afirmaţiile nu pot fi verificate în mod independent. 

În mod normal, pereţii unui reactor nuclear sunt suficient de groşi şi securizaţi pentru a nu putea fi percutaţi de explozia unei mine, dar pericolul vine dintr-o eventuală perturbare a circuitului de răcire a reactoarelor, care este monitorizat de echipamentele din camera de control.

Energoatom nu mai are acces la instalaţiile centralei de când aceasta a fost preluată de ruşi. Personalul centralei este însă în cea mai mare parte ucrainean, fiind vorba de vechii angajaţi ai companiei ucrainene.

Centrala se află în partea ocupată de Rusia a regiunii Zaporojie, pe care Moscova a anexat-o ilegal, deşi nu o controlează în totalitate.

Atât Ucraina, cât şi Rusia s-au acuzat reciproc de terorism, pentru că se folosesc de centrală, în special prin atacuri întreprinse în jurul ei, pentru a menţine ameninţarea nucleară.

La 29 martie, Rafael Grossi, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care a depus eforturi pentru a face centrala sigură, a declarat că ”lucrează atât cu conducerea de la Kiev, cât şi de la Moscova pentru a pune în aplicare măsuri de protecţie a centralei”.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *