Actualitate

O nouă pandemie? Variola maimuței stârnește îngrijorare. Reuniune de urgență la Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va avea o reuniune de urgență, în cursul zilei de vineri, pentru a discuta despre focarul european de variolă a maimuței, o infecție virală întâlnită în vestul și centrul Africii. Peste 100 de cazuri au fost confirmate sau sunt suspectate în Europa, transmite Reuters.

După ce Germania a descris focarul de “variolă a maimuței” ca fiind cel mai mare din istoria Europei, cazuri au fost confirmate în alte cinci state – Marea Britanie, Spania, Portugalia, Germania și Italia, precum și peste oceane, în Statele Unite, Canada și Australia.

Identificată pentru prima dată la maimuțe, boala se răspândește de obicei prin contact apropiat și s-a răspândit rar în afara Africii, așa că seria de îmbolnăviri a stârnit îngrijorare. Cu toate acestea, oamenii de știință nu se așteaptă ca focarul să evolueze într-o pandemie precum COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândește la fel de ușor ca SARS-COV-2.

Portugalia şi Spania au raportat, vineri, 9 şi respectiv 14 noi cazuri confirmate de variola maimuţelor. Prin urmare, numărul total de cazuri confirmate din Portugalia se ridică la 23, iar cel din Spania la 21, reprezentând cel mai mare focar de până acum, potrivit autorităţilor sanitare locale, relatează Reuters.

În Portugalia au fost identificate 23 de cazuri confirmate, iar în Spania au fost raportate 21 de cazuri. Alte 21 de cazuri suspecte sunt investigate la ora actuală în Spania, 19 în regiunea Madrid, unul în Insulele Canare şi unul în Andaluzia, au anunţat autorităţile sanitare spaniole.

Variola maimuţei este o infecţie virală cu simptome uşoare, precum febra, dureri de cap şi erupţii cutanate

Au fost identificate mai multe cazuri în Marea Britanie – unde autorităţile oferă un vaccin împotriva variolei angajaţilor din domeniul sănătăţii şi altor persoane care ar putea fi expuse – şi în alte state ale Europei, precum Franţa, Italia şi Belgia.

Spania evaluează diferite opţiuni terapeutice, cum ar fi antivirale şi vaccinuri, dar până acum toate cazurile au prezentat simptome uşoare. Prin urmare, nu a fost necesar un tratament specific ad-hoc, a declarat, vineri, ministrul spaniol al Sănătăţii, Carolina Darias.

Niciuna dintre persoanele din Portugalia infectate cu variola maimuţei nu a avut nevoie de spitalizare, fiind în stare stabilă şi urmărite clinic, au informat autorităţile sanitare locale.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *