Europa Culturii

O scurtă privire asupra europenilor

Până atunci, cele trei pelicule vor rula în timpul Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia, care se va desfăşura între 31 august – 9 septembrie 2011. Eurodeputaţii le vor putea viziona în lunile octombrie-noiembrie, după care tot ei vor decide cine este învingătorul. Marele Premiu LUX va fi înmânat câştigătorului la 16 noiembrie, în cadrul unei ceremonii la Strasbourg.

Premiul LUX (în latină, lux – lumină) a fost creat în 2007, ca simbol concret al angajamentului Parlamentului European în favoarea industriei de film europene şi a creativităţii sale. Acordat anual, Premiul este votat de către deputaţii europeni. Indiferent de tema aleasă – a individului, istorică sau socială -, fiecare film din cadrul selecţiei oficiale pentru Premiul LUX aruncă o scurtă privire asupra europenilor, a vieţii, convingerilor, îndoielilor sau căutării identităţii lor. Poveştile din acest an sunt o dovadă în acest sens.

„Attenberg” ne-o arată pe Marina, o tânără de 23 de ani, care trăieşte într-un oraş la malul mării împreună cu tatăl ei arhitect. Ea observă trăsăturile umane de la distanţă şi se implică în provocările venite din partea celor apropiaţi. „Les neiges du Kilimandjaro” urmăreşte viaţa lui Michel şi pe cea a iubitei sale. Fericirea lor e spulberată atunci când doi bărbaţi înarmaţi îi atacă şi le fură banii pregătiţi pentru o excursie în Kilimandjaro. Filmul arată impactul descoperirilor făcute de aceştia doi în legătură cu atacatorii. În pelicula „Play”, Ruben Östlund explorează retorica găştilor şi implicaţiile pe care le au cazurile reale de intimidare din oraşul Gothenburg, Suedia.

Selecţia oficială a Premiului LUX este făcută, în fiecare an, de un juriu numit de Comisia pentru cultură şi educaţie a Parlamentului European şi care include producători, distribuitori, directori de festivaluri, critici de film şi laureatul din anul precedent. Pentru a putea fi eligibile, filmele trebuie, cel puţin, să: fie de ficţiune sau de animaţie sau un documentar; să aibă cel puţin 60 de minute; să ilustreze sau să pună problema valorilor fundamentale, sau a identităţii europene, a diversităţii culturale europene sau să introducă problematica din dezbaterile privind procesul de integrare şi altele.

Ca şi în cazul câştigătorilor din anii trecuţi – Auf der anderen Seite (2007), Le silence de Lorna (2008), Welcome (2009) şi Die Fremde(2010) – filmul câştigător al ediţiei 2011 va beneficia de sprijinul financiar al Parlamentului European, şi anume: subvenţionarea subtitrării în cele 23 de limbi oficiale ale Uniunii Europene, inclusiv o adaptare a versiunii originale pentru persoanele cu deficienţe de vedere sau de auz şi producerea unei copii de 35 mm pentru fiecare stat membru UE sau susţinerea lansării DVD-ului aferent.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *