Social

O tumoare canceroasă a fost descoperită la o fosilă de hominid veche de 1,7 milioane de ani (VIDEO)

Tumora agresivă a fost găsită pe un deget de la piciorul unui strămoș străvechi al speciei umane datând de acum 1,7 milioane de ani. Degetul a aparținut unuia dintre primii hominizii, fie Homo ergaster, fie Paranthropus robustus, consideră specialiștii.

O echipă de oameni de știință de la Evolutionary Studies Institute din cadrul University of the Witwatersrand și de la South African Centre for Excellence in PalaeoSciences a efectuat și a înregistrat această descoperire, notează cnn.com, care prezintă la rândul său acest eveniment științific.

Cercetătorii au declarat că rezultatele arată în mod clar că maladia canceroasă nu este o boală a societății moderne, așa cum pretind unii.

Înainte de această descoperire, cea mai veche tumoare canceroasă la om a fost detectată la un om de Neandertal din Croația care a trăit în urmă cu aproximativ 120.000 de ani, menționează cnn.com.

Noua descoperire a fost făcută pe rămășițe fosile de hominid descoperite în peștera Swartkrans din situl paleoantropologic de la Cradle (lângă Johannesburg, Africa de Sud) aflat pe lista Patrimoniului Mondial al Umanității întocmită de UNESCO.

Datele arată că un os al degetului de la picior, numit metatarsian, avusese osteosarcom, o formă rară și mortală de cancer osos.

Cercetători sud-africani și britanici au descoperit, de asemenea, și o creștere benignă în coloana vertebrală a unei fosile de Australopithecus sediba veche de două milioane de ani, din peștera Malapa, maqi menționează bbc.com.

În ciuda faptului că au fost detectate cazuri de cancer la o gamă largă de specii, unii oameni încă mai cred că boala este o problemă strict modernă.

Edward Ode, unul dintre cercetătorii de la Universitatea din Witwatersrand, a declarat: "Medicina modernă tinde să-și asume că maladia canceroasă și tumorile umane sunt boli cauzate de stilul de viață modern și de mediu. Studiile noastre arată că originea acestor boli se află la rudele noastre străvechi, cu milioane de ani înainte ca societățile industriale moderne să fi existat".

Dr. Patrick Randolph-Quinney, de la University of Central Lancashire, a declarat pentru BBC News că ideea referitoare la cancer ca maladie de dată recentă a apărut cu ocazia studierii mumiilor egiptene în cazul cărora a eșuat punerea in evidență a cancerului cu ajutorul razelor X, înclinând concluziile spre această variantă.

Cu toate acestea, el a adăugat că stilul de viață modern mărește riscul apariției unor tumori: "Apariția cancerului colorectal, cu o dietă occidentală, a cancerului de ficat de la consumul de alcool, a cancerului pulmonar de la fumat sunt toate boli ale modernității", a spus Randolph-Quinney.

"Am comparat în amănunt acest os cu un specimen modern cunoscut de osteosarcom uman și părea identic", a spus Edward John Odes de la School of Anatomical Sciences din cadrul Wits University. "Vechi de milioane de ani și nu s-ar putea spune că diferă", a conchis specialistul citat de cnn.com.

"Acest tip de cercetare schimbă percepția despre cancer", a declarat Patrick Randolph-Quinney de la University of Central Lancashire. Ideea este că maladia canceroasă este o mare problemă cu continuitate în lumea dezvoltată. Chiar dacă suntem foarte sănătoși și avem un stil de viață perfect, dispunem totuși și de capacitatea de a dezvolta cancer. "Este o parte inerentă a procesului nostru evolutiv", a explicat Patrick Randolph-Quinney citat de cnn.com.

Tumorile găsite în rămășițele osoase au fost cancere osteogene (care produc țesut osos) primare străvechi, ceea ce înseamnă că nu au existat factori de mediu sau variabile care să explice existența lor. Aceste tipuri de cancer încă există în mod evident în prezent, astfel încât existența lor ar putea furniza o explicație despre o constantă a acestei maladii.

"Trebuie să fie altceva care (cauzează cancer)", a spus Edward John Odes. "Nu știm ce este, în această etapă. Cunoaștem că această capacitate de malignitate este străveche. De asemenea, cunoaștem că există mecanisme care produc aceste tumori și cancere. Întrebarea este, cum putem testa aceste mecanisme pentru a înțelege evoluția cancerului din cele mai vechi timpuri până în această lume modernă? ", se întreabă Odes.

Randolph-Quinney și Ode au menționat că dovada că maladia canceroasă este străveche a fost descoperită și la alte animale care au trăit în epoci foarte îndepărtate în timp, inclusiv la dinozaurii din Jurasic.

De fapt, a fost confirmată existența unor tumori la fosile de pești care au trăit acum 300 de milioane de ani, mai notează cnn.com.

Există o mulțime de cauze diferite ale cancerului și ele se schimbă de-a lungul istoriei, o mare parte dintre acestea fiind legate astăzi de contextul dependent de noi diete și de noi toxine, scrie bbc.com.

Hannah Birkett, de la Bone Cancer Research Trust a comentat că această descoperire este cu adevărat interesantă pentru studierea osteosarcomului și pentru domeniul cercetării primare a cancerului osos ca întreg.

Având în vedere că stilului de viață modern și factorii de mediu se conturează accentuat în percepția oamenilor drept cauză a cancerului, devine importantă luarea în calcul și a altor factori care ar putea influența apariția maladiei, cum ar fi, de pildă, procesul de creștere a oaselor, consideră Hannah Birkett.

"Sperăm că această descoperire va deschide în continuare noi porți investigării cauzei producerii osteosarcomului", a anticipat specialista citată de bbc.com. 

agerpres.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *