Actualitate

Oamenii din Mariupol ”trăiesc sub pământ, ca şoarecii”. Evacuări lente din oraşul măcinat de lupte. Rușii au distrus totul

„Autobuzele s-au pus în mişcare prin coridoarele umanitare. (…) Dar trebuie să înţelegem că la Mariupol acum este ora 13:22 şi cred că autobuzele nu vor putea întoarce azi. Probabil (evacuarea – n.r.) va continua mâine”, a afirmat joi, la CNN, viceprimarul din Mariupol.

Serghei Orlov a povestit că sunt lupte pe străzi în tot oraşul iar unele zone sunt sub controlul ruşilor. Centrul oraşului şi zona industrială se află sub controlul armatei ucrainene şi al Gărzii Naţionale, a precizat el.

„Unele zone de la periferie sunt temporar ocupate de Rusia, mai ales în estul şi nordul oraşului, parţial în zona de nord-vest. Dar Armata Ucraineană şi Garda Naţională continuă să ne apere oraşul, sunt lupte constante pe străzi în centrul oraşului de peste 12 zile şi Armata Ucraineană controlează centrul oraşului şi unele districte industriale”, a precizat oficialul administraţiei locale, potrivit News.ro.

Oamenii din Mariupol ”trăiesc sub pământ, ca şoarecii”

El estimează că cel puţin 150.000 de locuitori se află în continuare în Mariupol şi spune că aceştia ”trăiesc sub pământ, ca şoarecii. Toţi se află în adăposturi subterane” iar oamenii ”fac tot ce pot pentru a rămâne în viaţă în această situaţie”.

„Mariupol este în ruine, nu mai e nimic din ce era înainte ca Rusia să pornească acest război. Rusia a distrus totul, nu mai e infrastructură, au distrus până şi viaţa. Aş spune că acum Mariupol este, în general, lipsit de viaţă. Suntem absolut siguri că Mariupol poate fi un oraş viu doar sub controlul guvernului ucrainean şi îl vom reconstrui cu ajutorul guvernului ucrainean şi al comunităţii internaţionale”, a adăugat Serghei Orlov.

Ucraineni răpiţi şi trimişi la muncă silnică, în Rusia

La începutul săptămânii, viceprimarul din Mariupol a declarat că aproximativ 40.000 de ucraineni au fost capturaţi, despărţiţi de copii şi obligaţi la muncă silnică în Rusia.

„Am luat legătura cu oameni care ne-au spus tot ce se întâmplă. Sunt trimişi la muncă în Rusia, în pustietate. Este muncă forţată. Trebuie să se supună dacă vor să supravieţuiască. Partea cea mai rea e că ruşii despart părinţii de copii şi scot oamenii din oraş”, a declarat luni Serghei Orlov.

„Sute de copii de la vârsta grădiniţei în sus au rămas în spitale, departe de familiile lor”, a continuat el.

Sursa: Observatornews.ro


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.