Politică

Oazu Nantoi: “Germania insistă pe formatul 5+2 pentru a nu avea discuţii neplăcute cu Rusia”

Atunci când aud declaraţiile oficialilor străini în ceea ce ţine de formatul de negocieri 5+2, îmi aduc aminte de 25 noiembrie 2003, atunci când urma să fie semnat Memorandumul Kozak. Vladimir Voronin, fiind un preşedinte, să spunem incompetent, a pus la cale semnarea acestui document pe la spatele propriului popor şi a comunităţii internaţionale. Atunci comunitatea internaţională, SUA, UE, OSCE, a fost nevoită să intervină dur pentru a nu admite semnarea acestui document”, a remarcat Oazu Nantoi. În opinia sa, occidentul percepe acest format de discuţii ca fiind unul pozitiv deoarece este previzibil, chiar dacă progresul este egal cu zero.

Expertul spune că acest format porneşte de la o percepere eronată a conflictului, precum că este unul intern, între populaţia de pe malul drept şi malul stâng ale Nistrului, iar Federaţia Rusă are statut inocent de ţară-mediator între părţile în conflict. „Occidentului îi convine acest format de negocieri din simplul motiv că acest format îl scuteşte de necesitatea de a avea discuţii neplăcute cu Federaţia Rusă în caz că ar fi dorit să ajute în mod real Republica Moldova”, a spus Oazu Nantoi.

Angela Merkel nu face nicio excepţie, susţine analistul, ea are propriile probleme, propriii săi alegători şi un set de priorităţi în relaţiile cu Federaţia Rusă, iar pe setul acesta de priorităţi nu figurează şi Republica Moldova. „Dar faptul că doamna Merkel, ca lider important european, cunoaşte despre existenţa acestei probleme şi vorbeşte despre ea la Chişinău, mă face puţin mai optimist în sensul că Federaţia Rusă ar trebui să înţeleagă că Republica Moldova trebuie lăsată în pace, ca noi singuri să ne decidem soarta, chiar dacă această soartă, cândva, peste 15 ani, se va materializa în aderarea la UE”, a menţionat Oazu Nantoi.

Cât ţine de motivele vizitei cancelarului german la Chişinău, analistul este de părere că, în primul rând, aceasta este motivată de faptul că Moldova face parte din Programul Parteneriatului Estic şi că arată mai mult sau mai puţin pozitiv din punctul de vedere al UE. „UE are nevoie de un precedent pozitiv în promovarea acestei politici şi această nevoie se identifică cu Republica Moldova. Prin urmare, Angela Merkel vine în Moldova şi aceasta este un mesaj precum că UE ne tratează ca pe un partener cu care se poate de dialogat şi care are şansa să devină un vecin al Uniunii, iar al doilea mesaj ar fi şi o aluzie la adresa Kievului, precum că iată, dacă v-aţi fi comportat altfel, v-aş fi vizitat şi pe voi”, consideră analistul.

Sursa: info-prim.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *