Obama, în vizită istorică la Hiroshima, pentru a reflecta la forța teribilă dezlănțuită de prima bombă atomică (FOTO)
„Acum 71 de ani, moartea a căzut din cer”, a declarat președintele Obama la Hiroshima, în fața memorialului victimelor bombei aruncate de aviația americană asupra orașului în dimineața zilei de 6 august 1945, la ora 08.15.
El le-a adus un omagiu încărcat de emoție victimelor, le-a strâns mâna și i-a îmbrățișat pe supraviețuitorii prezenți la ceremonie.
În acea zi, 6 august 1945, lumea „s-a schimbat pentru totdeaun”, bomba atomică „demonstrând că omenirea avea mijloacele de a se autodistruge”, a arătat liderul de la Casa Albă.
„Pentru ce am venit aici, la Hiroshima? Am venit pentru a reflecta la forța teribilă dezlănțuită într-un trecut nu atât de îndepărtat. Am venit să-i jelim pe cei morți”, a mai spus Barack Obama.
„Ni-i aducem aminte pe toți nevinovații uciși în acel război îngrozitor”, a mai declarat Obama, cu solemnitate. „Avem o responsabilitate comună de a privi istoria drept în ochi. Trebuie să întrebăm ce trebuie să facem diferit pentru a opri repetarea unor astfel de suferințe”, a adăugat el.
„Progresele tehnologice fără un progres echivalent al instituțiilor umane ne pot fi fatale. Revoluția științifică care ne-a condus la fisiunea atomului cheamă în același timp la o revoluție morală”, a continuat el.
La ceremonia oficială au asistat cinci supraviețuitori ai bombardamentelor atomice și familiile lor.
Puțin mai devreme, în afara parcului au putut fi auziți protestatari care îi cereau președintelui american să prezinte scuze.
Înainte de depunerea coroanei, președintele Obama a vizitat muzeul unde, printre exponate, se află fotografii ale unor victime carbonizate, haine purtate de acestea și statui care îi înfățișează pe acești oameni cu carnea scurgându-li-se de pe membre.
Consilieri ai lui Obama au indicat anterior că, la Hiroshima, obiectivul principal al liderului american a fost să-și promoveze agenda de dezarmare nucleară, pentru care a primit în 2009 Premiul Nobel pentru Pace.
Vizita sa a provocat dezbateri chiar după anunț, criticii acuzând ambele părți de memorie selectivă și arătând spre paradoxurile unor politici care se bazează pe descurajarea nucleară simultan cu apelurile pentru denuclearizare.
Cele două guverne speră însă că vizita lui Obama la Hiroshima va scoate în evidență un nou nivel de reconciliere și relații mai strânse între foștii inamici.
Președintele american indicase deja că va omagia toate victimele celui de-al Doilea Război Mondial, dar nu va prezenta scuze pentru atacurile de la Hiroshima și Nagasaki, al doilea oraș japonez lovit de un bombardament atomic american, la 9 august 1945.
„Nu voi reexemina decizia de folosire a armelor atomice la Hiroshima și Nagasaki, dar voi sublinia că venirea premierului (Shinzo) Abe și a mea împreună la Hiroshima arată lumii posibilitatea de reconciliere — faptul că până și foști adversari pot deveni cei mai puternici aliați”, a arătat Obama în răspunsurile date în scris la întrebările publicate vineri în cotidianul Asahi.
agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!