Economie

Occidentul ia în considerare interzicerea aproape totală a exporturilor către Rusia

Unii dintre aliații cheie ai Ucrainei, inclusiv SUA, se gândesc să se apropie de interzicerea totală a majorității exporturilor către Rusia, o potențial înăsprire semnificativă a presiunii economice asupra președintelui Vladimir Putin din cauza războiului său.

Oficialii G7 discută ideea înainte de un summit al liderilor din Japonia, în mai, potrivit unor persoane familiare cu chestiunea, iar scopul ar fi includerea statelor membre ale Uniunii Europene în represiune. Propunerea este încă în dezbatere și s-ar putea schimba, au spus oamenii.

Abordarea discutată de către trimișii diplomatici ar schimba regimul de sancțiuni existent, toate exporturile fiind interzise dacă nu sunt scutite, au spus oamenii. Conform criteriilor actuale, toate exporturile sunt permise dacă nu sunt sancționate. 

Dacă liderii G-7 susțin mișcarea la summit, ar trebui convenit exact ceea ce ar fi exclus, medicamentele și produsele agricole – inclusiv alimentele – foarte probabil să rămână scutite, a spus unul dintre oameni.

Dar există obstacole potențial serioase în calea implementării. Pentru a intra în vigoare în UE, noile criterii ar trebui să fie adoptate de toți membrii, ceea ce ar declanșa o dezbatere dificilă, având în vedere probabila reacție a companiilor care încă exportă mărfuri în Rusia, alături de riscul de represalii din partea Moscovei.

Dacă se impune un embargo aproape total asupra exporturilor, o mare parte din fluxurile comerciale rămase din aceste țări cu Rusia s-ar evapora. Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA a refuzat să comenteze perspectiva unei astfel de mișcări.

Până acum, sancțiunile au redus aproape la jumătate valoarea exporturilor UE și G-7 către Rusia, cu limite pentru orice, de la produse electronice la articole de lux. Asta mai lasă bunuri în valoare de 66 de miliarde de dolari din Europa, SUA, Canada și Japonia, potrivit Trade Data Monitor, cu sediul la Geneva. 

Membrii G-7 sunt îngrijorați de faptul că este un beneficiu prea mare pentru economia lui Putin în timpul războiului, mai ales că Moscova găsește modalități de a evita sancțiunile pentru a aduce bunuri prin țări terțe. G-7 și UE au impus mai multe runde de sancțiuni, dintre care unele includ o perioadă de grație înainte de a intra în vigoare.

Rusia a răspuns sancțiunilor impunând interdicții proprii de export și tăind periodic aprovizionarea cu energie către Europa. UE ar fi deosebit de vulnerabilă la restricțiile asupra mărfurilor precum cuprul. Și o interdicție aproape totală a exporturilor către Rusia ar putea conduce Moscova și mai aproape de China, deoarece caută alternative la bunurile sancționate.

Moscova a încetat să mai publice cifre privind importurile, dar mai mulți observatori internaționali și guverne își urmăresc exporturile în Rusia și datele vamale.

Germania, Italia și Polonia rămân primii trei exportatori europeni de bunuri către Rusia, arată datele Trade Data Monitor. În cadrul G-7, produsele non-medicine și non-agricole care ar putea fi cel mai afectate includ mașini, ciocolată, bere, încălțăminte, flori și machiaj. 

Chiar și cu restricțiile existente, Rusia a reușit să importe unele componente americane și europene sancționate prin țări terțe. Aceasta pune un accent sporit de către G-7 și UE pe abordarea eludării sancțiunilor, în special prin îmbunătățirea monitorizării așa-numitelor bunuri cu dublă utilizare care pot servi fie unui scop militar, fie civil. 

Acest efort a implicat aplicarea presiunii diplomatice asupra altor țări, extinderea restricțiilor la toate bunurile care au fost găsite în armele rusești în Ucraina și țintirea companiilor care ar putea ajuta Moscova – în mod intenționat sau în alt mod – să ocolească restricțiile. La începutul acestei luni, SUA au sancționat zeci de entități din 20 de țări pe care le-a acuzat că ajută Moscova să evite sancțiunile.

În același timp, națiunile europene caută la Moscova unele mărfuri, inclusiv paladiu, cupru, fier și nichel. 

Creșterea eforturilor de limitare a puterii economice a lui Putin va fi probabil un punct cheie la summitul G-7. De asemenea, se așteaptă ca liderii să facă progrese în ceea ce privește un mecanism de urmărire și urmărire a diamantelor rusești peste granițe, deschizând în cele din urmă calea pentru restricții asupra comerțului, a raportat Bloomberg anterior. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Adrian Popa

Adrian Popa a urmat mai multe programe de formare academică în țară și străinătate, are pregătire în domeniile științe politice, relații internaționale și studii de securitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *