Actualitate

Occidentul își unește eforturile pentru a ajuta R. Moldova să treacă de iarnă și de presiunea energetică a Moscovei

Liderii din aproximativ 45 de țări se întâlnesc luni la Paris pentru a promite sprijin urgent în valoare de milioane de euro pentru Republica Moldova, în timp ce cresc temerile că aceasta ar putea fi destabilizată și mai mult de războiul pornit de ruși în Ucraina.

Basarabenii au resimțit din plin efectele creșterii prețurilor la alimente și energie și a miilor de refugiați care au venit în R. Moldova după război.

Dependentă de energia din Rusia, Republica Moldova se confruntă cu dificultăți și mai mari odată cu sosirea iernii și cu reducerea de către Moscova a livrărilor de gaze naturale cu aproximativ 40%, ceea ce afectează capacitatea sa de a furniza suficientă energie electrică populației.

Guvernanții din cele două țări n-au făcut nimic ca Republica Moldova să nu depindă doar de gigantul rus Gazprom pentru importurile de gaze naturale

În cadrul conferințelor donatorilor de la Berlin și București de la începutul acestui an, s-au făcut promisiuni în valoare totală de aproximativ 1,3 miliarde de euro.

Ajutorul ar urma să fie folosit pentru a susține bugetul și aprovizionarea cu energie electrică a Republicii Moldova, precum și costurile pentru găzduirea a mii de refugiați ucraineni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. „Guvernanții din cele două țări n-au făcut nimic ca Republica Moldova să nu depindă doar de gigantul rus Gazprom pentru importurile de gaze naturale”.
    Bravo băi „ziaristule”. Ai aceeași mentalitate de sovieto-molotoivan ce predomină în respublica molotova. Păi ce treabă au guvernanții din rassia cu ajutorarea maldovei??? Ăia de abia așteaptă să vă încalece și să vă (re)înșface. Nu că ai voștri guvernanți ar fi prea independenți, nu, ei au stat frumos în băncuță și au executat întocmai ce a comandat rusul. Chiar și „proeuropenii” lui pas tot asta au făcut în esență prin contractul cu gazprom și prin mânărelile cu încredințări directe către ruși și interpușii indieni ai acestora. Așa că: foaie verde de dudău, o să fie și mai bine…
    Noroc cu lumea civilizată că mai face niște acte de generozitate, prost înțelese la maldaveni cărora li se pare că toată lumea le e datoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *