Octavian Țâcu: Țarismul a dus la marginalizarea majorității românești
Aprecierile au fost făcute în contextul desfășurării la Chișinău a conferinței internaționale „Basarabia – 1812. Problemă națională, implicații internaționale", inaugurată luni, 14 mai, la Chișinău.
Octavian Țâcu a declarat că societatea are nevoie de o cultură istorică și politică pentru a înțelege întreaga complexitate a schimbărilor produse după anul1812 . ”Asta în condițiile în care țarismul a dus la marginalizarea politică, economică și culturală a majorității românești, care a făcut ca românii să nu aibă acces la funcții de conducere în perioada Imperiului, să fie profund rusificați și să ajungă în ipostaza de majoritate simplă”, a menționat Octavian Țâcu.
Totodată, istoricul a atenționat că în această perioadă Basarabia a devenit patria mai multor minorități etnice, care s-au aciuat aici ca urmare a politicii coloniale ruse. Potrivit lui Țâcu, Basarabia a devenit patria rușilor, ucraienilor, bulgarilor, găgăuzilor, care după 200 de ani revendică o moștenire la fel de complexă pentru Basarabia cum o fac și românii.
Lucrurile devin complicate și din cauză că după 1812 moldovenii, dacă vorbim despre Țara Moldovei, ca un tot întreg, au fost prinși între construcția a două proiecte alternative statale – unul de sorginte româneșc și altul imperial rus care au modelat o diferită aderență la aceste proiecte, a explicat istoricul. În opinia lui Țâcu, acest factor face ca anul 1812 să fie privit în contradictoriu – fie în termeni de eliberare, fie în termeni de ocupare, fiecare dintre părți revendicându-și punctele forte ale acestei aderențe.
”Rămânem în continuare divizați din cauza partidelor politice, care selectiv scot din această memorie colectivă experiența politică și istorică care le convine. Iar populația este profund divizată în aprecierile față de această dată”, a conchis Octavian Țâcu.
În final, istoricul a precizat că evenimentul de la Chișinău este de o calitate academică incontestabilă. Iar prezența istoricilor din diferite dimenisuni va aduce clarități în ceea ce privește anul 1812.
Conferința științifică internațională cu genericul „Basarabia – 1812. Problemă națională, implicații internaționale" va avea loc în zilele 14-16 mai. Evenimentul este organizat de Institutul de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei și Institutul de Istorie, filiala Iași, al Academiei Române.
Sursa: arena.md