Externe

Ocupanții ruși au bombardat o piață din Sloviansk, cel puțin o persoană a murit. Johnson i-a spus lui Zelenski că îi trimite arme și muniție

Ucraina a atacat cu lansatoare americane HIMARS gara din orașul Donețk aflat sub controlul rușilor. Muniția și armamentul depozitate acolo au fost distruse. Luptele continuă pe frontul din Donbas iar șeful spionajului militar ucrainean spune că războiul din țara sa nu se va încheia anul acesta. Oficialul de la Kiev prevede, pentru 2023, o victorie a armatei țării sale și recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia.

Rușii au bombardat o piață din Sloviansk. Cel puțin o persoană a murit

ACTUALIZARE 16:22 Cel puțin o persoană a murit și trei au fost rănite după ce forțele ruse au lovit o piață din orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, din regiunea Donețk, potrivit poliției.

Fum galben a fost văzut ridicându-se dintr-un magazin de piese auto, iar flăcările au cuprins șiruri de tarabe în timp ce pompierii încercau să stingă incendiul, relatează Reuters.

Nu era clar câți oameni se aflau la piață în momentul atacului, a mai spus poliția.

Boris Johnson a discutat la telefon cu Zelenski: Ucraina își poate recupera teritoriul

ACTUALIZARE 16:20 Premierul britanic Boris Johnson i-a spus președintelui Volodimir Zelenski, în timpul unei convorbiri telefonice marți, că este de părere că armata ucraineană ar putea recupa teritoriul recent capturat de forțele ruse, a declarat o purtătoare de cuvânt a prim-ministrului britanic.

Johnson l-a informat, de asemenea, pe Zelenski cu privire la cele mai recente livrări de echipamente militare britanice, inclusiv 10 sisteme de artilerie autopropulsate și muniții care vor sosi în zile și săptămânile următoare.

Cum va fi făcută reconstrucția Ucrainei. Zelenski: Va fi un proces „colosal”

ACTUALIZARE 15:46 Ucraina şi aliaţii ei în lupta împotriva agresiunii ruse au convenit marţi în Elveţia asupra principiilor ce vor trebui să ghideze reconstrucţia ţării după război, în special combaterea corupţiei şi continuarea reformelor.

Zeci de responsabili ai principalelor ţări care susţin Ucraina în faţa Rusiei, ai instituţiilor internaţionale şi ai sectorului privat s-au reunit începând de luni la Lugano pentru a stabili jaloanele reconstrucţiei Ucrainei, care potrivit preşedintelui acestei ţări, Volodimir Zelenski, trebuie să fie „sarcina comună a întregii lumi democratice” şi va fi „colosală”. În acelaşi timp, premierul ucrainean Denis Şmigal a estimat la 750 de miliarde de dolari suma necesară ridicării ţării din ruine.

Rusia trece la economia de război. Guvernul va putea obliga companiile să furnizeze armatei bunuri și servicii

ACTUALIZARE 15:20 Parlamentarii ruși au dat marți primul vot de aprobare a două proiecte de lege care ar autoriza guvernul să oblige companiile să furnizeze armatei bunuri, iar angajați din unele sectoare să fie obligați să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit Reuters.

Vicepremierul Iuri Borisov a declarat în Parlament că proiectele au fost determinate de necesitatea de a sprijini armata într-un moment în care economia Rusiei se afla sub „presiuni colosale” din partea Occidentului, la peste patru luni de la declanșarea invaziei în Ucraina.

Presa germană: Ambasadorul Ucrainei la Berlin urmează să fie rechemat la Kiev

ACTUALIZARE 14.56 Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrei Melnik, urmează să fie rechemat la Kiev pentru o funcţie la Ministerul Afacerilor Externe, afirmă marţi mass-media germane preluate de dpa.

Diplomatul în vârstă de 46 de ani este cunoscut în Germania pentru criticile la adresa politicii guvernului german, în special privind ritmul livrărilor de arme către Ucraina.

Săptămâna trecută, Melnik a devenit la rândul său ţinta criticilor pentru că l-a apărat pe fostul lider naţionalist ucrainean Stepan Bandera, acuzat de colaborare cu naziştii şi decedat în 1959. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, partizani din vestul Ucrainei conduşi de membri ai grupului lui Bandera s-au făcut vinovaţi de epurări etnice şi de masacrarea a zeci de mii de polonezi.

Poziţia ambasadorului au fost condamnată inclusiv de Varşovia şi de ambasada Israelului la Berlin.

Ministerul ucrainean de externe a declarat la acea vreme că Melnik a exprimat o poziţie personală, nu oficială.

Cotidianul german Bild scrie marţi, citând mai multe surse de la Kiev, că transferarea ambasadorului ar putea avea loc cel mai devreme la toamnă şi că diplomatul este propus pentru funcţia de adjunct al ministrului de externe al Ucrainei.

O altă publicaţie germană influentă, Suddeutsche Zeitung, citează surse apropiate de preşedinţia ucraineană conform cărora Melnik îşi va părăsi postul de la Berlin şi se va muta la Kiev.

Nici guvernul Ucrainei, nici Melnik nu au răspuns la întrebări dpa legate de subiect, transmite Agerpres.

Rusia vrea să stabilească o legătură feroviară între Rostov şi regiunile Doneţk şi Lugansk

ACTUALIZARE 14.32 Rusia vrea să stabilească o legătură feroviară între regiunea sa sudică Rostov şi regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, informează Reuters şi TASS.

„Acesta este unul dintre cele mai importante elemente de dezvoltare şi restabilire a economiei, de restabilire a infrastructurii. Considerăm că acesta va fi unul dintre obiectivele principiale ale viitorului apropiat”, a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, citat de Agerpres.

El şi-a exprimat de asemenea convingerea că vor fi restabilite şi călătoriile cu autobuzul între oraşele din Rostov şi cele din Doneţk şi Lugansk.

Prin cucerirea Luganskului şi a unei părţi din regiunea vecină Doneţk, cunoscute împreună sub denumirea de Donbas, ruşii şi-au creat un culoar care uneşte estul cu sudul Ucrainei şi cu peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal şi controlată de Rusia încă din 2014. 

Mai multe țări vor să cumpere cerealele furate de ruși în Ucraina

ACTUALIZARE 14.17 Irakul, Iranul și Arabia Saudită vor cumpăra cereale din regiunea Zaporojie ocupată de ruși, a susținut un oficial rus citat de Tass, scrie The Guardian.

Evgheni Balitsky, șeful administrației impuse de Rusia în regiunea ocupată Zaporojie, a susținut că regiunea intenționează să vândă cerealele Ucrainei în Orientul Mijlociu, potrivit agenției Tass. Presa rusă a mai transmis că principalele țări implicate în acord au fost Irak, Iran și Arabia Saudită.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că a furat cereale, acuzație pe care Moscova a negat-o. Luni, un înalt oficial turc a declarat că Turcia a oprit o navă sub pavilion rusesc în largul coastei Mării Negre pentru a investiga acuzațiile ucrainenilor conform cărora nava transporta cereale furate.

Oficial rus: Ucraina face totul pentru ca trupele ruse să nu se oprească la frontierele regiunilor Doneţk şi Lugansk  

ACTUALIZARE 13.55 Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Viaceslav Volodin, a declarat marţi că Ucraina ”face totul” pentru ca trupele ruse să nu-şi încheie ”operaţiunea militară specială” la frontierele republicilor separatiste autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, informează Reuters, care citează RIA Novosti.

„Toate acestea se vor încheia inclusiv atunci când (ucrainenii) vor înceta să întreprindă lovituri asupra oraşelor şi satelor noastre paşnice. Ei înşişi fac totul ca trupele noastre să nu se oprească la frontiera Republicii Populare Lugansk şi Republicii Populare Doneţk: lovituri sunt întreprinse de pe teritoriul regiunii Harkov şi altor regiuni ale Ucrainei”, a declarat Volodin, potrivit TASS.

Moscova a revendicat duminică ”eliberarea” întregii ”Republici Populare Lugansk”, continuându-şi campania pentru a smulge de sub controlul Kievului şi ”Republica Populară Doneţk”, notează Agerpres. Însă forţele ruse şi-au impus de asemenea controlul asupra oraşului Herson şi unor mari părţi din regiunile Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei, bombardând ţinte peste tot în Ucraina şi declanşând totodată – deşi fără succes – o ofensivă asupra Kievului.

Cel mai nou mesaj al propagandei ruse: ISIS luptă pentru Ucraina

ACTUALIZARE 13.30 Un post de televiziune din Rusia a susținut că ISIS ar lupta pentru Ucraina, relatează Nexta. În același timp, unul dintre propagandiștii Moscovei Simion Pegov a susținut că a văzut steagul organizației teroriste al-Qaeda arborat în Ucraina, alături de steagul luptătorilor de la Azov. 

„În vreme ce Putin se îmbrățișează cu talibanii în timpul întâlnirilor oficiale, ISIS luptă pentru Ucraina. Sună absurd? Da, așa este televiziunea rusă în aceste zile”, comentează Nexta.

Guvernatorul din Odesa le cere rușilor să capituleze. „Făcând acest lucru, nu trădați poporul rus și patria voastră”

ACTUALIZARE 11.46 Două rachete rusești au lovit săptămâna trecută un bloc de apartamente cu mai multe etaje și un centru de sănătate în Odesa. Atacul a stârnit temeri la Kiev și în Occident că armata rusă va încerca în perioada următoare să ocupe și orașul-port la Marea Neagră.

Marți dimineață, Maksim Marchenko, guvernatorul regiunii Odesa, a lansat un apel către forțele ruse invadatoare să depună armele și să refuze să lupte.

„Ucrainenii sunt gata să-și apere casele și cei dragi până la ultimul. Gândiți-vă și la familiile voastre. Cei dragi au nevoie de tați, soți și fii sănătoși care trăiesc, au nevoie de ei acasă”, a scris Marchenko pe canalul său de Telegram, conform The Guardian.

„Viața nu vă este dată pentru a îndeplini ordinele criminale ale regimului lui Putin. Salvați-vă viața și viitorul. Refuzați să participi la războiul sângeros al lui Putin”, a mai subliniat guvernatorul regiunii Odesa. 

„Puteți goli combustibilul, puteți să dezactivați echipamentele, explicând imposibilitatea participării dumneavoastră la ostilități. Apărătorii internaționali ai drepturilor omului și protecția Națiunilor Unite vor fi asigurate celor care se tem că vor fi persecutați de autoritățile ruse. 

Aceasta nu este o capitulare. Aceasta este o demonstrație a refuzului dumneavoastră de a participa la o crimă împotriva umanității. Făcând acest lucru, nu trădați poporul rus și patria voastră. Dimpotrivă, oferiți Rusiei șansa de a-și păstra demnitatea și de a oferi speranță pentru viitor”, se mai arată în mesajul lui Maksim Marchenko.

Premierul ucrainean spune că „factura” pentru reconstrucția Ucrainei trebuie plătită de oligarhii ruși

ACTUALIZARE 11.25 Costurile reconstruirii Ucrainei după invazia rusească ar putea ajunge până la 750 de miliarde de dolari, iar ele ar trebui să fie suportate de rușii bogați, spune prim-ministrul ucrainean, Denis Șmihal, luni, citat de Reuters.

„Noi credem că o sursă cheie pentru refacerea Ucrainei ar trebui să fie activele confiscate ale Rusiei și oligarhilor ruși”, a spus Șmihal la o conferință la Lugano, în Elveția. El a estimat că activele rusești înghețate au o valoare între 300 și 500 de miliarde de dolari.

„Autoritățile ruse au declanșat acest război sângeros. Au produs aceste distrugeri masive și ar trebui să fie trași la răspundere pentru ele”, a adăugat premierul ucrainean.

Abordarea lui Șmihal este împărtășită și de șefa diplomației britanice, Liz Truss, care a spus că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru acest „război îngrozitor” și că Ucraina are nevoie să-și refacă economia distrusă.

„Luăm în considerare opțiunile pe care le avem pentru folosirea activelor rusești.

Ucraina preia noi linii defensive la Donețk

ACTUALIZARE 10.45 Forțele ucrainene au preluat noi linii defensive în Donețk, unde controlează încă marile orașe, și intenționează să lanseze contraofensive în sudul țării. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că bătălia pentru Lisichansk a atras trupe rusești care ar fi putut lupta pe alte fronturi și a dat timp forțelor Ucrainei să construiască fortificații în regiunea Donețk, transmite The Guardian.

De asemenea, el a reiterat apelurile către aliații occidentali ai Ucrainei să furnizeze mai multe arme, spunând că forțele armate ale Kievului vor lansa o contraofensivă atunci când vor avea suficiente arme cu rază lungă de acțiune.

Ucrainenii lovesc resursele militare din Lugansk ale rușilor

ACTUALIZARE 10.41 În cursul nopții, trupele ucrainene au lovit un depozit de armament al rușilor din orașul Kadiivka care seaflă în regiunea Luhansk, confom Nexta. 

Care sunt planurile lui Putin după căderea Luganskului

ACTUALIZARE 8.40 Încă o dată, rușii au avansat. Și încă o dată, ucrainenii s-au văzut nevoiți să se retragă. Lunga și crâncena bătălie care se prefigura în Lisiceansk nu a mai avut loc. Ucrainenii susțin că au ales, în schimb, „o retragere strategică” din acest oraș și, odată cu el, din întreaga regiune Lugansk, intrată oficial de luni sub controlul militar al Rusiei. Kievul pare astfel să fi învățat din lecția amară a Mariupolului și preferă să-și retragă trupele în loc să riște ca ele să fie prinse în încercuire. Pentru Vladimir Putin, noile obiective sunt acum cucerirea orașelor Kramatorsk și Sloviansk din regiunea învecinată Donețk. Care va fi evoluția războiului în cazul în care întregul Donbas se va afla sub controlul total al Rusiei  rămâne însă o necunoscută. Răspunsul depinde însă în mare măsură de starea în care se va afla în acel moment armata rusă, se arată într-o analiză BBC.

Capturarea orașului Lisiceasnk permite forțelor ruse să preia controlul întregii regiuni Lugansk, ceea ce reprezintă unul din obiectivele strategice pe care Vladimir Putin și le-a propus în momentul în care a decis invadarea Ucrainei. Putin a felicitat de altfel luni trupele ruse şi separatiste pentru „eliberarea” întregii regiuni Lugansk din estul Ucrainei, o etapă importantă pentru Moscova în campania sa militară în Ucraina, şi a ordonat forţelor sale să continue ofensiva în estul Ucrainei.

Cu toate acestea, ucrainenii au calificat modul în care s-au apărat în zona Lisiceansk-Severodonețk drept o „operațiune militară încununată de succes”, după cum s-a exprimat Oleksîi Arestovici, consilierul președintelui Volodimir Zelenski.

„Trupele noastre s-au retras pe poziții mult mai bine întărite. Am rezistat în Lugansk aproape 5 luni. Cât timp am ținut linia de apărare aici, am construit noi fortificații în Donețk. Acum, trupele noastre sunt acolo”, a declarat pentru BBC guvernatorul ucrainean al Luganskului, Serhii/Serghei Haidai.

Cum ar putea grâul furat din Ucraina să „scufunde” orice armistițiu în Marea Neagră (Politico)

ACTUALIZARE 8.10 În dimineața zilei de 30 iunie, vasul de transport Jibek Jolî, care înseamnă „Drumul mătăsii” în limba kazahă, a plecat din portul ucrainean Berdiansk cu 7.000 de tone de cereale la bord. Mulți analiști cred că marfa a fost cel mai probabil furată din depozitele ucrainene și avertizează că soarta livrărilor de grâne pune acum în pericol semnarea unui posibil acord în Marea Neagră pentru facilitarea transportului de cereale din Ucraina, care ar putea ameliora criza alimentară cu care se confruntă întreaga lume, scrie Politico.

Șeful teritoriului ocupat de ruși în regiunea Zaporojie a descris vasul ca fiind „prima navă comercială” care a părăsit portul din Ucraina după luni de război și care transportă provizii esențiale pentru „țările prietene”.

„Este o farsă totală”, a spus Nazar Bobițki, reprezentantul polonez în Ucraina al Uniunii Poloneze a Angajatorilor și Antreprenorilor. Rusia ar încerca în acest fel să arate lumii că poate să organizeze coridoare sigure pentru cereale, cu condiția ca ele să pornească din porturile ocupate de ruși, ceea ce ar însemna că fermierii ucraineni ar trebui să predea cerealele rușilor pentru ca ele să fie transportate, potrivit lui Bobițki.

Decizia Rusiei de a trimite vasul Jibek Jolî în această călătorie este o provocare tipică care ar putea avea consecințe extinse. Destinația vaporului a fost orașul port turcesc Karasu, ceea ce pune guvernul de la Ankara într-o poziție delicată.

ACTUALIZARE 8.00 Imagini surprinse în Donețk, oraș controlat de soldații lui Vladimir Putin, unde armata ucraineană a atacat gara. Acolo, rușii aveau depozitate muniție și armament, care ar fi urmat să fie trimise pe front pentru a fi folosite în lupte.

Acestea nu au mai ajuns, pentru că trupele Kievului au efectuat un atac puternic cu lansatoarele americane HIMARS.

În imaginile care au apărut pe Twitter și Telegram se pot observa mai multe coloane de fum care se ridică deasupra orașului Donețk, aflat sub control rusesc.

Și zilele trecute, ucrainenii au bombardat cu succes depozite militare din regiunea cu același nume. Atacul vine după ce Rusia a preluat controlul regiunii Lugansk.

Armata ucraineană a anunțat că se retrage din Lisiceansk, ultimul oraș unde mai lupta în zonă, din cauza superiorității trupelor de ocupație. Vladimir Putin personal și-a felicitat soldații pentru victorie.

Vladimir Putin: Vă cer să acordați un premiu de stat întregului personal de serviciu care a excelat în timpul acestei acțiuni militare (n. red. în regiunea Lugansk a Ucrainei). Pe baza rapoartelor zilnice, știu că în armata rusă există o mulțime de soldați curajoși și profesioniști, într-un sens bun. Toți ar trebui să fie decorați cu toate premiile de stat relevante.

Luptele se vor intensifica acum, cel mai probabil în Donețk, regiune pe care rușii vor încerca s-o cucerească în totalitate. Bombardamente intense au avut loc acolo, dar experții spun că răul cel mare abia acum va urma. În acest timp, Uniunea Europeană a anunțat că va crea o platformă pentru reconstrucţia Ucrainei. Kievul estimează că va avea nevoie de aproximativ 750 de miliarde de dolari pentru a face acest lucru. 

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *