Externe

Odesa va redenumi una dintre străzile sale în cinstea poetului român Mihai Eminescu

Asociația „Basarabia” a românilor din regiunea Odesa a solicitat în luna noiembrie 2022 redenumirea unei străzi din centrul istoric al orașului Odesa în cinstea poetului român Mihai Eminescu.

Comisia Istorico-Toponimică a decis să includă numele poetului național al românilor, Mihai Eminescu, în lista de așteptare pentru redenumirea străzilor din orașul Odesa, scrie pe pagina sa de socializare Președintele fondator al Asociației ”Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, Anatol Popescu, scrie Gazeta de Chisinau.

„Departamentul Cultură, Cooperare Internațională și Integrare Europeană al Consiliului Orășenesc Odesa, prin scrisoarea Nr. 06-02/09/02 din 01.02.2023, ne aduce la cunoștință: În conformitate cu cererea dumneavoastră din 09.11.2022, înregistrată cu nr.02.2-14/2152, privind problema redenumirii unei străzi din Odesa în cinstea poetului național al României și Republicii Moldova, a scriitorului, publicistului, jurnalistului și etnografului Mihai Eminescu, vă aducem la cunoștință următoarele.

Problema menționată a fost discutată la ședința Comisiei Istorico-Toponimice a Comitetului Executiv al Consiliului Orășenesc Odesa, desfășurată pe data de 21 decembrie 2022.

Membrii Comisiei au fost de acord că Mihai Eminescu este un poet renumit, de talie mondială, care a respectat cultura ucraineană, viața și activitatea lui, într-o oarecare măsură, fiind legată de orașul nostru. În aces sens, Comisia Istorico-Toponimică a decis să includă numele poetului în lista denumirilor potențiale ale obiectelor toponimice ale orașului Odesa, care necesită redenumire.

Cu respect,

Interimarul șefului de departament, Ivan Liptuga”

În aceeași postare Anatol Popescu vine cu o explicație.

„ Cererea noastră din 09.11.2022 este de fapt o notă explicativă, în care insistăm pe românitatea poetului nostru național și solicităm Comisiei să se lepede de tezele bolșevice/sovietice/rusești, în care Eminescu este prezentat și drept clasic al unei „literaturi moldovenești”, distincte de literatura română…”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *